Τοπικές Ειδήσεις

Σε εξέλιξη ο διάπλους Ικαρία – Ρόδος με καγιάκ

Ξεκίνησε την Τρίτη 14 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου ο διάπλους Ικαρία – Ρόδος με καγιάκ. Συνολικά 200 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο θα διασχίσουν οι συμμετέχοντες, για την προστασία των θαλασσών.
Η 12η μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Oι κωπηλάτες του South Evian Gulf team, της ελληνικής ομάδας μαραθωνίων αποστολών με καγιάκ, Δρ. Άγγελος Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Ντιλιακός, Ανδρέας Σανδαλής και Αντώνης Σωτηρόπουλος, διασχίζουν και πάλι το Αιγαίο με τα καγιάκ τους, αυτή τη φορά κωπηλατώντας από την Ικαρία μέχρι τη Ρόδο. Μία ναυταθλητική και ερευνητική αποστολή 200 ναυτικών μιλίων, αφιερωμένη στην προστασία των θαλασσών.
Η 12η κατά σειρά μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team ξεκίνησε από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας με προορισμό τη Ρόδο, με ενδιάμεσες στάσεις σε Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη. Με κύριο μήνυμα της αποστολής «Αγαπάμε τη ζωή – Προστατεύουμε τη θάλασσα», οι αθλητές του SEGT καλούν άπαντες, πολίτες και θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση και δράση για έναν από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στο υδάτινο περιβάλλον μας, τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα. Τα πλαστικά και μικροπλαστικά αποτελούν ένα σύγχρονο και παγκόσμιο πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης, με τα θαλάσσια θηλαστικά να αποτελούν τα πιο ευάλωτα είδη. Στη χώρα μας δεν είναι λίγα τα περιστατικά, όπου νεκρά δελφίνια ή φάλαινες έχουν εντοπιστεί σε παραλίες, με τεράστιες ποσότητες πλαστικών στο στομάχι τους.


Η αποστολή πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από τρεις επιστημονικούς φορείς, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Το ερευνητικό σκέλος της επιμερίζεται σε αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με την προστασία των θαλασσών μας: την καταγραφή της συσσώρευσης μικροπλαστικών και μακροπλαστικών στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της φωτογραφικής απεικόνισης των ραχιαίων πτερυγίων (ή και της ουράς στους φυσητήρες) των κητωδών για την καταγραφή και ταξινόμηση της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών.
Κατά τη διάρκεια του διάπλου οι κωπηλάτες του SEGT συλλέγουν δείγματα από την επιφάνεια του νερού με τη χρήση κατάλληλου δειγματολήπτη για αναλύσεις μικροπλαστικών από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο δειγματολήπτης ρυμουλκείται από τα καγιάκ και όλα τα δείγματα που θα συλλεχθούν, θα αποσταλούν στο εργαστήριο για επεξεργασία. Ταυτόχρονα, ένα τουλάχιστον καγιάκ έχει μόνιμα στο ντεκ φωτογραφική με τηλεσκοπικό φακό και GPS, ώστε να φωτογραφηθούν τυχόν θηλαστικά που θα βρεθούν στη ρότα των κωπηλατών. Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για καταχώρηση στο Εθνικό Αρχείο Παρατηρήσεων. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, αν αφορούν σε κινδυνεύοντα ή σε σπάνια είδη. Yπάρχει περίπτωση να αναγνωριστούν σε αυτές φωτοταυτοποιημένα άτομα των οποίων η βιολογική ιστορία είναι γνωστή χρόνια ή και δεκαετίες πριν. Με αυτό τον τρόπο, σε φωτογραφίες πολίτη που τραβήχτηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος το 1994, αναγνωρίστηκε νεογέννητο άτομο φυσητήρα, που η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» συνάντησε για πρώτη φορά το 2006 (12 χρόνια μετά) και συνέχισε να παρακολουθεί για πάνω από 20 χρόνια μετά την γέννησή του στα ελληνικά πελάγη.
Μία τρίτη ερευνητική εργασία είναι ο εντοπισμός και η φωτογράφιση με στίγμα, μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών, με τις φωτογραφίες να αποστέλλονται την ίδια μέρα στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό τη δορυφορική επεξεργασία και την εξαγωγή συμπερασμάτων (ωκεανογραφική τηλεπισκόπηση).
Η εξαγωγή ωκεανογραφικών συμπερασμάτων μέσω της τηλεπισκόπησης είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για την ανίχνευση πλωτών θαλάσσιων πλαστικών λόγω της εκτεταμένης κάλυψης περιοχής και της συχνής παρατήρησης.
Όλες οι καταγραφές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα του ΕΛΚΕΘΕ, του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Σκοπός των αθλητών είναι και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την αποστολή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Παράλληλα, σε κάθε σταθμό της αποστολής οι Χριστοφίδης, Ντιλιακός, Σανδαλής και Σωτηρόπουλος έρχονται σε επαφή με μέλη των τοπικών κοινωνιών, μιλώντας για τους κινδύνους που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.


Η φετινή αποστολή αποτελεί μία σύμπραξη ναυταθλητισμού, κοινωνίας και επιστήμης. Τα αποτελέσματά της θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, συνεισφέροντας στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος των πλαστικών στη θάλασσα και της έκθεσης σε αυτά των θαλάσσιων θηλαστικών. Μετά από 11 χρόνια συνεχούς δράσης και μετά από 11 μεγάλες ναυτικές αποστολές που άφησαν το στίγμα τους στον χάρτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας, με κορυφαία εγχειρήματα το «Ελλάδα 1000 Μίλια», το “Non-Stop 100” και το «Ελλάδα – Ιταλία», το South Evian Gulf team συνεχίζει τον αγώνα του για το συλλογικό καλό μέσα από τους μεγάλους διάπλους του με καγιάκ, που από φέτος αποκτούν και μία ερευνητική-επιστημονική υπόσταση.
Όπως και στα προηγούμενα ναυταθλητικά εγχειρήματα, υπάρχει και φέτος η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της αποστολής ζωντανά, μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας: https://www.seviangt.gr/live-map/.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου