Σε μια συνέντευξη-χείμαρρο, αναρωτήθηκε αν υπάρχει Αστυνομία σ’ αυτό το νησί
Να βάλουν τάξη στο νησί και να αντιμετωπίσουν ριζικά τα προβλήματα που γίνονται αφορμή να διασυρθεί η Ρόδος, ζητά από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος, τα είπε «έξω από τα δόντια» και ζήτησε από την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και του Λιμενικού Σώματος, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν όσα πρέπει, αφήνοντας στην άκρη τα επιχειρήματα περί έλλειψης προσωπικού.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως ειδικά το θέμα των τσιγγάνων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, 23 Ιουλίου.
«Το συγκεκριμένο θέμα μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Ζητιανεύουν τσιγγάνοι, που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και τη Βουλγαρία στη Ρόδο. Στις αρχές της σεζόν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων. Το “φάρμακο” σε αυτή την περίπτωση είναι οι εντατικοί έλεγχοι στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Δεν είναι αρμόδιος για αυτό ο δήμαρχος. Δεν μπορεί να επωμίζεται τα πάντα. Υπάρχει αστυνομικός διευθυντής. Να μάθει να κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν ανέχομαι να με κατηγορούν πως δεν συγκρούομαι με τον αστυνομικό διευθυντή και το λιμενάρχη, γιατί θέλω να τα πηγαίνω καλά μαζί τους. Δεν θέλω να τα έχω καλά με κανένα. Επιθυμώ να γίνεται σωστά η δουλειά στον τόπο», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η έλλειψη προσωπικού.
Ο δήμαρχος τόνισε ακόμα πως προτίθεται να ενισχύσει τα μέτρα στις εισόδους της Μεσαιωνικής Πόλης και στο λιμάνι:
«Η μόνιμη επωδός είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Ήρθε στη Ρόδο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για να ενημερωθεί. Με τον κ. Γιάννη Πανούση γνωριζόμαστε εδώ και 35 χρόνια. Να βρουν τρόπο ώστε να στελεχωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση. Αυτά που λέω δεν είναι επικοινωνιακά και επιφανειακά. Εμείς θα έχουμε προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι στις πύλες της Μεσαιωνικής Πόλης που δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε τσιγγάνους ή άλλα παρασιτικά φαινόμενα. Ορισμένοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς θα συνδράμουν τους λιμενικούς ώστε όσοι έρχονται χωρίς να ανάλογα παραστατικά τα αναγκάζονται να φεύγουν με τα ίδια πλοία που τους έφεραν στη Ρόδο. Δραστικά μέτρα έπρεπε να είχε λάβει ήδη το Λιμεναρχείο».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχει κάνει για να αντιμετωπιστεί η επαιτεία.
«Είχα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να μαζέψουν τα παιδιά που ζητιανεύουν σε ένα χώρο. Από την ΕΛΑΣ προέβαλαν το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Ο κ. Σάββας Πεταλάς είχε δηλώσει στην εισαγγελία ότι υπάρχουν χώροι στα ιδρύματα για να μείνουν για λίγο τα παιδιά που θα εντοπίζονται να επαιτούν. Αν όμως δεν μπουν σε αυτό τον αγώνα μπροστά οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Να σταματήσουν να ζητούν τα πάντα από το Δήμο», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως πρόσφατα ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου για την φιλοξενία και τη σίτιση των μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα παράνομα.
«Επικοινώνησε πριν λίγες ημέρες ο λιμενάρχης μαζί μου γιατί αφίχθησαν στην περιοχή Μονόλιθος 80 παράνομοι μετανάστες. Τους φιλοξενήσαμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις στο «Κορακόνερο». Γνωρίζετε πως δεχθήκαμε και για αυτό επικρίσεις; Υπάρχουν χώροι στις εγκαταστάσεις της αεροπορίας που μπορούν να φιλοξενήσουν 120 άτομα. Στο παλαιό αεροδρόμιο στα Μαριτσά επίσης υπάρχει κτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι δυνατό να επισκευαστεί με πόρους της ΕΕ και να μένουν εκεί οι λαθρομετανάστες για δύο ημέρες δηλαδή όσο διαρκούν οι έλεγχοι. Να είναι καλά και οι ξενοδόχοι και η εκκλησία που βοήθησαν. Για να δοθεί βοήθεια, όμως, ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι παρακάλεσαν τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων για τροφή και νερό. Να διεξάγει διαγωνισμούς και το Λιμενικό. Να μην μας λένε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες επειδή είναι σαββατοκύριακο και να μας ζητούν να αναζητήσουμε νερό. Ο καθένας σε αυτή τη χώρα να αναλάβει την ευθύνη του. Ναι, έχουμε και εμείς υποχρέωση να συνδράμουμε. Άλλο αυτό όμως και άλλο να φέρουμε την κύρια ευθύνη για το θέμα. Να γίνουν όσα πρέπει και να συγκεντρωθούν όλα τα «τσιγγανάκια». Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να έχουμε το αίσχος στην πόλη», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κοντά στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.
«Έχουν κάνει ρεπορτάζ για αυτό οι τοπικές εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ. Επισκέφθηκα την περιοχή. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και δεν ανέχονται για λόγους αισθητικής και υγιεινής τις εκδιδόμενες σε απόσταση αναπνοής από τις πόρτες των σπιτιών τους. Ενημερώθηκε και για αυτό η ΕΛ.ΑΣ. Να παρέμβει και μια και δυο και περισσότερές φορές για να δώσει λύσεις. Δεν μπορούν να μας κατηγορούν ότι ανεχόμαστε την κατάσταση. Όχι, δεν συμβαίνει αυτό. Δεν ταιριάζει αυτό στην εικόνα της πόλης. Ζήτησα να δοθεί λύση. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να τις διώξουμε από εκεί και να μπλέξουμε σε άλλες ιστορίες. Αυτά είναι δουλειά της Αστυνομίας. Δεν μπορεί ο αστυνομικός διευθυντής να κάνει κάτι; Να έρθει στο γραφείο μου και να πάρω παρουσία του τηλέφωνο στο αρμόδιο υπουργείο για να δοθεί λύση», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
«Είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών στα πάρκα. Έχουμε αστυνομία τελικά ή δεν έχουμε;», αναρωτήθηκε εξοργισμένος ο δήμαρχος Ρόδου.
Με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Η διάκριση μεταξύ πλούσιων και μη νησιών δεν μπορεί να περιληφθεί σε ένα νομικό κείμενο. Ποιά είναι τα απομακρυσμένα νησιά; Αυτά είναι προχειρότητες και ερασιτεχνισμοί. Αμφιβάλλω αν αυτοί που ψήφισαν το κείμενο το είχαν διαβάσει κιόλας. Έγιναν προσπάθειες εδώ και πέντε χρόνια για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος. Μέχρι το τέλος μπορεί να γίνει κάτι. Αυτή η ρύθμιση ήταν τονωτική ένεση. Θα στρατευθώ όμως με τις όποιες προσπάθειες γίνουν από τους τοπικούς φορείς. Θα μετάσχω σε συγκέντρωση ξανά έξω από το Δημαρχείο. Για την προηγούμενη συγκέντρωση κατηγορήθηκα. Αυτοί που μας κατηγόρησαν τότε έκαναν όσα δεν έπρεπε. Ας τους κρίνει ο λαός. Εμείς κάναμε ό,τι νομίζαμε σωστό για τον τόπο μας. Έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας. Σημασία έχει να σωθεί η χώρα. Είδαμε και τις δηλώσεις που έκαναν κάποιοι λεβέντες υπουργοί. Δεν μπορούν να παραμένουν στην κυβέρνηση αν είναι αντίθετοι. Δεν ανταποδίδουμε τα σχόλια. Προέχει το καλό του τόπου» , τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Τοσα χρονια τα ιδια προβληματα εχουμε.
Επισης καθε φορα που φευγει καποιο στελεχος των αρχων, στηνεται φιεστα , και ακουγονται επαινοι για το εργο τους. Αν κρινω απ αυτα που λεγονται καθε φορα στην αλλαγη φρουρας, εχουμε τους καλυτερους εισαγγελεις, τους καλυτερους αστυνομικους διευθηντες κοκ. Τα προβληματα ομως παραμενουν.
Καιρος να λεγονται αληθειες οταν αποχωρουν, να κανονιζουν να εχουν αποτελεσματα στην θητεια τους στο νησι.