Η συγκατοίκηση στα δυο ανώτατα αξιώματα της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί ήδη παράδοση της μεταπολιτευτικής περιόδου, οπότε δεν πρέπει να ξενίζει μια τέτοια επιλογή.
Μια από τις πιο κατηγορηματικές απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν αυτή που αφορούσε στο πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας κατά την πενταετία 2025-2030. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε ζήτημα Αρχής για να μην μπει στη σχετική συζήτηση -άρα και να μην απαντήσει στη σχετική ερώτηση- λέγοντας ότι σέβεται το πρόσωπο της Προέδρου, αλλά και τον θεσμό, έτσι ώστε να μην μπει σε καμία συζήτηση και να μην επιτρέψει από κανέναν μέσα στη Νέα Δημοκρατία να θέσει το θέμα, πριν λήξει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το σιωπητήριο Μητσοτάκη
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν είχε συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό το βάρος του δυσμενούς αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραμείνει στωικά σιωπηλός όταν σειρά βουλευτών του, ο ένας μετά τον άλλον, ανέβαιναν στο βήμα της συνεδρίασης και κατηγορούσαν την επιλογή Σακελλαροπούλου ως επιζήμια για την κεντροδεξιά παράταξη.
Ακόμα κι όταν ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει η ψήφος του για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου να θεωρείται δεδομένη, ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε. Τώρα, αλλάζει στάση και επί της ουσίας επιβάλλει «σιωπητήριο» στους βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος…
Αυτό συμβαίνει διότι (όπως και στο θέμα του προσώπου του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα, ώστε να διαλέξει το κατάλληλο για τους πολιτικούς του σχεδιασμούς πρόσωπο, χωρίς να έχει εγκλωβιστεί σε παραμέτρους που περιορίζουν τις επιλογές του, όπως πχ αυτές που επιχείρησαν να θέσουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί στην κοινή τους παρουσία στο Πολεμικό Μουσείο.
Πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού -και πάντα με την αίρεση ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυθεντικά τι σκέπτεται και τι σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης- αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά αποκλείεται η εκ νέου πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπάρχει, βέβαια, μια short list που έχει στο μπλοκάκι του -και στο μυαλό του- ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, και σε αυτήν δεν είναι σβησμένο το όνομα της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σβηστεί μόλις πριν λίγες μέρες ένα όνομα, που μάλλον ήταν της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία είναι, πλέον, υποψήφια πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ.
Το παρελθόν
Παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ρωτήθηκε από την «Η» για τα κριτήρια επιλογής του προσώπου για το Προεδρικό Αξίωμα, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, ωστόσο, υπενθύμισε τα κριτήρια που πολλοί πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης επέλεγαν τους Προέδρους Δημοκρατίας: «Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Κάρολο Παπούλια, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου κι αργότερα ο Κώστας Σημίτης τον προερχόμενο από την Δεξιά, Κωστή Στεφανόπουλο.
Η συγκατοίκηση στα δυο ανώτατα αξιώματα της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί ήδη παράδοση της μεταπολιτευτικής περιόδου, οπότε δεν πρέπει να ξενίζει μια τέτοια επιλογή.
Φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα του 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε Σαρτζετάκη, και του 1990 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρότεινε Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Συνεπώς η πρόσφατη πολιτική μας παράδοση προσφέρει παραδείγματα τόσο συγκατοίκησης, όσο και κοινής πολιτικής προέλευσης. Ας περιμένουμε, λοιπόν».
Με μια φράση, ο πρωθυπουργός θέλει τα χέρια του λυμένα!
Πηγή: imerisia.gr