Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης επισκέφθηκε χθες τη Ρόδο. Συνάντησε εκπροσώπους φορέων και πραγματοποίησε ομιλία στο ξενοδοχείο Σεμίραμις. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, παρέθεσε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου μαζί με παλιούς, καλούς του φίλους, τον ΄κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον κ. Νίκο Ζωίδη και τον κ. Στάθη Κουσουρνά, οι οποίοι μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τον Γιάννη Μανιάτη ως πολιτικό και ως ακαδημαϊκό, τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εκπροσωπείται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τόσο καταξιωμένους πολιτικούς.
O κ. Μανιάτης ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες για τα καλά τους λόγια και τόνισε ότι: «Εδώ από το δημοκρατικό νησί της Ρόδου μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα μίας άλλης Ευρώπης, μίας Ευρώπης η οποία έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος. Μίας Ευρώπης που κάνει την επανεκκίνηση της πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια».
Χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρώπη, όπως είπε είναι πρωτοπόρος σε όλο τον κόσμο όσον αφορά της πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αντίστοιχα και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες ανά τον κόσμο περιοχές στα ζητήματα αυτά. Τις στρατηγικές αυτές, όπως είπε, τις σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ικανοποίησή του που συνεχίζουν να εφαρμόζονται.
«Η ενέργεια όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ο δεύτερος μεγάλος τομέας της πολιτικής ζωής του τόπου μετά την Εθνική Άμυνα, όπου τα τρία κόμματα μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι:
«Η Ευρώπη έχει ανάγκη να δει πώς θα σχεδιάσει το μέλλον τις επόμενες δεκαετίες. Ότι ίσχυε τα περιηγούμενα πολλά χρόνια, δεν ισχύει σήμερα. Δεν ισχύει το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο, δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό η αμυντική ομπρέλα που είχαν απλώσει οι ΗΠΑ πάνω από την Ευρώπη, επιτρέποντας σε κράτη μέλη να μη δαπανούν κονδύλια για την άμυνά τους. Πλέον δεν κάνουν οι Γερμανία και άλλες οικονομίες εξαγωγές στην Κίνα. Η Κίνα κάνει εξαγωγές στην Ευρώπη. Είμαστε σε ένα μεταίχμιο. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συννομοθέτες είναι τρεις, είναι οι Εθνικές Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι πολίτες προφανώς θεωρούν ήσσονος σημασίας της Ευρωπαϊκές Εκλογές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όμως κάτι πολύ απλό. Το 80% που διέπει τη ζωή και την καθημερινότητά μας σχεδιάζεται και ψηφίζεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τους 720 ευρωβουλευτές και μόνο το εναπομένων 20% σχεδιάζεται και ψηφίζεται από το εθνικό μας κοινοβούλιο. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και απαιτητικοί όταν αποφασίζουμε ποιους βουλευτές θα στείλουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ πιο απαιτητικοί όταν κληθούμε να επιλέξουμε τους 21 Ευρωβουλευτές της χώρας μας που θα αποφασίσουν για το 80% της ζωής μας».
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι η ψηφιακή μετάβαση, η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Κοινωνικής Πρόνοιας.
Κλείνοντας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Γ. Μανιάτης, είπε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν την εγγύηση μίας ισχυρής Ελλάδας σε μία Ευρώπη που θα συνεχίσει να γίνεται πιο ισχυρή για να προστατεύσει τους πολίτες και την κοινωνία.