Τοπικές Ειδήσεις

Η αγαπημένη σαλάτα του καλοκαιριού

Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Χωριάτικη σαλάτα η αγαπημένη σαλάτα του έλληνα. Η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα που αποδεικνύεται ότι βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και μυαλού. Αν και αυτές τις μέρες υπάρχουν πολλές παραλλαγές, μια αυθεντική ελληνική σαλάτα περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια, κόκκινο κρεμμύδι, ελιές, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε βασικές βιταμίνες και μέταλλα στην καθημερινή σας διατροφή και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι σας προσφέρουν τα συστατικά της
χωριάτικης σαλάτας
Οι ντομάτες είναι η κύρια διατροφική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου , το οποίο έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.
Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να οδηγήσει σε πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, ισορροπημένη ενυδάτωση, πεπτική κανονικότητα και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η ρίγανη. Τα οφέλη της για την υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση των λοιμώξεων, την πρόληψη βλαβών στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, τη θεραπεία των κραμπών της εμμήνου ρύσεως, την πρόληψη του καρκίνου, την ανακούφιση της φλεγμονής και τη θανάτωση των εντερικών παρασίτων.
Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των βακτηρίων, την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, την υποστήριξη του σώματος με θρεπτικά συστατικά, την υποστήριξη της απώλειας βάρους και τη βελτίωση της πέψης.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιστροφή της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο και ενυδατώνει και καταπολεμά τα βακτήρια.
Το ελαιόλαδο μειώνει επίσης τη φλεγμονή του εγκεφάλου και λέγεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
Τα κρεμμύδια περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και αντιοξειδωτικών.
Οι ελιές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μελέτες δείχνουν ότι είναι καλά για την καρδιά και μπορεί να προστατεύσουν από την οστεοπόρωση και τον καρκίνο.
Η φέτα παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (συχνά συνδυάζεται), η φέτα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή και ένα υπέροχο αρωματισμένο γαλακτοκομικό.
Η φέτα μας παρέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, σίδηρο, φώσφορος, ψευδάργυρο και πολλά ιχνοστοιχεία (σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκός και μαγγάνιο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου