Διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια έναντι της COVID-19 που έχουν λάβει έγκριση στην Ε.Ε. θα είναι από την Παρασκευή 21 Μαΐου για τα άτομα ηλικίας 40 έως 44 ετών, ενώ ανάλογα με το πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 ετών και 30 έως 34 ετών.
Εως χθες είχε εμβολιαστεί με μία δόση εμβολίου το 26,8% του πληθυσμού και είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 15,4%. Εως το τέλος Μαΐου υπολογίζεται ότι τα ποσοστά αυτά θα φτάσουν το 34% και το 20%, αντίστοιχα.
Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σήμερα λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και της αξιοποίησης και ιδιωτικών δομών (ήδη ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 400 εμβολιαστικά κέντρα).
Τα νησιά
Εως χθες το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά –ενδεικτικά, στην Κάσο η συμμετοχή ήταν στο 99% και από τους 79 κατοίκους της έχουν εμβολιαστεί οι 78– και εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί και στα υπόλοιπα 29 νησιά όπου έχει προγραμματιστεί καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των 19 μεγαλύτερων νησιών –πλην της Κρήτης–, σταδιακά αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα με τη δημιουργία ομάδων «κρούσης» από την ηπειρωτική χώρα και τη βοήθεια εθελοντών («Σύμπλευση», «Χαμόγελο του Παιδιού» και ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος») και παράλληλα η διάθεση των εμβολιαστικών ραντεβού.
Εως τώρα έχει καλυφθεί το 100% των διαθέσιμων ραντεβού στα νησιά Σαλαμίνα, Κως, Πάρος, Ρόδος, Μύκονος, Νάξος, Χίος, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Ανω του 85% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο, παραμένει όμως χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο.
Εν τω μεταξύ, τις νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει στο παρελθόν ανακοίνωσε χθες η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως ανέφερε, έπειτα από φυσική νόσηση συνιστάται να γίνεται μία δόση εμβολίου, που θα έχει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία, σύμφωνα με τα οποία τα εξουδετερωτικά αντισώματα έπειτα από φυσική λοίμωξη διαρκούν έως και 13 μήνες και μειώνουν κατά 96% τον κίνδυνο φυσικής λοίμωξης, ενώ η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου προκαλεί εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, η οποία παρατηρείται συνήθως στις επαναληπτικές – αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας που γινόταν παράλληλα με τον ορολογικό έλεγχο για τα εξουδετερωτικά αντισώματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανοσία είναι πολύ μακρότερη από τη διάρκεια του ενός έτους.