Μερική ικανοποίηση εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου, για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την 13η σύνταξη και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ τόνισε, πως η αγορά, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς έχει «επιδοματοποιηθεί» με αποτέλεσμα, να κινείται μόνον τις περιόδους που γίνονται οι καταβολές των επιδομάτων.
Σε δηλώσεις του προς την «δ» επισήμανε ειδικότερα τα εξής:
«Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, ο επιχειρηματικός κόσμος να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο φορολογικό, το οποίο θα είναι δίκαιο αλλά και σταθερό. Είναι ανεπίτρεπτο το 2019 να λειτουργούμε μέσα στις φορολογικές χρήσεις, να αλλάζουν τα φορολογικά νομοσχέδια υπό μορφή καταιγίδας. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όσο και στα προϊόντα, είναι βεβαίως, καλοδεχούμενη. Είναι κάτι που το διεκδικούσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και συντονισμένα και όχι μόνον σε περιόδους προεκλογικές. Όσον αφορά την επονομαζόμενη… 13η σύνταξη, βεβαίως αυτό το επίδομα –διότι περί επιδόματος πρόκειται και όχι περί πραγματικής σύνταξης- από την στιγμή που δεν θα είναι το ίδιο ποσό για όλους τους συνταξιούχους, αφού δεν θα πάρουν το ίδιο ποσό με την σύνταξή τους, αλλά μέρος αυτής, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα επίδομα. Και φυσικά, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η αγορά, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς έχει ‘επιδοματοποιηθεί’ με αποτέλεσμα, να κινείται μόνον τις περιόδους που γίνονται οι καταβολές των επιδομάτων σίτισης, ανεργίας κ.λπ. Μία σύγχρονη χώρα δεν μπορεί να λειτουργεί μέσω καταβολής επιδομάτων αλλά μόνον μέσω πληρωμής υγιών μισθών».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ικανοποίηση στην αγορά, με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου –στον αντίποδα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περιοχή μας- ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, ήταν κατηγορηματικός:
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμψηφίζουμε την απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ το οποίο ήταν και το μόνο μέτρο νησιωτικής πολιτικής το οποίο στήριζε έμπρακτα την νησιωτικότητα, με το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Βέβαια, ήταν και αυτό ένα μέτρο το οποίο διεκδικούσαμε εδώ και δεκαετίες αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να έχει μια μικρή ελάφρυνση στο λειτουργικό κόστος των επαγγελματιών. Αυτό όμως, δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών των νησιών».
Όσον αφορά το πώς θα τροποποιηθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Πάππου σχολίασε τα εξής:
«Με την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, βεβαίως ο κάθε καταναλωτής θα δει αύξηση στην αγοραστική του δύναμη διότι η τιμή σε πολλά προϊόντα, από το 24% θα μειωθεί στο 13%. Επιπλέον, εκεί που θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση θα είναι στο κομμάτι της εστίασης όπου τα εστιατόρια πλέον, δεν θα αγοράζουν με 13% και θα χρεώνουν με 24% αλλά θα αγοράζουν και θα πωλούν με 13%.
Ήταν κάτι που το διεκδικήσαμε, το απαιτήσαμε και το καταφέραμε. Μην ξεχνάτε, πως όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 13%, τα έσοδα του κράτους εμφανίσθηκαν αυξημένα. Όταν σε μια απόδειξη καταστήματος εστίασης, το ένα τέταρτο (1/4) της αξίας της τιμής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, είναι απαγορευτικό για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης».