Τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70% αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. «Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, υπάρχει ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο κάθε καλοκαίρι απειλείται από τις πυρκαγιές και δεν είναι άλλο από τα μοναδικά μας δάση. Δυστυχώς, η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας είναι δεδομένες, ενώ σίγουρα επιδεινώνονται σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, όπως αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια» αναφέρει στην ανακοίνωση της η WWF Ελλάς.
Η πίεση προς την κυβέρνηση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία αποτελούν την προτεραιότητα τόσο του WWF Ελλάς όσο και άλλων φορέων. «Αυτή την πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών. Η ενημέρωση και η προσοχή μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή» σημειώνουν.
Για αυτόν τον λόγο και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, το WWF Ελλάς επαναφέρει στην επιφάνεια μια εκστρατεία που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για όσα πρέπει να προσέχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην βιώσουμε καταστροφές, όπως αυτές που μας έχουν πληγώσει όλους τα προηγούμενα χρόνια.
Στόχος της καμπάνιας, η οποία αποτελείται από ειδική ιστοσελίδα (www.wwf.gr/panda), καταχωρίσεις στον τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια.
«Φέτος, λοιπόν, ας γίνουμε συμπρωταγωνιστές του Πάντα για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές» παροτρύνουν τα μέλη της οργάνωσης παραθέτοντας μια λίστα με το τι μπορούμε να κάνουμε για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.
∙ Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.
∙ Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.
∙ Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.
∙ Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.