Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για επιπλέον δύο εκατομμύρια επισκέπτες φέτος, με τα τελευταία στοιχεία για τον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες να δείχνουν πως η ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τα δεδομένα που συλλέγει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν πως η αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 2,69 εκατ. (μέχρι και τα τέλη του Απριλίου), 16,8% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά οι κρατημένες θέσεις φτάνουν τα 18,8 εκατ.
Στους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση- η οποία “καθοδηγεί” τον προγραμματισμό των αεροπορικών- είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως και τα Χανιά. Ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται επίσης η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ ανακάμπτει η Λέσβος.
Οι χώρες από όπου αναμένουμε τους περισσότερους τουρίστες είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία. Πτωτικά κινείται η ρωσική αγορά και χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η γαλλική.
Και μπορεί η σημαντική αύξηση στον προγραμματισμό των αεροπορικών να προοιωνίζεται ένα ακόμη ρεκόρ σε επίπεδο επισκεπτών, όμως στελέχη του Τουρισμού επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να επιτευχθούν αντίστοιχες υψηλές πληρότητες. Έτσι βάσει των προκρατήσεων, υπολογίζεται πως στο τέλος της χρονιάς θα “μετρήσουμε” τελικά δύο εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό (χωρίς βέβαια ακόμη να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους ξένους τουρίστες και τους Έλληνες που ζουν εκτός).
Όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, συνεχίζεται η αύξηση των αεροπορικών με υψηλούς ρυθμούς, όμως αντίθετα οι οδικές εμφανίζουν σημάδια “κόπωσης”. Τον Απρίλιο οι αφίξεις στα αεροδρόμια ήταν περισσότερες κατά 11,1% και συνολικά στο τετράμηνο 17,6%, ποσοστά που θεωρούνται ενδεικτικά της αυξημένης ροής που αναμένεται αυτή τη σεζόν από το εξωτερικό.
Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα σχεδόν 27,2 εκατ. τουρίστες (με τους επιβάτες της κρουαζιέρας το υπουργείο Τουρισμού τους υπολογίζει σε περίπου 30 εκατ. συνολικά), ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας μάλιστα τις εισπράξεις του 2015 που αποτελούσαν έως τώρα την καλύτερη επίδοση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η αύξηση στις διανυκτερεύσεις το 2017 ήταν 10,2% (συνολικά ανήλθαν σε σχεδόν 210 εκατ., που επίσης αποτελεί νέο ρεκόρ). Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφτασε τα 522,3 ευρώ και εμφάνισε αύξηση κατά 1,6%.
Tην ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο, αν και δεν είναι ενδεικτικά της ροής που αναμένεται, πιστοποιούν την ανοδική τάση των τουριστικών μεγεθών. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ, συνέπεια της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%. Αντίστοιχα οι τουρίστες ανέβηκαν κατά 12,7%, φτάνοντας το 1,1 εκατ. περίπου από 965 χιλ. ταξιδιώτες την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Βασιλική Κουρλιμπίνη