Ασφυκτικά γεμάτα παραμένουν τα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), παρά τις μεταφορές εκατοντάδων ατόμων στην ενδοχώρα που πραγματοποιούνται συστηματικά. Οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίζουν αμέσως οι θέσεις που αδειάζουν, θεωρητικά βέβαια εφόσον στα ΚΥΤ οι διαμένοντες ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές των δομών. Συνολικά, από τις 11 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018 έφθασαν στα ελληνικά νησιά 2.807 άτομα, ενώ αντίστοιχα στο ίδιο χρονικό διάστημα 1.845 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των αφίξεων το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν ελαφρώς χαμηλότερος, συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 2.467 άτομα.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Frontex για τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά καταδεικνύουν πτώση κυρίως λόγω της μείωσης των αφίξεων στον κεντρικό μεταναστευτικό δρόμο της Μεσογείου που αφορά την Ιταλία. Ωστόσο, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αποκαλούμενο δυτικό δρόμο της Μεσογείου, που καταλήγει στην Ισπανία, γεγονός που συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις στις αντίστοιχες χώρες.
Τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά στο δυτικό μεταναστευτικό μονοπάτι σημειώθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα στη Μεσόγειο. Οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία αυξήθηκαν σε ποσοστό 166% τον περασμένο Ιούνιο, φθάνοντας τα 6.400 άτομα, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2018 περίπου 14.700 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αφίξεων πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από το Μαρόκο, τη Γουινέα και το Μάλι.
Τον Ιούνιο του 2018, περίπου 3.600 παράτυποι μετανάστες –σημειώνει ο Frontex– πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, κυρίως Σύροι και Ιρακινοί.
Αντιστοίχως, τον ίδιο μήνα ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία έπεσε στους 3.000, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 87% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο το πρώτο εξάμηνο του 2018 έπεσε στους 16.100, μείωση της τάξεως του 81% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο τον προηγούμενο χρόνο.
Στην Ελλάδα
Η Ελλάδα, ωστόσο, συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, καθώς οι αφιχθέντες κάθε εβδομάδα προστίθενται στους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Tην τελευταία εβδομάδα έφθασαν στα ελληνικά νησιά 508 άνθρωποι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φθάσει 638 άτομα. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για το ίδιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις 15 Ιουλίου 2018 στη Λέσβο βρίσκονταν 7.874 άτομα, στη Χίο 1.915, στη Σάμο 3.109, στην Κω 1.071, στη Λέρο 490, ενώ 151 μετανάστες φιλοξενούνταν στο Καστελλόριζο και 157 στη Ρόδο. Πάνω από 16.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία (ποσοστό 30%) και ακολουθούν ως χώρες προέλευσης το Ιράκ (ποσοστό 24%) και το Αφγανιστάν (ποσοστό 16%). Το 21% του πληθυσμού αιτούντων άσυλο στα νησιά είναι γυναίκες και το 31% παιδιά, εκ των οποίων τα 7 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 13% των παιδιών είναι ασυνόδευτα από τη Συρία ή το Αφγανιστάν.