Σε ένα απέραντο παζάρι έχει μετατραπεί η αγορά της Ρόδου, μετά και την τελευταία αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να έχει αγγίξει «κόκκινο», επιφέροντας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση.
Επαγγελματίες και καταναλωτές της Ρόδου, έχουν ξεκινήσει τα «αλισβερίσια» σε αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, με στόχο και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες· Ο επαγγελματίας να γλιτώσει τον ΦΠΑ, ή έστω ένα μέρος του, και ο καταναλωτής να πληρώσει λιγότερα χρήματα από την αρχική τιμή.
Οι παράγοντες της τοπικής αγοράς είχαν επισημάνει από την αρχή ότι η υπερφορολόγηση ότι μόνο δεν θα γεμίσει τα ταμεία του κράτους, αλλά θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, όπερ και εγένετο.
Στη Ρόδο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, έχει στηθεί ένα πάρτι φοροδιαφυγής, από άκρη σε άκρη του νησιού. Νομοταγείς, είναι πλέον μόνον όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, κυρίως οι αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα. Οι υπόλοιποι ακολουθούν τη ρήση… ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
Σε αυτό έχει συντελέσει σημαντικά, όπως λένε παράγοντες της τοπικής αγοράς, ότι από τον Νοέμβριο του 2015, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόπηκε. Για παράδειγμα σε εστιατόριο για ένα τραπέζι με λογαριασμό 124 ευρώ (όπου ο ΦΠΑ είναι 24 ευρώ) το πρόστιμο που πληρώνει η επιχείρηση μόλις είναι 12 ευρώ, ενώ με την προηγούμενη νομοθεσία το πρόστιμο δεν θα ήταν κάτω από 250 ευρώ.
Πέρα όμως από τα εστιατόρια, η φοροδιαφυγή συναντάται παντού σε καφενεία και καφετέριες, μέχρι κομμωτήρια, συνεργεία οχημάτων, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει και ελεύθεροι επαγγελματίες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές, επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής και μία σειρά από άλλα επαγγέλματα που έχει «αλώσει» η αύξηση του ΦΠΑ.
Η φορομπηχτική μανία της κυβέρνησης, δεν αφήνει περιθώρια στους επαγγελματίες να παραμείνουν νομοταγείς, καθώς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης αφενός και αφετέρου ο καταναλωτής, προσπαθεί να γλιτώσει χρήματα απ΄όπου και όσο μπορεί.
Στη Ρόδο εκτιμάται ότι σε ποσοστό 70% τα καταστήματα κόβουν αποδείξεις και προσπαθούν να τηρούν το γράμμα του νόμου, αν και πλέον αυτό ισοδυναμεί με μια σειρά από δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Σπανό, η Ρόδος έχει «στεγνώσει» από μετρητά και πολλές συναλλαγές, γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες λόγω των capital controls, γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών δεν μπορεί να αποφύγει την έκδοση απόδειξης. Όπως εκτιμά, αν δεν ίσχυαν τα capital controls, τότε τα ποσοστά φοροδιαφυγής θα ήταν ακόμα υψηλότερα.
Οι ελεγκτές πάντως, «σαρώνουν» το νησί της Ρόδου με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και οι έλεγχοι είναι σχεδόν καθημερινοί. Όπως όλα δείχνουν, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με κλιμάκια τοπικά αλλά και με ενισχύσεις από την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αν και τελικά με την φορομπηχτική πολιτική, εκτιμάται ότι τα έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά αντίθετα θα μειωθούν σε σχέση με άλλες χρονιές.
https://www.dimokratiki.gr/18-06-2016/forompichtiki-politiki-mioni-ta-esoda-tou-kratous-se-exarsi-forodiafigi-ke-sti-rodo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Να βγης εξω να ξόδεψης 200 ευρω και να θελεις 50 ευρω για φορους. Δεν ειμαστε καλα. Δεν ξηταω αποδειξη αν πρόκειται να γλιτωσω 50 ευρω. Μα είναι δυνατο να υπαρχουν τοσο ανίδεοι στο υπουργειο.