Μετοχές σε εμβληματικές επιχειρήσεις του Δημοσίου στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στη κοινή ωφέλεια, στις μεταφορές, τις τράπεζες κλπ μαζί με χιλιάδες κάθε λογής και αξίας ακίνητα καθώς και δικαιώματα που μπορούν να προέλθουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, θα περιληφθούν στην μεγάλη δεξαμενή που δημιουργείται στο νέο Υπερταμείο όπου το πάνω χέρι και ο τελικός λόγος θα ανήκει στους δανειστές.
Οι ρυθμίσεις για το νέο Υπερταμείο θα βρίσκονται στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα δοθεί αύριο στην δημοσιότητα. Κυβερνητικοί κύκλοι δίχως να δίνουν σαφείς απαντήσεις για την τελική λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσει στο νέο Υπερταμείο επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στο νέο Υπερταμείο – έστω και με ένα ιδιαίτερο καθεστώς- θα είναι και το υφιστάμενο ΤΧΣ που κρατά στα χέρια του τις μετοχές των τραπεζών. Αλλωστε, το νέο Υπερταμείο έχοντας την μορφή και τη δομή holding εταιρείας θα μπορέσει να υποδεχθεί τις υφιστάμενες δομές των ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ (ακίνητα). Με τον τρόπο αυτό «κλειδώνουν» – φεύγοντας από τις τρέχουσες αρμοδιότητες των υπουργών της κυβέρνησης- τα πακέτα προς ιδιωτικοποίηση, εμπορική αξιοποίηση ή και πολυετή παραχώρηση μαζί με την ευθύνη του μάνατζμεντ.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο υπερταμείο το ΤΑΙΠΕΔ προσέρχεται με γεμάτες τις αποσκευές του – ακόμη και με τις εκείνες ιδιωτικοποιήσεις ή τις αξιοποιήσεις ακίνητης περιουσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη με πολλές ή λιγότερες εκκρεμότητες (Ελληνικό, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας κ.λπ).
Με λίγα λόγια, στο νέο υπερταμείο θα περιληφθούν τα πακέτα των μετοχών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο στην ΔΕΗ (με προτεινόμενη πώληση του 17 % των μετοχών της επιχείρησης), τον ΟΤΕ ( συνολικά ένα 10 % ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του), τα ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια ( 35 % των οποίων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), την ΕΥΔΑΠ ( με πώληση του 11 % των μετοχών), την ΕΥΑΘ ( με προτεινόμενη λύση την πώληση του 23 % από το 74 % των μετοχών), την ΔΕΠΑ (65 % ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο 35 % στα ΕΛΠΕ), τα ΕΛΤΑ (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 90 % των δικαιωμάτων ψήφου), τον ΟΛΘ ( ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου βρίσκεται σε εξέλιξη), το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (πωλείται το 30 % του ΤΑΙΠΕΔ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ κλπ.
Μαζί με αυτά τα μετοχικά πακέτα μεταβιβάζονται οι ιδιοκτησίες στις μαρίνες (που πηγαίνουν για συμβάσεις παραχώρησης 40 ετών), τα μικρά εμπορικά και τουριστικά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια κλπ.
Επίσης, στο νέο υπερταμείο περνούν χιλιάδες ακίνητα και εκτάσεις του δημοσίου ανεξαρτήτως του σημερινού καθεστώτος ιδιοκτησίας ( δηλαδή σε ποιόν φορέα του δημοσίου ανήκουν μέχρι τώρα).
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο υπερταμείο θα ανήκουν απευθείας ή και έμμεσα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, τα λεγόμενα Ολυμπιακά Ακίνητα μαζί με τις εγκαταστάσεις που τα περιβάλλον καθώς και πλήθος αναξιοποίητων ες εκτάσεων.
newmoney.gr