Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης εξαγγέλλει μειώσεις στη φύλαξη των VIP, αλλά οι αστυνομικοί-«φύλακες» αυξάνονται. Η εξοικονόμηση αστυνομικών από τις συνοδείες επισήμων ανακοινώνεται διαρκώς, ωστόσο το 4ο Τμήμα Προστασίας Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών της Κρατικής Ασφάλειας, αυξάνεται αριθμητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι 860 αστυνομικοί έγιναν 1.160 τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Τα… μαγικά της Κρατικής Ασφάλειας
Καταγράφηκε το «γνωστό κόλπο» καθώς όσοι από τους… φύλακες επισήμων με οργανική θέση στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, πήραν μετάθεση σε μάχιμη υπηρεσία, ως δια… μαγείας πήραν αμέσως απόσπαση στο 4ο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας.
Έτσι ενώ φαίνεται ότι μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και έφυγαν αστυνομικοί από αυτή, με το «τρικ» της Κρατικής Ασφάλειας επιστρέφουν στη φύλαξη επισήμων, έστω και αν αυτοί είναι άλλοι.
«Είναι ελάχιστοι αυτοί που έφυγαν από τους VIP. Παρότι οι μεταθέσεις ήταν εκατοντάδες κανείς δεν… φάνηκε σε μάχιμες υπηρεσίες, που οι διοικητές τους ευελπιστούσαν να βγάλουν κάποια περιπολία. Σχεδόν όλοι επέστρεψαν στους επισήμους», αναφέρει διοικητής μάχιμης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Το τμήμα… VIP έχει 25 αξιωματικούς με ακαθόριστες αρμοδιότητες, την ώρα που νευραλγικά τμήματα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ψάχνουν αξιωματικούς με το… κυάλι! Ενδεικτικά το 2ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής (ΥΔΕΖΙ), που σηκώνει το τεράστιο βάρος αντιμετώπισης του εγκλήματος, έχει μόλις 23 αξιωματικούς.
Η αστυνομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος», φυλάει 2.329 στόχους, αριθμός μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας μας, καθώς σχεδόν 5.000 αστυνομικοί απασχολούνται σε φυλάξεις επωνύμων.
Οι αποσπάσεις αστυνομικών προς συνοδείες επισήμων γίνονται και από Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας. Οι άνδρες αυτοί χαρακτηρίζονται «φαντάσματα», καθώς τυπικά υπηρετούν στα Τμήματα ενώ στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται ποτέ σε αυτά.
Οι προκλητικές περιπτώσεις
Υπάρχουν περιπτώσεις επωνύμων που χαρακτηρίζονται προκλητικές. Μία από αυτές αφορά σε πρώην υπουργό, ο οποίος σήμερα δεν είναι καν βουλευτής, και έχει στη διάθεσή του «στρατιά» ενστόλων που ξεπερνά τα 60 άτομα. Ανάμεσά τους ένα αστυνομικός υποδιευθυντής, ο οποίος θα έπρεπε βάσει του βαθμού του να προΐσταται κάποιου Τμήματος. Υπάρχουν, επίσης, παραδείγματα βουλευτών-κυβερνητικών στελεχών που παρά τις εξαγγελίες για αφαίρεση συνοδών απασχολούν ακόμα και σήμερα 18 αστυνομικούς.
Από την πλευρά τους στελέχη του αρμόδιου υπουργείου που βρίσκονται κοντά στον κ. Πανούση απαντούν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σε πλήρη γνώση του υπουργού, ο οποίος έχει δώσει εντολή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάσει το που πήγαν οι 1.000 άνδρες που στα χαρτιά φαίνεται ότι έφυγαν από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων.
Στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Κουμουνδούρου έχουν διατεθεί 35 άνδρες από την Κρατική Ασφάλεια και αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 12.
Οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στους αστυνομικούς-συνοδούς αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις φυλάξεις των σπιτιών τους. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες διπλασιάστηκε η δύναμη σε οικίες συγκριτικά με τους προκατόχους τους στα υπουργεία. Η διαφορά στο επιχειρησιακό σκέλος είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς φοράνε πολιτικά και φροντίζουν η παρουσία τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.
Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι δεν επιθυμεί αστυνομική φύλαξη, έχει στη διάθεσή του 8 αστυνομικούς. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, δεν τους παίρνει μαζί του με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται η Κρατική Ασφάλεια για τη στοιχειώδη φύλαξή του.
thetoc.gr