Σε «βούρκο» έχει στην κυριολεξία μετατραπεί εξαιτίας της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας το «Λιμανάκι Φανών» για το οποίο έχουν δαπανηθεί πάνω από 600.000 ευρώ μέχρι σήμερα, για την αποκατάσταση του.
Η θαλάσσια περιοχή έχει γεμίσει με φύκια τα οποία πλέον έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο και έξοδο των σκαφών ενώ τα στάσιμα νερά έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιο έλος με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των διερχόμενων πολιτών, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Περιμετρικά του λιμανιού η εικόνα θυμίζει νεκροταφείο σκαφών και σκουπιδότοπο, ενώ το χρώμα που επικρατεί είναι αυτό της σκουριάς από τα εγκαταλελειμμένα πλοιάρια.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει παρουσιάσει μελέτη για την αποκατάσταση του καταφυγίου σύμφωνα με την οποία απαιτούνται 6 εκατ. ευρώ για να καταστεί το λιμάνι λειτουργικό!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου- για το «ταλαίπωρο» αλιευτικό καταφύγιο στις Φάνες, έχουν ξοδευτεί τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από… 600.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκκρεμείς εργολαβίες οι οποίες πρέπει να κλείσουν και να πληρωθούν. Συνεπώς, όποιες εργασίες κι αν γίνονται, είναι χωρίς αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2015, ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος διαβεβαίωνε τους αλιείς και τους κατοίκους της περιοχής ότι το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Οι εξελίξεις, βέβαια, τον διέψευσαν αφού μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να βρει λύση.
Το θέμα αναμένεται εξάλλου να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου την 24η Αυγούστου 2016.
Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος του Ροδιακού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, κ. Κώστας Θεουλάκης έχει ζητήσει να αναλάβει ο όμιλος την επιμέλεια-αποκατάστασης του λιμανιού…
«Λιμενικό καταφύγιο Φανών….. βούλιαξαν μέσα στο λιμάνι μέχρι και τα σκάφη που το καθάριζαν. Ο Δήμος Ρόδου ΑΠΩΝ!!! Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό δώστε μας την δυνατότητα να το κάνουμε εμείς δεν θα χρεώσουμε τον Δήμο Ρόδου ούτε μισό ευρώ»!
Ανέφερε και τα εξής:
«Είχαμε προτείνει να μας δώσουν την άδεια να ανοίξουμε ένα τούνελ στην βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού με έξοδα του Ομίλου, έτσι ώστε να «αναπνεύσει» το λιμάνι γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Λόγω της μορφολογίας της ακτής (ψιλή άμμος) έκλεισαν οι δίοδοι του νερού με αποτέλεσμα το νερό να μην έχει κίνηση. Η λύση είναι απλή και ουσιαστική χωρίς κόστος για τον Δήμο. Όπως όμως και στο λιμανάκι στο Φαληράκι και ενώ είχαμε πάρει την άδεια για κατασκευή γλίστρας την τελευταία μέρα μας σταμάτησαν…..και εκείνο το έργο από το ταμείο του Ομίλου. Έτσι έμεινε μια γλιστρά αυτή της Καμείρου την οποία την έφτιαξε ο Ρ.Ο.ΤΑ με κόστος τότε 12.000 ευρώ και είναι η μοναδική έξοδος στην θάλασσα στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού»!
Φώτο: Ρουβήμ.