Τη διεθνή βιομηχανία κινηματογραφικών παραγωγών επιχειρεί να προσελκύσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση, δημιουργώντας κίνητρα για το γύρισμα ταινιών στη χώρα μας.
Ηδη καταρτίζεται νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τις διάφορες πτυχές των παρεμβάσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη.
Η βασική παρέμβαση που σχεδιάζεται είναι η επιστροφή ενός μέρους του κόστους παραγωγής στις εταιρείες που θα πραγματοποιούν τα γυρίσματα ταινιών ή σειρών στην Ελλάδα με τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέφεται ποσοστό γύρω στο 20% των δαπανών που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, πιθανόν με τη μορφή φορολογικής έκπτωσης εκ των υστέρων.
Ταυτόχρονα, θα συσταθεί ειδική υπηρεσία η οποία θα προωθήσει το ζήτημα υπό τον υφυπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, καθώς στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται διάφορα υπουργεία, από το Οικονομικών και το Τουρισμού μέχρι το Πολιτισμού.
Παρόμοιο καθεστώς υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Μάλτα και το Μαρόκο, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά σε σταθμούς για την παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης, καθώς επιλέγονται για τα γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Πέρα από τα άμεσα οφέλη για την οικονομία, που προκύπτουν από τις δαπάνες που πραγματοποιούν στις τοπικές αγορές οι συντελεστές της παραγωγής, αναπτύσσεται παράλληλα και μια τοπική βιομηχανία υποστήριξης με υπηρεσίες γενικής υποστήριξης (μεταφορές, φιλοξενία), αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες που συνδέονται με τα οπτικοακουστικά μέσα.
Επιπλέον, είναι προφανή τα οφέλη για τον τουρισμό, καθώς τα μέρη όπου γίνονται τα γυρίσματα έχουν μεγάλη προβολή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ταινίες «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που έδωσε μεγάλη ώθηση στην Κεφαλονιά μετά την προβολή της, και «Mamma Mia!», η οποία έδωσε ώθηση τουλάχιστον κατά 40% στον τουρισμό της Σκιάθου όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα την επόμενη χρονιά.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο, εκτός από την επιστροφή μέρους των δαπανών, θα συστηματοποιεί επίσης το καθεστώς παραχώρησης δημόσιων χώρων για τα γυρίσματα έτσι ώστε να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο προστασίας για αρχαιολογικούς χώρους, εθνικά πάρκα, όπου τα γυρίσματα θα επιτρέπονται, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Πέρα από αυτό, όμως, θα παρέχονται και διευκολύνσεις, καθώς, για παράδειγμα, θα χρειάζεται μεν η σύμφωνη γνώμη δήμων και κοινοτήτων για να γίνονται γυρίσματα σε χώρους της αρμοδιότητάς τους, αλλά δεν θα προβλέπονται οικονομικά ανταλλάγματα.