Τοπικές Ειδήσεις

Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου εκκρεμεί από τον Φλεβάρη αίτημα για την αξιοποίηση του ανακατασκευασμένου κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου!

• Εχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο Εφετών Δωδεκανήσου

Ενδεικτική της κακοδαιμονίας της δημόσιας διοίκησης, που αφήνει αναξιοποίητα ακίνητα για τα οποία δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά από τον ιδρώτα των φορολογούμενων για να ανακατασκευαστούν και να είναι λειτουργικά, είναι η περίπτωση του παλαιού Κτηματολογίου της Ρόδου, που ανακατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2022, με χρηματοδότηση του ΤΑΧΔΙΚ.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με πρόσφατη ανάρτηση του καυτηρίασε το γεγονός τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Δύο χρόνια μετά, το Κτηματολόγιο, φτιαγμένο, παραμένει κλειστό ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία κάθε εγκαταλελειμμένου κτηρίου μέχρι να (ξανα)γίνει ερείπιο».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης, από την 19η Φεβρουαρίου 2024 (!!!) έχει αιτηθεί την αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για τις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ ενημερώνοντας σχετικά και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα ανταπόκριση!
Στο αίτημα αναφέρονται τα εξής:
1. ΑΙΤΟΥΣΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΛΟΓΟΙ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Το Εφετείο Δωδεκανήσου, ιδρύθηκε το έτος 1947 και έκτοτε στεγάζεται και λειτουργεί στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου (στο εξής ΔΜΡ). Το ΔΜΡ είναι σύνολο πέντε κτηρίων που ανεγέρθηκαν, για δικαστική χρήση, κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας (1912-1947) σε ακίνητο που αποτελεί το Ο.Τ. 54 του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ρόδου και αναπτύσσεται στην ανατολική πλευρά ενός τριγωνικού οικοπέδου, με πρόσωπο στην Πλατεία Ελευθερίας (Foro Italico), την οδό Εθ. Μακαρίου και την οδό Πλωτάρχου Πλέσσα. Βρίσκεται μπροστά από το αρχαίο πολεμικό λιμάνι της πόλης, στην περιοχή «Μανδράκι». Από την ανέγερση των κτισμάτων (εξαιρουμένης της στο πλαίσιο της purificazione ενοποίησης των πέντε κτισμάτων) καμία εργασία συντήρησης και οργανωμένης αποκατάστασης βλαβών δε συντελέστηκε στο ΔΜΡ. Ήδη, από το έτος 2023, ξεκίνησε διαδικασία για την οργάνωση εκτεταμένης αποκατάστασης του κτηρίου, για τις ανάγκες της οποίας θα απαιτηθεί η για περιορισμένο χρονικό διάστημα, περίπου πενταετίας, μετακίνηση τμημάτων των στεγαζομένων στο ΔΜΡ Δικαστικών Υπηρεσιών (Εφετείο Δωδεκανήσου, Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, Πρωτοδικείο Ρόδου, Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, Ειρηνοδικείο Ρόδου, Πταισματοδικείο Ρόδου) σε άλλους χώρους, κατά προτίμηση, πλησίον του ΔΜΡ, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.
Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας, οι δικαστικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν το ΔΜΡ, τηρούσαν τα αρχεία τους σε χώρο κυριότητάς του τότε Βασιλείου της Ιταλίας, ευρισκόμενο εκτός του ΔΜΡ, εντός της μεσαιωνικής πόλης.
Ο χώρος αυτός καταστράφηκε κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ουδέποτε είχε προβλεφθεί χώρος στέγασης του αρχείου των δικαστικών υπηρεσιών (τόσο κατά την ιταλοκρατία, όσο και μετά την Ένωση της Δωδεκανήσου) εντός του ΔΜΡ.
Οι λειτουργούσες υπηρεσίες, από το 1947 κι εντεύθεν, προσδιόρισαν χώρους εντός του ΔΜΡ για τη στέγαση των αρχείων τους. Το Εφετείο Δωδεκανήσου χρησιμοποιεί χώρους στον πρώτο όροφο του ΔΜΡ. Το μέγεθος των αενάως διατηρουμένων εγγράφων, το βάρους του αρχείου (που υπολογίζεται, πρόχειρα, περί τους 15 τόνους) και η παντελής άγνοια για τη στατική επάρκεια του κτηρίου, καθιστούν την συνέχιση λειτουργίας του αρχείου επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους εντός του κτιρίου (δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι) όσο και για τους εξυπηρετούμενους πολίτες. Περαιτέρω, ενόψει των επικείμενων εργασιών αποκατάστασης του ΔΜΡ, κρίνεται αναγκαία η, σε προγενέστερο των εργασιών χρόνο, μετεγκατάσταση του αρχείου (και ει δυνατόν και μέρους των υπηρεσιών), σε χώρο γειτνιάζοντα το ΔΜΡ.


2. ΚΤHΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας και ειδικότερα κατά τα έτη 1924-1928 ανεγέρθηκε, για λογαριασμό της, τότε, κυβέρνησης των Νήσων του Αιγαίου, σε σχέδια του Florestano di Fausto, κτίριο Garages, στο εφαπτόμενο του Ο.Τ. 54 του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ρόδου οικόπεδο. Κτίσμα ορθογώνιο, που καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του συγκροτήματος γκαράζ, όπισθεν του κτηρίου των Ταχυδρομείων, με είσοδο επί της οδού Ιερού Λόχου, χρησιμοποιήθηκε, ήδη από την περίοδο της ιταλοκρατίας, μέχρι και το έτος 2022 για τη στέγαση του Κτηματολογίου Ρόδου.
Το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ελληνικό Δημόσιο) και ήδη το διαχειρίζεται η εταιρία σας. Αυτό, όπως και όλα τα κτήρια που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή του Μανδρακίου Ρόδου προστατεύεται από: 1. Την Υ.Α.ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/124/2539/08-02-1983 (ΦΕΚ.162/Β/07-04-1983), με την οποία η περιοχή χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείου Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ελέγχεται η τήρηση των δεσμεύσεων του διατάγματος από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων και 2. Την Υ.Α.ΥΠΕΧΩΔΕ/80837/5125/02-12-1986 (ΦΕΚ.40/Δ/30-01-1987), με την οποία χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα 144 κτήρια της πολεοδομικής ενότητας Νεοχωρίου Ρόδου. Μετά την αποχώρηση του Κτηματολογίου Ρόδου από το κτήριο (2022) ακολούθησε, με χρηματοδότηση από το ΤΑΧΔΙΚ, η αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο, μετά τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου και την περιέλευση του στην Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, παραμένει κενό.
Το υπόγειο, μέρος του ισογείου ορόφου που δεν έχει παραχωρηθεί, άνευ ανταλλάγματος, προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και μέρος του (φερομένου ως τέτοιου, αφού λόγω της κατωφέρειας του εδάφους συνιστά πράγματι το ισόγειο) Α’ ορόφου, που δεν έχει παραχωρηθεί, άνευ ανταλλάγματος, προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά την ιδανικότερη λύση για την, για τουλάχιστον μια πενταετία, μετεγκατάσταση του αρχείου της υπηρεσίας μας, ενόψει όσων υπό τον αριθμό 1 εκτέθηκαν. Ήδη, το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, συνέταξε, κατόπιν ενεργειών μας τη συνημμένη στο παρόν έγγραφο, από Φεβρουάριο 2024 Τεχνική Έκθεση, όπου περιγράφονται με ακρίβεια οι χώροι και οι απαιτούμενες ενέργειές μας, για την αιτούμενη χρήση.

3. ΑΙΤΗΜΑ
Ενόψει αυτών, αιτούμεθα την, αρχικώς άνευ ανταλλάγματος, άλλως, μετά την καταβολή λογικού ανταλλάγματος από το ΤΑΧΔΙΚ, παραχώρηση για πέντε (5) έτη του υπογείου, μέρους του ισογείου ορόφου που δεν έχει παραχωρηθεί (άνευ ανταλλάγματος) προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και μέρους του Α’ ορόφου, που δεν έχει παραχωρηθεί (άνευ ανταλλάγματος) προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα του κτηρίου, όπου στεγαζόταν το Κτηματολόγιο Ρόδου, επί της οδού Ιερού Λόχου, στο Μανδράκι Ρόδου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από το Εφετείο Δωδεκανήσου, ως χώρος στέγασης του αρχείου του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου