Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο TheTOC και τον Μανόλη Καψή, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, περιγράφει το τοπίο στην κοινωνία και την οικονομία, στην μετα-πανδημική Ελλάδα. Και εκτός από την αισιοδοξία του για την εκτίναξη της οικονομίας, με τη βοήθεια και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, σκιαγραφεί και τα μέτρα που θα ληφθούν για να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, από τους επίμονους αντι-εμβολιαστές. Στους οποίους πλέον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε- υποθέτουμε- και τον Παύλο Πολάκη…
Η δέσμευσή του είναι ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ξανά lockdown”, έτσι τουλάχιστον όπως το γνωρίσαμε τον χειμώνα του 2021. Αλλά φυσικά θα υπάρχουν παρεμβάσεις, όποτε το απαιτεί η επιδημιολογική εικόνα. Στοχευμένες δηλαδή υγειονομικές παρεμβάσεις, σε περιοχές και ομάδες πληθυσμού. Κρατήστε το “ομάδες πληθυσμού”…
Γιατί προφανώς θα υπάρχουν μέτρα, σημειώνει Μέτρα κυρίως για τους μη εμβολιασμένους, αφού η επιμονή τους στην άρνηση να εμβολιαστούν, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής και δικαιώματος, προσθέτει, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων.
Ο Ακης Σκέρτσος- μιλώντας στο TheTOC- κάνει αρχικά σαφές, ότι από το φθινόπωρο, μαζί με την καμπάνια ώστε να εμβολιαστούν δια της πειθούς όλοι οι υγειονομικοί- επιμένει ιδιαίτερα στην πειθώ- θα υπάρχουν και μέτρα πλέον για να προστατευθεί το σύστημα Υγείας, οι συνεπείς υγειονομικοί και οι ασθενείς. Ειδικά στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το σενάριο θέλει να μην επιτρέπεται πλέον να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, αν και ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος δεν αποκαλύπτει για την ώρα τα σχέδια της κυβέρνησης.
Αλλά δεν είναι η μόνη παρέμβαση. Μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τον πληθυσμό της χώρας δεν θα υπάρξουν μέτρα από δω και πέρα. Τουλάχιστον με τη μορφή που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Ισως δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις αλλά θα υπάρχουν “δυσκολίες”. Οροι και προϋποθέσεις σίγουρα, αφήνει να εννοηθεί, που δεν θα υπάρχουν για τους εμβολιασμένους. Πώς το είχε πει ο Πρωθυπουργός; Ποιος μπορεί να απαγορεύσει σε έναν εστιάτορα να δέχεται στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου του, μόνο εμβολιασμένους;
Ο Ακης Σκέτσος το διατυπώνει διαφορετικά. Οπως λέει, “θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό”.
Ο Ακης Σκέρτσος περιγράφει το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία, χαρακτηρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας πολύ καλές, πολύ καλύτερες από άλλες πιο πλούσιες και οργανωμένες χώρες της Ευρώπης, με πο σύγχρονα συστήματα υγείας, και όπως λέει, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης σώθηκαν ζωές. Αυτός δεν είναι και ο κρίσιμος δείκτης; Δεν διστάζει να δεχθεί ότι ο χειρισμός του εμβολίου της AstraZeneca ήταν ατυχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη και τη δήλωσή του ότι δεν θα εμβολιαστεί, έως ότου πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, λέει στο TheTOC ότι πρόκειται περί τρομακτικής δήλωσης και προσθέτει:
“Και πραγματικά εγώ αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ήταν σε αυτή τη θέση και πώς ο ίδιος, ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, θα υλοποιούσε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Εχοντας ο ίδιος αμφιβολίες, αν θα πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη ότι έχει αυτές τις αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρώην υπουργός Υγείας.”
Οσο για την περίφημη στήριξη που λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας σημειώνει:
“Θυμίζω τη στάση που κράτησε στις πορείες θυμίζω το ποσό υπονομεύτηκε η εμβολιαστική εκστρατεία, θυμίζω το πόσο υπονομεύονται ακόμα και σήμερα τα self test που είναι ένα εργαλείο που μας έχει βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των περιοριστικών μέτρων του τελευταίου lockdown. Σε πολλές κρίσιμες επιλογές διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.”
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ