“Ο χώρος του Τουρισμού είναι πλέον ώριμος για επενδύσεις” σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σχολιάζοντας τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά και την κατασκευή νέων πεντάστερων συγκροτημάτων. “Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη” συμπληρώνει, κάτι που έχει γίνει ήδη εμφανές στον κλάδο του Τουρισμού.
Πρόσφατα η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει μια νέα μονάδα ROBINSON Club στην Κρήτη (ο γερμανικός όμιλος ήδη λειτουργεί δύο ξενοδοχεία ROBINSON στην Ελλάδα, τo ROBINSON Club Kyllini Beach στην Πελοπόννησο και το ROBINSON Club Daidalos στην Κω). Παράλληλα έγινε γνωστό πως “ξεμπλοκάρει” η μεγάλη τουριστική επένδυση της κοινοπραξίας “Mirum Hellas”, ρωσικών συμφερόντων, στην Ελούντα της Κρήτης με την ονομασία “Elounda Hills”, ύψους 408 εκατ. ευρώ. Και αυτές είναι δύο μόνο από τις τουριστικές επενδύσεις που προχωρούν στη χώρα, τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς όσο και στην Αθήνα, απόρροια της έκρηξης της ζήτησης που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Εντούτοις, όπως αναφέρει ο εδώ και λίγους μήνες πρόεδρος του ΣΕΤΕ, “η διαρκής υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού- το οποίο παραμένει μόνιμο “αγκάθι” για τον κλάδο- δυσχεραίνει τα σχέδια των επενδυτών”.
Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα των τουριστικών εσόδων, ο κ. Ρέτσος τονίζει πως “παραμένει ο αρχικός στόχος για 14,5 δισ. εισπράξεις φέτος από τον Τουρισμό μέχρι το τέλος του χρόνου”, εξηγώντας παράλληλα πως προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεζόν. “Παρακολουθούμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος” λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. “Οι προβλέψεις για έσοδα και αφίξεις από το εξωτερικό δεν έχουν αλλάξει. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη φετινή περίοδο και αισιόδοξος για τη συνέχεια”.
Η μεγάλη μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου το επόμενο διάστημα έχει να κάνει με την επιβολή τέλους στη διανυκτέρευση, ένα μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Κυβέρνηση από το 2018 και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τουριστική αγορά, αλλά και στους ξένους tour operators, καθώς θα επηρεάσει τα τουριστικά πακέτα και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα των προορισμών.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει προτείνει το μέτρο να μην ισχύσει για το σύνολο της χρονιάς, κάτι που θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταλύματα. Αντίθετα έχει συστήσει να εφαρμοστεί κατά το τρίτο τρίμηνο μόνο, οπότε και καταγράφεται η ισχυρότερη τουριστική ζήτηση.
“Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε και τα δεδομένα των εσόδων από την χρονιά που πέρασε, ο δημοσιονομικός στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί” εξηγεί ο κ. Ρέτσος. Όλα δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Σεπτέμβριο, με το χρόνο πάντως να πιέζει, αφού από τώρα κλείνονται οι συμφωνίες με τους tour operators για την επόμενη σεζόν.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr