Για τάση αυξανόμενης αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον έκανε λόγο στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε νέες παραμέτρους που επηρεάζουν τον τομέα της ασφάλειας, όπως η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα και η κυβερνοαπειλή.
Τόνισε ότι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής έναντι όλων των παραπάνω απειλών και προκλήσεων θα πρέπει να γίνεται με ψυχραιμία και προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο μεσανατολικό και το κυπριακό ζήτημα, καθώς και στις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. «Αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε τη χώρα μας χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε έμφαση στο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το πλαίσιο.
Για ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την επίδραση της παγκοσμιοποίησης, από ρευστότητα και αστάθεια μίλησε και ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αναφέρθηκε σε προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία και οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύνολο σύνθετων προκλήσεων, απέναντι στις οποίες πρέπει να τοποθετείται με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αμυντική διπλωματία αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε. Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν στην αμυντική διπλωματία, με σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας και η χώρα να γίνει κινητήριος δύναμη θετικών εξελίξεων στην περιοχή.
Κλείνοντας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη συγκροτημένη υψηλή στρατηγική υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, με αταλάντευτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.