Ειδήσεις

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία στις 24 Μαΐου

Μπορεί η Αθήνα να έχει υψηλές προσδοκίες για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, ωστόσο κοινοτικοί αξιωματούχοι φροντίζουν με δηλώσεις τους να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία.
«Τρανό» παράδειγμα ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να επισήμανε πως η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια. Σημείωσε πάντως πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal, που θέλει το ΔΝΤ να έχει προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.
Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.
Την ίδια ώρα, ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, με γνώση των συνομιλιών, δηλώνει: «Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είμαι αισιόδοξος για μια ολοκληρωμένη συμφωνία» εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
«Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη του Eurogroup, η δήλωσή του θα είναι ανάλογη εκείνης της 9ης Μαΐου» προσθέτει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, καθώς, όπως σημειώθηκε, το αποτέλεσμα του Eurogroup πρέπει να ικανοποιεί ταυτόχρονα τις θέσεις και του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Αν και υπάρχει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, είναι σε εξέλιξη η «σημαντική δουλειά» για το πακέτο μέτρων έκτακτης ανάγκης (τον λεγόμενο και «κόφτη»), το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί ως συμπληρωματικό μέρος του Μνημονίου. Υπάρχει θετική αντίληψη για ολοκλήρωση των κριτηρίων αυτοματοποίησης και διαφάνειας του μηχανισμού, όπως είχε ζητηθεί και στο Eurogroup του Αμστερνταμ, με τον ίδιο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «προχωράμε προς μια λύση».
Για το ζήτημα του χρέους, όμως, αναφέρεται ότι γίνεται μια εντατικότατη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, αναλύοντας μέτρο-μέτρο τις επιπτώσεις, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα θέλαμε να μετατοπίσουμε τη συμφωνία για το χρέος στις επόμενες αξιολογήσεις» είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας τη δουλειά που γίνεται.
Στόχος του Eurogroup είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας που θα δώσει την ευκαιρία στο ΔΝΤ να αποφασίσει σε επόμενο ΔΣ του και για τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο της ευρωζώνης) τη Δευτέρα 23 του μηνός, θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα εισηγηθεί στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία για το χρέος και πλήρης συμφωνία για την εξέλιξη του προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Αλ. Τσίπρας: Τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την Ελλάδα
Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και εκπροσώπων κρατών που σχετίζονται με τον αγωγό πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη κατασκευής του TAP.
Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας οριστικά πίσω την αστάθεια και την αβεβαιότητα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους και την είσοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του 2016, όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις- και τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εγκαινίων του ΤΑΡ.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η Ελλάδα περνά τον πιο δύσκολο κάβο και ανοίγεται σε μια προοπτική σταθερότητας και υπογράμμισε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία κινούνταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και δημιουργεί, θα έλεγα, ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου.
Χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση, έχοντας κρατήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία όρθια. Το β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν άμεσα θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά.
Ταυτόχρονα η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον προκαθορισμένο, στόχο παρεμβάσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί αρχές του Ιουνίου, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας -που τόσο το έχει ανάγκη- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που πατάσσει τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια διαχειρίσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει και την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων. Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του TAP εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτή την ευτυχή σύμπτωση, τα εγκαίνια του TAP να συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, έχουμε σήμερα διπλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι αλλά και αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο».

WSJ: Τολμηρή πρόταση
για το χρέος από το ΔΝΤ
• Στο τραπέζι περίοδος
χάριτος ως το 2040 και επιμήκυνση ως το 2080
Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικάνικη εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.
Παράλληλα το ΔΝΤ θέλει οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.
Και τρίτον το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης να παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Η πρόταση του Ταμείου είναι πιο προωθημένη σε σχέση με τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει για το ελληνικό χρέος η Ευρωζώνη.
Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο η Γερμανία και άλλες χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο να είναι πρόθυμες για τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, άρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάποιου είδους συμβιβασμό.
Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται, με επόμενο κύριο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου