Με σημείο αιχμής την συνεχιζόμενη παρακράτηση πόρων από τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την ανάγκη να τηρηθεί ο νόμος εάν εφαρμοστεί για τις απολύσεις εργαζομένων, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μίλησε χτες στους δημοσιογράφους.
«Επικεντρώνομαι στο γεγονός πως εμείς ως Δήμος Ρόδου στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται ως αντίδραση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αγγίζει τους πάντες σε θέματα όχι μόνον οικονομικά αλλά και σε γενικότερο επίπεδο. Και οι Δήμοι υφίστανται συνεχώς περικοπές που σημαίνει ότι τελικά, μετακυλίονται στις πλάτες των πολιτών. Περιορίζονται δηλαδή – κατά 1,8δις ευρώ οι πόροι που διατίθενται στους Δήμους. Εκεί που είχαμε ένα περιοριμό κατά 60%, με αυτό το νομοσχέδιο θα περιοριστούν 10% παραπάνω», ανέφερε ο δήμαρχος.
Μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε: «Ξέρετε πως προσελήφθησαν με 8μηνες συμβάσεις, οι οποίες παρατάθηκαν –υποχρεωτικά με μία υπουργική απόφαση- χωρίς να ρωτήσει κανένας τους Δήμους εάν είχαν χρήματα ή όχι και φυσικά, χωρίς να δώσει χρήματα το κράτος. Παρ όλα αυτά, εμείς τροποποιήσαμε τον προϋπολογισμό μας και τους κρατήσαμε. Με την νέα χρονιά, έρχεται κι άλλη παράταση για 8 μήνες –επίσης χωρίς κρατικούς πόρους κ.λπ.- ενώ όσοι προσελήφθησαν στον τομέα της Καθαριότητας πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Ξεκαθάρισα ευθύς εξαρχής ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με τις όποιες δυνατότητες είχε ο καθένας, προσέφεραν τα μέγιστα όταν ακόμη δεν υπήρχε η σύμβαση με τον ιδιώτη στην Καθαριότητα. Ακόμη και τώρα όμως, που θα αναλάβει ο ιδιώτης, μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε κάπου αλλού (στο περιβάλλον, στο πράσινο, στα πάρκα κ.λπ.) και δεν θα απολυθεί κανένας γιατί ο Δήμος Ρόδου, τους χρειάζεται όλους. Την περασμένη εβδομάδα δέχτηκα επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και τους είπα να περιμένουμε τις εξελίξεις. Ωστόσο, είδα κάποια παράπονα από τον πρόεδρο των εργαζομένων ότι δεν τους δέχτηκα. Θέλω να απαντήσω ότι κατ’ αρχήν ο γενικός γραμματέας εκφράζει ούτως ή άλλως τον δήμαρχο. Επιπροσθέτως, δεν μου ζήτησαν συνάντηση. Εάν γινόταν αυτό, θα τους δεχόμουν. Εάν πιστεύουν ότι με αυτά τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ή τις παραστάσεις στο Εργατικό Κέντρο κ.λπ. εξυπηρετούν κάποια προσωπικά συμφέροντα ή στόχους για συνδικαλιστικούς λόγους αναρρίχησης, δεν θα κάνουν παιχνίδια σε βάρος του Δήμου και του δημάρχου. Έχουμε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα που προέκυψε, αλλά είμαστε και δέσμιοι κάποιων νόμων και αποφάσεων. Εάν όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφανθεί πως θα πρέπει να απολυθούν οι πρώτοι 40 εργαζόμενοι, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Ειδάλλως, θα πάμε για παράβαση καθήκοντος. Το θέμα θα το δούμε συνολικά. Οι δηλώσεις για τις δηλώσεις δεν έχουν θέση εδώ. Τελεία και παύλα για τους συνδικαλιστές….», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η σύσκεψη
στην εισαγγελία
Όσον αφορά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην εισαγγελέα προχθές με την παρουσία του δημάρχου, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκου Μπόνη, του προέδρου των καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσου Μελετίου, του προέδρου των εστιατόρων κ. Γιάννη Κλούβα, του αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηϊωάννου, του αστυνομικού διευθυντή κ. Γεωργακάκου και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδη Παγκά, ο κ. Χατζηδιάκος είπε:
«Ζήτησα ευθύς εξαρχής από την κα Εισαγγελέα να μην είναι μια συνάντηση για την…. συνάντηση. Όλοι μπορούμε να κάνουμε διαπιστώσεις, θέλαμε όμως να παρθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία και εμφάνιση της πόλης. Με την επαιτεία, με τους Ρομά, με τους κράχτες, με την παράνομη επέκταση των κοινοχρήστων χώρων κ.λπ. σε σχέση με παραβατικές συμπεριφορές και κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπισή τους από το Νόμο και την Αστυνομία σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα και φυσικά δεν υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία. Πάντως, θεωρώ ότι ήταν μια από τις πιο ουσιαστικές συναντήσεις που έχουν γίνει διότι τόσο η κα Εισαγγελέας επικεντρώθηκε σε κάποια θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης, όσο και ο αστυνομικός διευθυντής καθώς, ξεκαθαρίστηκε πως για την άγρα πελατών π.χ. δεν θα ευθύνεται μόνον ο συλληφθείς, που κάνει αυτή την δουλειά αλλά και ο ιδιοκτήτης. Όσον αφορά την επέκταση των κοινόχρηστων χώρων, δεν είναι μόνον το πρόστιμο αλλά υπάρχουν και ποινικές ευθύνες –όπως π.χ. παρακώλυση συγκοινωνίας, αυτόφωρες συλλήψεις κ.λπ. Και βέβαια, η μάστιγα των ανηλίκων που θα αναλάβει η αστυνομία. Πρέπει να βρούμε την ‘πηγή’ και όχι μόνον τα παιδιά, τα οποία κάποιοι τα ‘μισθώνουν’ και τα βάζουν να επαιτούν. Εδώ πρόκειται περί ‘εμπορίας’» όπως ανέφερε, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προσφεύγουν στην Αστυνομία ή στον Δήμο Ρόδου εάν γνωρίζουν κάτι.
https://www.dimokratiki.gr/18-05-2017/o-dimarchos-edose-exigisis-gia-symvasiouchous-ke-katastasi-sti-meseoniki-poli/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.