Ειδήσεις

Ανασφάλιστη εργασία: Μόνο το 30% των προστίμων εισπράττονται

Μετά βίας εισπράττεται το 1/3 των προστίμων που επιβάλλουν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του Υπ. Εργασίας. 

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως μόλις το 20% έως 30% των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους εισπράττεται τελικά από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως όποιος εργοδότης καταβάλλει άμεσα το ποσό το οποίο του έχει καταλογιστεί (σ.σ. 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο), κερδίζει μία έκπτωση της τάξεως του 30%. Παρ΄ όλα αυτά, με βάση τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, μάλλον λίγοι είναι εκείνοι οι εργοδότες οι οποίοι κάνουν χρήση αυτού του κινήτρου. 

Σημειώνεται ωστόσο πως το ΣΕΠΕ είναι σε θέση να κάνει μόνο μία γενική εκτίμηση όσον αφορά το τι εισπράττεται από τα πρόστιμα και τι όχι. Και αυτό γιατί, πολλοί από τους εργοδότες στους οποίους επιβάλλονται τα εν λόγω πρόστιμα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη και, συνεπώς, από εκεί και πέρα το Υπ. Εργασίας χάνει τα… ίχνη τους, μιας και οι δίκες φέρνουν αναβολές και οι αναβολές κι… άλλες αναβολές.

Αρμόδιοι παράγοντες από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως σε ένα χρόνο από σήμερα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα είναι σε θέση να έχουν μία συνολική εικόνα για τη συνέπεια των εργοδοτών αλλά και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των προστίμων. Τότε, ίσως, εξεταστεί ξανά η πολιτική που πρέπει να ακολουθεί απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, η οποία εκτιμάται ότι αφορά το περίπου 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας, στερώντας ετησίως αντίστοιχα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει μία ορισμένη ικανοποίηση από το γεγονός ότι στις 25 περιοχές που έγιναν κοινοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ κατά το τελευταίο δίμηνο εκδηλώθηκε μία “εντυπωσιακή”, όπως χαρακτηριστικά λένε, αύξηση των προσλήψεων. 

Συγκεκριμένα στα χρονικά διαστήματα στα οποία είχαν ανακοινωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της “Διαύγειας” ότι θα γίνουν έλεγχοι κατεγράφησαν 4.861 προσλήψεις. 

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται από το Υπουργείο Εργασίας ότι οι εργοδότες που κατά βάση εισφοροδιαφεύγουν έχουν “λάβει το πρώτο μήνυμα” από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι ίδιες πηγές, όμως, αναγνωρίζουν πως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι δημοσιοποιείται στο “Διαύγεια” το χρονικό διάστημα στο οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι εκτός του νομού στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία του ΣΕΠΕ, καθώς έως μία μέρα πριν σπεύδουν οι εργοδότες να δηλώσουν τους εργαζομένους τους στο ΙΚΑ και, έτσι, αποφεύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου