Καθώς τα κύματα των Τούρκων τουριστών προς τα νησιά, τη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι και τα Γιάννενα, δυναμώνουν, η Ελλάδα προσφέρει φέτος στους γείτονες της άλλης πλευράς του Αιγαίου, που θα θελήσουν να την επισκεφθούν, ειδική έκπτωση στις τιμές καταστημάτων της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους νέους, που πλημμυρίζουν τα Σαββατοκύριακα τις πόλεις της Θράκης και τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί αναζητούν, κι αυτοί, συνθήκες διασκέδασης, απαλλαγμένες από το βλοσυρό «βλέμμα» της συντηρητικής κοινωνίας τους.
Πιο συγκεκριμένα, ένα ειδικά επιλεγμένο σήμα στις προθήκες καταστημάτων που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΟΤ με την επιγραφή «τιμώμενη χώρα» θα ενημερώνει τους προερχόμενους από την Τουρκία τουρίστες ότι με την επίδειξη του διαβατηρίου τους θα απολαμβάνουν έκπτωση 20% στα προϊόντα της επιχείρησης. Στο ίδιο πρόγραμμα, που ισχύει από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, εκπτώσεις προβλέπονται και για τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Ρωσία. Ομως η Τουρκία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή για τον ελληνικό τουρισμό, με ισχυρά πλεονεκτήματα λόγω γειτνίασης. Ετσι, η ελληνική τουριστική βιομηχανία προσβλέπει σε «τσουνάμι» παραθεριστών και εκδρομέων, με δεδομένο μάλιστα ότι οι Τούρκοι θεωρούνται ιδιαίτερα καλοί πελάτες.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Για το εκπτωτικό πρόγραμμα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς (τουρκικά επιμελητήρια, κ.λπ.), διανέμονται ειδικά φυλλάδια, καταχωρίζονται διαφημιστικά σποτ, ενώ, στο πλαίσιο της προβολής, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα HaberTurk, είπε ότι είναι εκατοντάδες τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, τα οποία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως εάν πετύχει, θα εφαρμοστεί μόνιμα.
«Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό το πρόγραμμα συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Κατά την περσινή χρονιά, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες, ενώ την Τουρκία επισκέφθηκαν περίπου 800.000 Ελληνες. Ο τουρισμός συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Ολοι οι Τούρκοι που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα θα έχουν έκπτωση 20% στα καταστήματα. Είναι μια κίνηση καλής θέλησης που θέλουμε να κάνουμε προς τους Τούρκους αδερφούς μας. Εγώ, προσωπικά, αν ήμουν τουρίστας που θα επισκεπτόταν την Ελλάδα, θα αισθανόμουν πολύ ιδιαίτερα γι’ αυτή την προσφορά. Νομίζω ότι κάπως έτσι πρέπει να σκεφθούν και οι Τούρκοι φίλοι μας. Πρέπει να διασώσουμε αυτή τη σημαντική φιλία. Η εγγύτητα των λαών των δύο χωρών θα διευκολύνει και την επίλυση των προβλημάτων σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας μας στην Αγκυρα.
Με την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά και με τη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, διαμορφώθηκαν συνθήκες ηρεμίας και ευνοϊκότερο περιβάλλον για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Αιγαίου.
«Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, οι εντάσεις δεν ωφελούν κανέναν, ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά, στον τουρισμό. Οταν η Τουρκία “φτερνίζεται”, “κρυολογούμε” και εμείς στα νησιά. Ο τουρισμός είναι εικόνα και όταν η εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου μεταδίδει ένταση, ο πελάτης στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία βλέπει ότι κάτι κακό γίνεται στην περιοχή μας και θα πάει αλλού», λέει στην «Κ» τουριστικός παράγοντας που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Τουρισμός της νοσταλγίας
Ας σημειωθεί ότι το 1 εκατ. Τούρκοι που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Ελληνας πρέσβης, δεν ταξίδεψε μόνο στα νησιά ή στη Χαλκιδική για τη θάλασσα. Είναι πολλοί και εκείνοι που κάνουν «τουρισμό της νοσταλγίας», επισκεπτόμενοι τόπους όπου έζησαν οι προγονοί τους, προτού τους εγκαταλείψουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών τη δεκαετία του ’20, με κορυφαίο αξιοθέατο το σπίτι που γεννήθηκε ο Ατατούρκ και αναδυόμενο προορισμό τα οθωμανικά μνημεία στα Γιάννενα.
Μια άλλη κατηγορία τουριστών είναι οι νέοι που περνούν τα σύνορα στον Εβρο, αναζητώντας ανάσες διασκέδασης που δεν τους επιτρέπει η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι «δραπετεύουν» κατά χιλιάδες τα Σαββατοκύριακα στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Σαμοθράκη, στη Θάσο και στη Θεσσαλονίκη, μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν δυτικότροπα. «Πρόκειται για ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, που τείνει να γίνει ξεχωριστό τουριστικό ρεύμα», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Ερχονται για ένα 48ωρο, τα Σαββατοκύριακα, από την Κωνσταντινούπολη, την Κεσάνη, την Αδριανούπολη, τα Υψαλα, με μοτοσικλέτες, Ι.Χ. ή και λεωφορεία γι’ αυτόν τον σκοπό. Απολαμβάνουν τις παραλίες, τα ποτά τους, ξενυχτούν, περνούν καλά και πάλι πίσω. Στις ταβέρνες και στα μπαράκια γίνεται χαμός, τα ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα».
Καθημερινή