• Η τουριστική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί εθνική συλλογική προσπάθεια που οφείλουμε να την προστατεύουμε από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, Έλενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
• Κατά 13% αυξήθηκε το πρώτο πεντάμηνο η ενίσχυση του εισοδήματος από τον τουρισμό
• Απαιτείται έμφαση στον τουρισμό πολυτελείας, να ανοιχθούν άμεσα νέες αγορές, όπωςγια παράδειγμα την εισροή επισκεπτών από τη Κίνα, την Κορέα και τις αραβικές χώρες Την εθνική στρατηγική που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση και την ανάγκη για αγαστή συνεργασία ιδιωτών, stakeholders και θεσμικών οργάνων με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού σε μείζονα παράγοντα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τόνισε η Έλενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από το βήμα του Hospitality Forum & Awards 2015 που διοργανώθηκε τα Ethos Events της Ethos media στο Συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ενιαίο εθνικό Brand που μαζί με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας μέσα από προδιαγραφές και κριτήρια θα θωρακίσει τον ελληνικό τουρισμό από παραλείψεις και τυχόν κενά και θα συμβάλλουν στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν όχι απλά ανταγωνιστικό αλλά ασυναγώνιστο. Υπογραμμίζοντας τα πεδία πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από 85 στις 215 μέρες, στην προσπάθεια ανάπτυξης του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού (θαλάσσιου, ιατρικού, ιαματικού, γαστρονομικού), στην συνεργασία περιφέρειας με την τοπική αυτοδιοίκηση, στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία, θέτοντας ως προτεραιότητα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την αειφορία.
Από τη μεριά του ο κ. Μάνος Κόνσολας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βουλευτής Δωδεκανήσου & Τομεάρχης Τουρισμού, Νέα Δημοκρατίας επικοινώνησε το μήνυμα «όλοι μαζί» για την αντιμετώπιση των θεμάτων στον τουρισμό μέσω του χαιρετισμού του στο συνέδριο. Τόνισε μάλιστα ότι αν υπάρχει ένα πεδίο που χρειάζεται την εθνική συνεννόηση αυτό σίγουρα είναι ο τουρισμός. Ειδικά για τον κλάδο των ξενοδοχείων ανέφερε ότι αυτός συνεισφέρει το 75% των συνολικών εσόδων του τουρισμού ενώ προσφέρει τουλάχιστον 240 χιλ. θέσεις εργασίας οι οποίες είναι πολύ περισσότερες αν συμπεριληφθούν και τα μπαρ εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες μέσα στα ξενοδοχεία. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό λέγοντας ότι πρόκειται για καταστροφική ρύθμιση καθώς μπορεί να οδηγήσει στο λουκέτο χιλιάδες ξενοδοχεία όπως έγινε το 2009 και το 2012. Μάλιστα ανέφερε ότι μεγάλη συνεισφορά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη χώρα έδωσε η μείωση των τιμών στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κόνσολας ζήτησε ΦΠΑ στον τουρισμό που θα κυμαίνεται στο 8-10%. Επίσης επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, τη δημιουργία κινήτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, την εντατικοποίηση των ελέγχων για παράνομα καταλύματα και την ενίσχυση των υποδομών στην τεχνολογία.
Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Αντιπρόεδρος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ΣΕΤΕ του ΙΝΣΕΤΕ & της MARKETINGGREECE, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος AIROTEL A.E., Oικονομικός σύμβουλος, Γαλλική Πρεσβεία μίλησε για το ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας πως απαιτείται ήρεμη και ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος μέσω της εφαρμογής πολιτικής που θα εστιάζει στη επίλυση των δυσκολιών τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Υποχρέωση μας να στηρίξουμε το βαρύ βιομηχανικό εθνικό προϊόν που λέγεται «τουρισμός».
Ο κ. Πάρις Α. Τσάρτας, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του «Ελληνικός Τουρισμός: Ποια πολιτική;» τόνισε τις αδυναμίες του παρελθόντος, τη διάχυση των οφελών της τουριστικής ανάπτυξης, τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το τουριστικό brand name της χώρας μέσα από την ανάδειξη της μοναδικής ελληνικής πολιτισμικής ταξιδιωτικής εμπειρίας. 1,5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα από τον τουρισμό διαφόρω ενώ ο κλάδος αφορά το 25% της απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού και το 20% του ΑΕΠ. Αποτελούμε μια δυναμική αγορά με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.
Στο Panel I: «Πολιτεία και Ελληνική Ξενοδοχία» με συντονιστή τον Χάρη Ντιγριντάκη, Δημοσιογράφος συμμετείχαν οι ομιλητές Δημήτρης Κέπετζης, Επιχειρησιακός Δ/ντης, Τμήμα Εισερχόμενου Τουρισμού, Travel Plan, Πάνος Λειβαδάς, Γενικός Γραμματέας, ΕΟΤ, Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATΤA), Μανώλης Τσακαλάκης, Πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου & Μέλος Δ.Σ ΠΟΞ O κ. Λειβαδάς μίλησε για τη δυναμική του διαδικτύου, τις δράσεις του οργανισμού μέσα από σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διείσδυση νέων αγορών όπως της Κίνας, Κορέας και των αραβικών χωρών. Ο Κ. Κέπετζης αναφέρθηκε στα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή για το λανσάρισμα των ταξιδιωτικών προορισμών και τουριστικών καταλυμάτων, σημειώνοντας ως τα πιο σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας , το feedback που προκύπτει από τους πελάτες και το value for money. Οκ. Τσιλίδης εξέφρασε την απόψη πως η ελληνική ξενοδοχίαα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο συγκριτικά με το παρελθόν ενώ στάθηκε στην θεσμοθέτηση σταθερής ενιαίας πολιτικής τιμών και στην προβολή του πολιτισμικού ελληνικού τουρισμού ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών Ο κ.Τσακαλάκης υπογράμμισε πως οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αποτελούν τη μόνη πρωταγωνιστική αξία των επενδύσεων στον τουρισμό, το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που συντελείται χρόνια τώρα από τον κλάδο των ξενοδόχων και την απαίτηση να εισακουστούν οι προτάσεις του κλάδου από την πολιτική ηγεσία.
bluebirds.gr