Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο πηγή πληροφόρησης, διασκέδασης ή εκπαίδευσης. Εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αποτελεί ένα εργαλείο για ηλεκτρονικές αγορές, δηλαδή για το λεγόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).
Με τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων του Internet, μπορούμε πχ να παραγγείλουμε εξ αποστάσεως όχι μόνο τοστιέρα αλλά ακόμα και αυτοκίνητο, να οργανώσουμε τα ταξίδια μας, κλείνοντας και πληρώνοντας εισιτήρια, ξενοδοχεία από τον υπολογιστή μας, να διενεργούμε τις περισσότερες τραπεζικές πράξεις μας, να επικοινωνούμε με υπηρεσίες κλπ.
Με δυο λόγια, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα με… το e-εμπόριο, το e-banking, το e-government, αρκεί να δίνουμε σημασία σε ορισμένα ζητήματα ασφαλείας των συναλλαγών και προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας.
Κι αυτό γιατί η πρόοδος της τεχνολογίας δεν λειτουργεί μόνο προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της διοίκησης, αλλά και των “πονηρών”.
Και τέτοιοι μπορεί να είναι αφενός οι διάφοροι παράνομοι του Διαδικτύου (χάκερ, κυβερνοεγκληματίες κ.α.) που σπάζουν κωδικούς, μπαίνουν χωρίς εξουσιοδότηση σε αρχεία, αλλοιώνουν στοιχεία κλπ για να αποκομίσουν όφελος ή και για… την πλάκα τους. Αφετέρου όμως, στους πονηρούς μπορεί να συγκαταλέγονται και εταιρείες και φορείς που λειτουργούν με νόμιμο προσωπείο, αλλά που επιδιώκουν να παραπλανήσουν έναν e-καταναλωτή ή να υφαρπάξουν προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη των προαναφερόμενων υπηρεσιών του Διαδικτύου.
To φαινόμενο εξαπάτησης πολιτών σε αγορές τους μέσω του internet έχει προσλάβει διαστάσεις και στο νησί της Ρόδου ενώ οι υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη συνεχώς αυξάνονται.
ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΑΓΟΡΑ SMARTPHONE
Ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου σε βάρος ενός κατοίκου της Θεσσαλονίκης ο οποίος φέρεται εντός του πρώτου πενθημέρου του Φεβρουαρίου του 2015, να ανήρτησε στην ιστοσελίδα insomnia.gr αγγελία πώλησης τριών ανύπαρκτων κινητών τηλεφώνων μάρκας iPhone 6 αντί τιμήματος 640 ευρώ για κάθε συσκευή.
Στην αγγελία ανταποκρίθηκαν δύο κάτοικοι της Ρόδου, που του κατέβαλαν το ως άνω ποσό έκαστος σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ουδέποτε παρέλαβαν τις συσκευές που παρήγγειλαν.
ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΑΓΟΡΑ
ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ
Για απάτη και για απλή συνέργεια σε απάτη διώκονται δύο κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που την 3η Δεκεμβρίου 2015 διέθεσαν προς πώληση μέσω του internet μια μοτοσυκλέτα.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος ανήρτησε στην ιστοσελίδα www.car.gr αγγελία με την οποία διέθεσε προς πώληση ένα μαύρο δίκυκλο τύπου Honda Vision Roller/Scooter 50 cc, έναντι 3.750 ευρώ.
Ενας Ροδίτης επικοινώνησε μαζί του στο σταθερό τηλέφωνο της αγγελίας και του κατέβαλε όλο το ποσό της αξίας του δικύκλου και 50 ευρώ για την έκδοση των πινακίδων.
Τα χρήματα κατέθεσε σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς στον οποίο δικαιούχος ήταν η δεύτερη διωκόμενη και στην πορεία διαπίστωσε ότι το δίκυκλο δεν υπήρχε και είχε αγοράσει «αέρα κοπανιστό».
ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΠΩΛΗΣΗ
ΚΙΝΗΤΟΥ
Ακόμη ένας κάτοικος της Θεσσαλονίκης είναι κατηγορούμενος για απάτη γιατί μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ανήρτησε στην ιστοσελίδα insomnia.gr αγγελία για την πώληση ενός κινητού τύπου iphone 6 plus έναντι 670 ευρώ.Ενας Ροδίτης επικοινώνησε μαζί του και του απέστειλε μέσω της western union το ως άνω ποσό αλλά ουδέποτε παρέλαβε το κινητό για το οποίο πλήρωσε.