Άλλη μια απώλεια θρηνεί το νησί των σφουγγαράδων, μιας 85χρονης που χθς; το πρωί από τη ζωή, ενώ νοσούν και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό η κόρη και ο γαμπρός της.
Τα θύματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 17. Δεκατέσσερα άτομα νοσηλεύονται στη κλινική Covid. Ιατροί και νοσηλευτές του Βουβάλειου Νοσοκομείου εδώ και τρεις μήνες προσπαθούν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους , υπερβαίνοντας τις αντοχές τους, χωρίς ρεπό, βλέποντας νυχθημερόν ανθρώπους να κινδυνεύουν.
“Παρά τις εκκλήσεις μας να γίνουν προσλήψεις, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Οι πρόσφατες προσλήψεις νοσηλευτριών και δυο ιατρών ενός χειρουργού και ενός οφθαλμιάτρου δεν λύνουν το πρόβλημα”, δηλώνουν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ιατροί και νοσηλευτές. Όπως ανακοινώθηκε, παρατείνονται για μια ακόμη εβδομάδα μέχρι τις 24 Μαΐου, τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο νησί της Καλύμνου.
Δραματική έκκληση στην διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλύμνου με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κλινική εμπειρία σε μονάδες Covid, απευθύνει μέσα από μια ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου Παύλος Γ. Μακαρούνας.
Περιγράφοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες αντιμετωπίζουν τα πολλά και μεγάλης βαρύτητας περιστατικά, ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού τμήματος ζητά τη στήριξη του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και της τεχνικής υπηρεσίας καθώς έχουν ξεπεράσει, όπως τονίζει, τις ανθρώπινες αντοχές τους.
Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δυο αναισθησιολόγους που έχει το Ίδρυμα, είχε νοσήσει προ ημερών και η διοίκηση το Νοσοκομείου απευθύνθηκε σε κλινικές γειτονικών νησιών. Τελικά αποσπάστηκε αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο Λέρου.
Μεταφορά 64χρονης στην Σάμο
Μετά από τέσσερις μέρες αναμονής μεταφέρθηκε τελικά χθες Κυριακή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σάμου με πλωτό μέσο του Λιμεναρχείου Καλύμνου, η 64χρονη που είχε διασωληνωθεί από τη προηγούμενη Πέμπτη λόγω επιβάρυνσης της υγείας της και παρέμενε στο Νοσοκομείο, σε αναμονή καθώς δεν υπήρχαν κλίνες ούτε σε Σάμο ούτε στη Μυτιλήνη ούτε στη Ρόδο.
Το νησί της Καλύμνου δεν έχει ΜΕΘ αλλά ούτε και πνευμονολόγο, παρά τις συνεχείς επιστολές και διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος.
Υπόμνημα έστειλε και το Σωματείο Οικοδόμων Καλύμνου στον Υπουργό Εργασίας, ζητώντας άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα από τη συνέχιση για 3η εβδομάδα του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο και την αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Οι εργαζόμενοι μιλούν για καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους οικοδόμους, του νησιού.
Όπως αναφέρουν, “Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αφήνει στην κυριολεξία, πολλές οικογένειες του τόπου μας χωρίς κανένα εισόδημα”.
Μέχρι και σήμερα, υποστηρίζουν, μόνο μια φορά έχει αποδοθεί το ποσό των 800€ στο 1ο κύμα της πανδημίας και ελάχιστοι είναι οι δικαιούχοι του, αφού τα κριτήρια, υπήρξαν πολύ αυστηρά και δε λάμβαναν υπ’ όψη τον αριθμό των ανέργων.
Στην Κάλυμνο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί: Στους 4.662 ανέρχονται οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν από το εμβολιαστικό κέντρο Νοσοκομείου Καλύμνου με εμβόλια της Pfizer και Johnson & Johnson ποσοστό 19% περίπου επί του συνολικού πληθυσμού της Καλύμνου (16.000).
Πηγή ertnews.gr