Η πρόταση 6 σημείων που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συζητήθηκε και αναλύθηκε, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βρούτση και τον Υφυπουργό, κ. Πλακιωτάκη.
Ο Βουλευτής είχε καταθέσει πρόταση 6 σημείων για την επίλυση του προβλήματος η οποία περιελάμβανε:
1. To «πάγωμα» παλαιών οφειλών για μια διετία, προκειμένου να μην αυξάνονται τα ποσά από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
2. Την υιοθέτηση του μοντέλου των 120 δόσεων που εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία.
3. Την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, μετά την ένταξη στη ρύθμιση.
4. Τον διαχωρισμό των οφειλετών σε όσους είναι συστηματικά κακοπληρωτές και σε όσους ήταν συνεπείς και βρέθηκαν σε αδυναμία μετά το 2010.
5. Την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
6. Την αναστολή των διαδικασιών κατασχέσεων, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση.
Ο κ. Κόνσολας είχε την ευκαιρία να αναλύσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με λεπτομέρειες τα 6 αυτά σημεία ενώ ο Υπουργός, κ. Βρούτσης, επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία να αναλύσω στους δύο αρμόδιους Υπουργούς την πρότασή μου για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρέπει να δοθεί ανάσα και ελπίδα σε 630.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Το ισχύον πλαίσιο των ρυθμίσεων απέτυχε και στόχος του Κράτους δεν μπορεί να είναι η κατάσχεση σπιτιών και η απειλή φυλάκισης χιλιάδων οφειλετών, ούτε να τιμωρεί τις οικογένειές τους με τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (όπως συμβαίνει με τις οικογένειες των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ).
Η πρόταση που κατέθεσα και συζήτησα με τον κ. Βρούτση είναι ρεαλιστική, όπως πιστεύω, και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανταποκριθούν, να αρχίσουν να εξοφλούν τις οφειλές τους και να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, όμως, θα αρχίσουν να εισπράττουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία, έσοδα πολύτιμα για την επιβίωση τους.
Χρειάζεται τόλμη και ρεαλισμός. Διαφορετικά ο λογαριασμός δεν βγαίνει και χιλιάδες επιχειρήσεις, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομικό αδιέξοδο».