Ικανοποιημένος από την πορεία της δραστηριότητας των υπηρεσιών στις οποίες είναι επικεφαλής, εμφανίσθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γιώργος Πόκκιας.
Ξεκινώντας από την διαδικασία αδειοδότησης των πανηγυριών ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε στο μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, λέγοντας πως αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά: «Υπήρξε μια εμφανής διαφοροποίηση και βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με άλλες χρονιές. Απομακρύνθηκαν αρκετοί που ασκούσαν παρανόμως δραστηριότητες. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και παρά το γεγονός πως μας πήρε αρκετά χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας και νοοτροπιών, τελικώς το υλοποιήσαμε. Επιτελέσαμε ένα σημαντικό κομμάτι, να βάλουμε δηλαδή μια τάξη στις εκδηλώσεις αυτές όπου εδώ και χρόνια δεν υπήρχε ούτε προστασία των καταναλωτών. Είναι άλλωστε γνωστό, πως ο τζίρος που γίνεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι σημαντικός και κρίθηκε αναγκαίο να γίνονται όλα νόμιμα» όπως είπε.
Όσοι δραστηριοποιούνταν στις εμποροπανηγύρεις –τα γνωστά μας πανηγύρια- που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στα χωριά της Ρόδου, δεν είχαν νόμιμες άδειες λειτουργίας με συνέπεια να χάνονται τεράστια έσοδα για τον Δήμο Ρόδου και φυσικά, να μην υπάρχει τάξη. Θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία για όλα τα επόμενα πανηγύρια που θα γίνουν στο νησί, καθώς οι χωροθετήσεις και οι σχετικές αποφάσεις έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Άλλα θέματα εμπορίου
Όσον αφορά τα θέματα εμπορίου, ο κ. Πόκκιας χαρακτήρισε σημαντική την συνάντηση που έγινε με τις αστυνομικές αρχές για να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση: «Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που άπτονται της τάξης στο νησί και από άποψη αρμοδιοτήτων, εμπλέκονται τόσο η ΕΛΑΣ όσο και άλλες υπηρεσίες, θεωρώ ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Είμαστε σε επαφή σχεδόν καθημερινά με την ΕΛΑΣ για εξορμήσεις και επιχειρήσεις τόσο για τους ΡΟΜΑ όσο και για παράνομους μικροπωλητές. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός πως οι παράνομες δραστηριότητες εμφανίζονται σε πολλά κομβικά σημεία όπως στις παραλίες, στο Μανδράκι, στην Μεσαιωνική Πόλη και αλλού. Στο κομμάτι του παρεμπορίου η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» όπως ανέφερε.
Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται καθημερινά -από την αρχή της σεζόν- από κλιμάκια που αποτελούνται από τους τέσσερις πρώην δημοτικούς αστυνομικούς είναι με δύο βάρδιες, σε όλο το νησί: «Από την Λίνδο, τα Κολύμπια, το Φαληράκι, την Καλλιθέα, την πόλη της Ρόδου και μέχρι την Κάμειρο. Κάθε μέρα καταγράφονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα, γίνονται κατασχέσεις και όσοι δεν έχουν άδειες, προωθούνται στην αστυνομία. Φέτος είμαστε καλύτερα οργανωμένοι από τα προηγούμενα χρόνια» όπως τόνισε.
Ο κ. Πόκκιας απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες να καταχωρήσουν τους ανελκυστήρες που έχουν στα καταστήματά τους, ζητώντας την συνεργασία τους, καθώς η νομοθεσία είναι αυστηρή και φυσικά, υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας. «Κάνω έκκληση να προχωρήσουν σε καταχωρήσεις –κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία κ.λπ.- ώστε να μην φτάσουμε σε επιβολή προστίμων. Αυτό ισχύει φυσικά και για τις οικίες» όπως είπε.
Θέματα
Πρωτογενούς Τομέα
Ο αντιδήμαρχος, μίλησε για την συνεχή προσπάθεια συλλογής των ανεπιτήρητων ζώων (αιγοπροβάτων, κατσικιών κ.λπ.) θυμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, που υπάρχουν μόνιμοι και σταθεροί έλεγχοι από συνεργεία με αυτοκίνητο, με υπαλλήλους και σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία σε διάφορα σημεία –όπου κάποιοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες (με αυτοσχέδιες στάνες π.χ.): «Απευθύνω για πολλοστή φορά έκκληση στους κτηνοτρόφους, ότι δεν θα σταματήσω καθόλου την προσπάθεια. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια του οδικού δικτύου, για την προστασία των περιουσιών, για την εικόνα του νησιού ακόμη και για τους οικισμούς και το περιβάλλον. Να επιτηρούν τα ζώα τους και να μην τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα» όπως είπε.
Ο κ. Πόκκιας είπε ακόμη, ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα –σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους- χωρίς όμως να επιβάλλονται πρόστιμα. «Πρέπει να γίνει και συνείδηση στους πολίτες ότι έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα που έχουν με τα ζώα συντροφιάς. Από εδώ και στο εξής η προσπάθεια θα είναι σε καθημερινή βάση, σε χώρους όπου οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς τα βγάζουν βόλτα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο Νόμος. Δεν μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους –ειδάλλως θα επιβάλλονται και πρόστιμα».
Μίλησε ακόμη για το Δημοτικό Κυνοκομείο στο οποίο παρατηρούνται συνεχώς ασφυκτικές καταστάσεις, κάνοντας έκκληση στο κοινό να φιλοξενούν και να υιοθετούν ζώα από εκεί.
Επικαλούμενος, τις χωρικές αρμοδιότητες που έχει στις Δημοτικές Κοινότητες Αρχαγγέλου – Αφάντου και Καλλιθέας, ο κ. Πόκκιας μίλησε για μια σημαντική προσπάθεια με οχήματα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ όπου έγιναν παρεμβάσεις σε παραλιακά σημεία, σε εισόδους οικισμών και σε τουριστικές περιοχές με καθαρισμούς, βαψίματα και παρεμβάσεις και προχωρούν σε διευθετήσεις δημοτικών δρόμων. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το αγροτικό δίκτυο όπου μπορούμε και με φορτωτές και με άλλα μηχανήματα. Είναι πολλές οι ανάγκες, αλλά προχωρούμε συστηματικά και με πρόγραμμα» όπως είπε.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει την κατάσταση με τους παράνομους μικροπωλητές, ο αντιδήμαρχος είπε πως «επειδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, εμείς μπορεί να κάνουμε μια σύλληψη αλλά την αρμοδιότητα την έχει η ΕΛΑΣ για προσαγωγή και διαδικασίες. Κάποιοι π.χ. απελάθηκαν ενώ στις παραλίες, είναι πιο δύσκολο να τους πλησιάσουμε και να γίνουν συλλήψεις διότι είναι πολλά άτομα. Γίνονται κατασχέσεις καθημερινά, πηγαίνουν στην αστυνομία και επιβάλλονται πρόστιμα. Οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ΑΦΜ οπότε δεν υπάρχει αντίκρισμα. Εμείς ζητήσαμε να τους δίνουν άδεια και ένα ΑΦΜ ώστε να γίνονται πιο σωστά οι έλεγχοι. Δυστυχώς, δεν προχώρησε αυτό και δεν μέχρι σήμερα, δεν είχαμε αποτελέσματα» όπως είπε.