Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twiiter και σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogrouo ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναδεικνύει την αναγκαιότητα για διαμόρφωση ενός θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Τώρα χρειάζεται στήριξη επιχειρηματικότητας, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις. Σταθερές προϋποθέσεις ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ο κ. Ρέτσος έχει κάνει λόγο για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.
Πέρα από τη φορολογική σταθερότητα και τη μείωση της φορολογίας, ειδικά σε έναν κλάδο, όπως ο τουρισμός που υπερφορολογείται και αντιμετωπίζει παράλληλα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει υπογραμμίσει ότι απαιτούνται αποτελεσματικές λύσεις για την πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε εργαλεία χρηματοδότησης, διαφανής διαχείριση των κόκκινων δανείων του κλάδου και βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης.
«Η θέση του τομέα έχει εσχάτως βελτιωθεί, αλλά ο τουρισμός δεν έχει τύχει από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών της προσοχής που θα άρμοζε σε έναν τομέα με συνεισφορά άνω του 20% στο ΑΕΠ και με πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας, που μάλιστα αποτελούν το 30% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Ο τουρισμός προσφέρει πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και σε σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων, όπως επίσης στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, καθώς για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται από 2,2 έως 2,65 ευρώ. Έπρεπε να φθάσουμε στα χρόνια της κρίσης για να εμπεδωθεί η αναπτυξιακή και οικονομική ισχύς του και να καταστεί το 2013 Κοινωνικός Εταίρος. Το πολιτικό πρόβλημα με τον τουρισμό είναι ακριβώς η πολυδιάστατη οντότητά του. Οσο δεν υπάρχει κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός και συντονισμός για τον τουρισμό, πάντα θα υπάρχουν κενά και εκκρεμότητες» είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Γιάννης Ρέτσος.
Προφανώς το μπαλάκι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr