Εκρηκτική είναι η ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από τα Ηνωμένα αραβικά εμιράτα σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Ντουμπάι. Με βάση αναφορές της τουριστικής αγοράς των Εμιράτων εκτιμάται ότι οι επισκέπτες από τα ΗΑΕ προς της Ελλάδα ανέρχονται σε 200.000, ενώ σημειώνεται αύξηση της ροής τουριστών ύψους 50%.
Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι σύμμαχος της όλη αυτής ανάπτυξης είναι η πύκνωση τω πτήσεων προς την Ελλάδα. Αναφέρεται, δε, ότι τακτικά δρομολόγια (α) ΕΜIRATES (καθημερινές πτήσεις Dubai –Αθήνα-Νέα Υόρκη), (β) ETIHAD, (γ) AEGEAN (4 εβδομαδιαίως Abu Dhabi – Αθήνα), γ) Gulf Air Dubai –Αθήνα μέσω Μπαχρέιν ) εμφανίζουν αυξημένη πληρότητα, καθώς και ότι από τον Ιούνιο 2018, προγραμματίζεται η έναρξη τακτικής συνδέσεως Dubai – Θεσσαλονίκης από την αεροπορική εταιρεία Fly Dubai.
Σημειώνεται ότι πτήσεις από τα ΗΑΕ μέσω Κατάρ έχουν παύσει να πραγματοποιούνται, λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στη χώρα αυτή ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία. Κατά γενική εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η τάση είναι αυξητική και η φυσιογνωμία της Ελλάδος ως τουριστικού προορισμού θεματικής ποικιλίας και τεσσάρων εποχών καθίσταται διακριτή από τις όμορες ανταγωνιστικές χώρες (Ιταλία-Ισπανία).
Επίσης το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί συνεργασία με αεροπορική εταιρεία Emirates και τη θυγατρική της Emirates Holidays για κοινά τουριστικά πακέτα από χώρες ΝΑ Ασίας, και επιδιώκει τη χρήση αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος από την Emirates, για απευθείας πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Χώρα μας στηρίζει εμιρατινή πλευρά για σύναψη διμερών αεροπορικών συμφωνιών με χώρες ΕΕ. Από εμιρατινής πλευράς έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον για την προώθηση και διευκόλυνση του οικογενειακού τουρισμού πόλης (με έμφαση στην Αθήνα) και του χειμερινού τουρισμού προς την Ελλάδα, καθώς και για σύναψη συμφωνίας για πακέτα διακοπών εμιρατινών δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός τουριστών από τα ΗΑΕ με προορισμό την Ευρώπη κινείται ανοδικά και θα υπερβεί τις 850.000 κατά το 2018. Λόγω του υψηλού διαθεσίμου εισοδήματός τους, υπολογίζεται ότι οι υπήκοοι των χωρών του Κόλπου (GCC) δαπανούν 430% περισσότερο από άλλους υπηκόους για διαμονή και 558% περισσότερο για διατροφή, ενώ ξοδεύουν κατά 260% περισσότερα σε δαπάνες μετακίνησης, καθόσον το 40% με 60% των κρατήσεων αφορά διακεκριμένες αεροπορικές θέσεις.