«Όλα όσα αναφέρει το υπουργείο Υγείας μας αφήνουν αδιάφορους. Αν οι ασθενείς επιλέγουν τα φάρμακα που επιθυμούν εμείς δεν μπορούμε να τους επιβάλουμε το αντίθετο».
Αυτό υπογράμμισε, με δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου κ. Νίκος Φουτούλης με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικά προϊόντα με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων.
Σύμφωνα με την απόφαση, κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο.
Όπως διευκρινίζεται, εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο.
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να επιβάλλει κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις προαναφερόμενες διατάξεις.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς για το θέμα αυτό, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ο κ. Φουτούλης δήλωσε:
«Εμείς δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτε. Οι ασθενείς θα διαλέγουν. Αν επιλέγουν τα πιο ακριβά φάρμακα είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε».
Ο κ. Φουτούλης αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
«Καταργείται η συμμετοχή 50/50 του ΕΟΠΥΥ στα πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα. Δηλαδή για καινοτόμα φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από γεννόσημα η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα υπερβαίνει το 70%. Με αυτό τον τρόπο καθιστούν την φαρμακευτική περίθαλψη προνόμιο των λίγων», δήλωσε ο κ. Φουτούλης
Για εξαθλίωση των ασφαλισμένων κατηγόρησαν την κυβέρνηση 17 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Οι πρόεδροι των 17 Φαρμακευτικών Συλλόγων προειδοπoίησαν ότι «η συνεχής αυτή αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακά τους δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».