Ειδήσεις

«Εκτός του κάδρου» της Εισαγγελικής έρευνας για τις φονικές πλημμύρες ο Φώτης Χατζηδιάκος

«Εκτός του κάδρου» της Εισαγγελικής έρευνας από την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης ως και την προσωποποίηση των διώξεων για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή, βρισκόταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, με καθήκοντα, μεταξύ άλλων, πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας.
Ο δήμαρχος Ρόδου, βρέθηκε κατηγορούμενος, με την επέκταση των διώξεων από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, μετά από κατάθεση, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είχε αναθέσει με απόφασή του το έργο της πολιτικής προστασίας στον κ. Χατζηδιάκο, με επίκληση μάλιστα του σχετικού Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδιάκος δεν έχει καταθέσει σε κανένα στάδιο της έρευνας είτε ως μάρτυρας είτε ανωμοτί, ως ύποπτος για κατηγορούμενος.
Πέραν των ανωτέρω διαπιστώνεται ότι η έρευνα δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της αναζήτησης ευθυνών και σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και σε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛΑΣ, παρότι οι πολιτικώς ενάγοντες με τις αγωγές τους έχουν επιμερίσει τις ευθύνες σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος Ρόδου είχε δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι δεν συγκάλεσε εγκαίρως το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας για τον προγραμματισμό μέτρων και την διαμόρφωση σχεδίου δράσεως σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, πράγμα που έγινε μετά την αποφράδα ημέρα της 22ας Νοεμβρίου 2013, του πνιγμού 4 ανθρώπων στον Κρεμαστενό ποταμό και στην γέφυρα της Παστίδας.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η απολογία του δημάρχου ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όταν μάλιστα πληροφορίες από το περιβάλλον του δημάρχου αναφέρουν ότι ο ίδιος ευρισκόμενος στην πόλη της Ρόδου και συντονίζοντας την απάντληση των υδάτων σε δρόμους είχε τηλεφωνήσει σε αστυνομικό, ζητώντας του να κλείσει τον δρόμο από και προς την γέφυρα της Κρεμαστής!!
Πέραν όμως των ανωτέρω εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσουν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους όταν μάλιστα μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα μεταξύ του κ. Μαχαιρίδη και του κ. Κουσουρνά είχε ανακύψει δημόσια διαφωνία, που εξελίχθηκε σε «πίνγκ – πόνγκ» μετάθεσης ευθυνών για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
Πιο συγκεκριμένα με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο 1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο θεωρεί ότι με το άρθρο 209 του Καλλικράτη, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.4071/2012 οι μειονεκτικοί Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες, να εκτελούν τα έργα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων και των ποταμών. Μάλιστα οι καποδιστριακοί Δήμοι της Ρόδου περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα των μειονεκτικών ορεινών Δήμων της ΕΟΚ.

Η δημοτική αρχή ωστόσο είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που με την υπ’ αριθμ. 842/19-12-2012 απόφασή του, είχε λάβει ομοφώνως την απόφαση να μην ασκεί αρμοδιότητες, όπως τη συγκεκριμένη, αφού για την εκτέλεση του έργου το υπουργείο δεν είχε προβλέψει και αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Σχετικά είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου