Ομάδα εργασίας θα αναλάβει τη βελτίωση του χάρτη συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα κάλυψης σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη.
Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», η Ομάδα Έργου θα συνεργάζεται με επιστημονική μελετητική υποομάδα και θα λάβει υπόψη της:
– «Προβλήματα που αναφέρθηκαν από βουλευτές, δημοτικές αρχές και πολίτες για την προβληματική κάλυψη με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα πολλών περιοχών της χώρας»
– «Τον υφιστάμενο χάρτη συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και προβλήματα εφαρμογής του, με επιδίωξη ιδίως τον εμπλουτισμό με επιπλέον σημεία εκπομπής και προσδιορισμό κατάλληλων παραμέτρων για την επίτευξη καλύτερου επιπέδου παροχής υπηρεσιών μέσω των δικτύων ψηφιακής τηλεόρασης προς τους πολίτες»
– Τη μελέτη του ΕΠΙΣΕΥ για την ψηφιακή τηλεόραση και τη διαβούλευσης του Χάρτη Ψηφιακής Τηλεόρασης του 2012 και
– «Τη δυνατότητα εμπλουτισμού του χάρτη συχνοτήτων με επιπλέον διαύλους ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των δικτύων συμπεριλαμβανομένων και διαύλων στη ζώνη συχνοτήτων VHF», όπως σημειώνεται.
Πρόεδρος της ομάδας εργασίας ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Πρωτονοτάριος και μέλη στελέχη της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Η Ομάδα Έργου θα εισηγηθεί στον αναπληρωτή υπουργό «συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις του χάρτη που θα επιλύουν υφιστάμενα προβλήματα και θα επιτυγχάνουν πληθυσμιακή κάλυψη με επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα της τάξεως του 98%». Παρόμοιες λύσεις θα αναζητηθούν και για «την υποχρέωση της ΕΡΤ ΑΕ να καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της επικράτειας».
«Η Ομάδα Έργου θα εξετάσει επίσης θέματα τρεχουσών τεχνολογικών εξελίξεων στην εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος και τις αναπτυσσόμενες ευρυζωνικές υπηρεσίες αλλά και τις διαμορφούμενες προτάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών WRC2015, ώστε να εισηγηθεί προτάσεις και ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις για την εξοικονόμηση ραδιοφάσματος προς χρήση από άλλες υπηρεσίες και ιδίως για τη μελλοντική χρήση του ψηφιακού μερίσματος της ζώνης των 700 MHz» τονίζει.
Η παράλληλη υποομάδα «θα λάβει υπόψη μεταξύ άλλων τις δυνατότητες επίτευξης διεθνούς συντονισμού συχνοτήτων κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό», λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς.
Η τελική εισήγηση της Ομάδας Έργου θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. «Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του έργου και του επείγοντος χαρακτήρα του, η Ομάδα Έργου για την εκπλήρωση του σκοπού της θα συνεδριάζει εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας» αναφέρει η απόφαση.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση ο κ. Σπίρτζης συγκροτεί Ομάδα Εργασίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/61/ΕΕ/15.5.2014 για τα μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης.
Πρόκειται για τις επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων. Η ομάδα θα συντάξει σχέδιο νόμου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015 και θα επικαιροποιήσει κείμενες διατάξεις που έχουν προβληματική εφαρμογή.
To BHMA