Ειδήσεις

Αμεση συμφωνία ζητούν οι ευρωπαίοι tour operators-Με ανακοίνωση ζητούν ανταγωνιστικό ΦΠΑ στον τουρισμό

Αμεση κατάληξη σε συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και αναδιαμόρφωση ανταγωνιστικού ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες ζητεί με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Γραφείων και Τουριστικών Οργανισμών (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations – ECTAA).

Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η καθυστέρηση καθιστά αδύνατη τη συμφωνία ή υπογραφή συμβολαίων για το 2016, από Ελληνες και ξένους Tour Operators, κάτι που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στη Νότια Ευρώπη κυμαίνονται μεταξύ 4% και 8% και μια μεγάλη απόκλιση μπορεί να βγάλει την Ελλάδα εκτός ανταγωνισμού. Ενώ αναγκαίο είναι οι όποιες αλλαγές στον συντελεστή να εφαρμοστούν σταδιακά και μετά την πάροδο ενός διαστήματος

Ο ECTAA, ο οποίος εκπροσωπεί 31 εθνικούς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators, μεταξύ των οποίων και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς για την αβεβαιότητα σχετικά με τον ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, συμμαχώντας με την ελληνική θέση του τουριστικού κλάδου, στην διεκδίκηση ενός χαμηλού συντελεστή.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Τουριστική Βιομηχανία έχει ανάγκη τη σιγουριά, όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Ο ECTAA, o Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 31 εθνικούς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα την Ελληνική Kυβέρνηση, τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της απόφασης για την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, εφόσον υπάρξουν, θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά την πάροδο επαρκούς χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τιμές που συμφωνούνται μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμοστούν σταδιακά, διότι μια δραστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από την τουριστική βιομηχανία και θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών των υπηρεσιών.

Με τους συντελεστές ΦΠΑ στην Νότια Ευρώπη να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 8% η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στο περιθώριο μιας πολύ ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς.

Οι ξένοι tour operators και οι Ελληνες tour operators, travel agents, ξενοδόχοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι αδύνατον να υπογράψουν συμφωνίες ή να δεσμευτούν με συμβόλαια για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2016. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό.

Ομως, ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός συμβάλλει περισσότερο από 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και καλύπτει το 60% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ παράλληλα απασχολεί το 20% του εργατικού δυναμικού και παρήγαγε το 2014, 40 δισ. ευρώ.

Ο ΕCTAA πάντοτε υποστήριζε την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, συνυπολογίζοντας την τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης στην οικονομία και την απασχόληση για την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ευρώπη χάνει μερίδιο της αγοράς σε σχέση με άλλους γρήγορα αναπτυσσόμενους προορισμούς παγκοσμίως».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ECTAA κ. Lars Thykier, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι ένα σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους και οι tour operators επιθυμούν να συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνουν τη χώρα στα προγράμματά τους. Αυτός είναι ο λόγος που καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σύντομα σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην Ευρώπη».

το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου