Πρωτοφανής αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, άνοδος στην παραγωγή ναρκωτικών εντός της Ε.Ε., αλλά και μεγάλη «γκάμα» διαθέσιμων παράνομων ουσιών επισημαίνει η φετινή ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, που βασίζεται σε στοιχεία από 27 χώρες της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Τουρκία. «Τα προβλήματα των παράνομων ουσιών εντοπίζονται σε όλη την κοινωνία μας», σημείωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντιλ. Οι καθιερωμένες παράνομες ουσίες είναι ευρέως προσβάσιμες, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες ουσίες στην «αγορά» με ανακριβή σήμανση ή σε συνδυασμούς. Ενδεικτικά, το 2022 το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. κατέγραψε 41 νέες ουσίες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που παρακολουθεί το ΕΜCDDA να φθάσει τις 930. «Οι πάντες μπορούν να πληγούν από τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών, άμεσα ή έμμεσα, ενώ οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να εκτεθούν περισσότερο στη βία που συνδέεται με τη χρήση ουσιών», προσέθεσε ο κ. Γκούσντιλ.
Τριακόσιους τρεις τόνους κοκαΐνης εντόπισαν το 2021 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα πρώτα στοιχεία από το 2022 δείχνουν περαιτέρω άνοδο – στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, την Αμβέρσα, οι τόνοι που κατασχέθηκαν ήταν 110 έναντι 91 την προηγούμενη χρονιά. Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν τη διακίνηση των ναρκωτικών επιδιώκουν πλέον να στέλνουν τα φορτία τους σε μικρότερα λιμάνια εντός Ε.Ε. ή σε κράτη που συνορεύουν με την Ε.Ε. προκειμένου να περάσουν κάτω από τα «ραντάρ» των Αρχών. «Οι πρόσφατες επισκέψεις μου σε λιμάνια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική κατέδειξαν ότι οι διακινητές ναρκωτικών εξακολουθούν να διεισδύουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, να εκμεταλλεύονται εργαζομένους και να επιβαρύνουν τις τοπικές κοινότητες μέσω της βίας και της διαφθοράς», επισήμανε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον.
303 τόνοι κοκαΐνης και 9,5 τόνοι ηρωίνης κατασχέθηκαν το 2021. 930 είναι οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες που ανησυχούν τις Αρχές.
Αντίστοιχα «ακμάζουσα» είναι και η βιομηχανία παραγωγής κοκαΐνης εντός της Ε.Ε. Το 2021 εξαρθρώθηκαν 34 εργαστήρια παράνομης παραγωγής έναντι 23 το 2020. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ενέσιμη χρήση διεγερτικών ουσιών, σε συνδυασμό με ηρωίνη ή άλλα οπιοειδή τείνει να γίνει συχνή. Μεταξύ δε περιθωριοποιημένων ομάδων συνηθίζεται η ενέσιμη χρήση κοκαΐνης και κρακ.
Και η ποσότητα της ηρωίνης που κατασχέθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπερδιπλασιάστηκε το 2021 και ανήλθε σε 9,5 τόνους. Η δε Τουρκία κατάσχεσε την πρωτοφανή ποσότητα των 22,2 τόνων. Σχεδόν όλη η ηρωίνη παράγεται στο Αφγανιστάν, όπου ωστόσο οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει την απαγόρευση καλλιέργειας παπαρούνας τον Απρίλιο του 2022. Εκφράζονται φόβοι ότι πιθανή έλλειψη ηρωίνης από την αγορά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συνθετικών οπιοειδών, τα οποία είναι ως επί το πλείστον υψηλής δραστικότητας και ενέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης και θανάτου. Εως τώρα έχουν εντοπιστεί 74 τέτοιες ουσίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στη Βόρεια Αμερική. Οι μελετητές ανησυχούν ότι μπορεί να πλήξουν στο μέλλον την ευρωπαϊκή υγεία.
Στο μικροσκόπιο του ΕMCDDA βρίσκονται λιγότερο γνωστές ουσίες, όπως η κεταμίνη. Η εν λόγω ουσία, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική ως αναλγητικό και αναισθητικό, επιλέγεται από πολλούς για «ψυχαγωγική χρήση». Η μακροχρόνια χρήση της προκαλεί σοβαρά προβλήματα, π.χ. στο ουροποιητικό σύστημα. Ως η πιο προσιτή, φθηνή και δημοφιλής ουσία αναδεικνύεται το υποξείδιο του αζώτου (laughing gas). Πέρα από την επίδραση που μαρτυράει η επωνυμία του, η χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει δηλητηριάσεις, εγκαύματα, ακόμη και πνευμονολογικές παθήσεις.
Πηγή kathimerini.gr