Ειδήσεις

Καυτός ο Αύγουστος για τις κρατήσεις

Την τελευταία ευκαιρία για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού αποτελεί ο Αύγουστος προκειμένου να γεμίσει το “καλάθι” των εσόδων… μήνας όπου παραδοσιακά καταγράφεται η υψηλότερη ζήτηση και από την εισερχόμενη, αλλά και από την εγχώρια αγορά, και που κατά κανόνα χαρακτηρίζεται ορόσημο για τη συνολική πορεία των εισπράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου συνεχίζουν το θετικό σερί των προηγούμενων μηνών, ενώ και η Ρόδος εμφανίζει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας, αποτελώντας την εξαίρεση από τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Στον αντίποδα, ικανοποίηση επικρατεί στους προορισμούς των Κυκλάδων, που αυτές τις ημέρες τονώθηκαν σημαντικά και από τους Έλληνες ταξιδιώτες, χωρίς ωστόσο τα ποσοστά των αφίξεων να είναι τα αναμενόμενα. Όσον αφορά δε τα ποσοστά αφίξεων στους προορισμούς του ανατολικού Αιγαίου, εκεί η κατάσταση είναι απογοητευτική μετά και την ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών (Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινήθηκαν τον Ιούλιο με αρνητικό πρόσημο 13%, 16,3% και 62% αντίστοιχα).

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός, όπως λένε καταστηματάρχες και ξενοδόχοι, πως οι τουρίστες εξακολουθούν να παραμένουν φειδωλοί στα έξοδά τους, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων, πέρα από το ποσοστό αύξησης του 1-2% που έχει προβλέψει για φέτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως άλλωστε επαναλαμβάνουν στελέχη της αγοράς, η τουριστική περίοδος  παραμένει ρευστή. Η ισχυροποίηση του ρεύματος των “last minute” κρατήσεων που σημειώθηκε τον Ιούλιο, δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου για αύξηση των αφίξεων 6%, όμως στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων. Οι προοπτικές γίνονται ακόμη πιο δύσκολες και από το γεγονός πως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώνεται τα δύο τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα η δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε στα  580 ευρώ το 2015, από 590 ευρώ το 2014 και 653 το 2013.

Την ώρα πάντως που αναμένεται το “ταμείο” του Τουρισμού, ο απολογισμός αναφορικά με τις αφίξεις είναι πιο ελπιδοφόρος. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ, τον Ιούλιο η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είχαν ποσοστά αύξησης 12,8%, 13,3% και 8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο 10% και 11,4% αντίστοιχα. Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση 26,8%, 3,8%, 3,7% και 46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση 7,2%.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου