Την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ζήτησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, ως την μοναδική λύση για μια σειρά από χρονίζοντα προβλήματα που έχουν πλέον γίνει ‘πληγές’ για την ζωή και λειτουργία του μνημείου. Όπως δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό έργου, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην Μεσαιωνική Πόλη, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει αρμοδιότητες για παραβάσεις όπως οι τσιγγάνοι, οι επαίτες, οι ‘κράχτες’ κ.λπ.
Ο αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε παράλληλα, σε θέματα καθημερινότητας και στις παρεμβάσεις που γίνονται καθημερινά: «Έχουμε τρία μικτά συνεργεία που καθημερινά ελέγχουν τους βασικούς άξονες του μνημείου αλλά και στις οικιστικές περιοχές. Ακόμη, αυξήσαμε την φύλαξη από τις δύο σε έξι πύλες αν και οφείλω να πω ότι απαιτούνται βελτιώσεις και κυρίως διαρκής αστυνόμευση» είπε, και πρόσθεσε ότι γίνονται παρεμβάσεις στα πάρκα, στα συντριβάνια, στο πράσινο, στις παιδικές χαρές και σε φωτισμούς κεντρικών σημείων.
«Το μεγάλο πρόβλημα της Μεσαιωνικής Πόλης είναι οι μικροί επαίτες αλλά και οι διάφοροι που ασκούν παράνομο εμπόριο. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΛΑΣ και στην Δικαιοσύνη. Εντούτοις, οι δημοτικοί υπάλληλοι προσπαθούν και βοηθούν. Αυτό που ζητήσαμε είναι να ιδρυθεί αστυνομικό τμήμα, με δεδομένο ότι η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί το διαμάντι της Ρόδου και χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει από την επόμενη σεζόν. Όσον αφορά τους ‘κράχτες’ βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ένωση Ασκούμενων Δικηγόρων Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια ημερίδα στα μέσα του Σεπτέμβρη όπου θα κατατεθούν προτάσεις ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις θα προωθηθούν στην Βουλή για να βρούμε λύση», όπως είπε.
Ο κ. Χατζηϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στους ελέγχους που γίνονται συνεχώς για τους κοινόχρηστους χώρους –έχοντας την ευθύνη η δημοτική αρχή: «Φέτος οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1.000 έλεγχοι, έχουν γίνει συστάσεις, βεβαιώσεις παράβασης και επανέλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις στην Μεαιωνική Πόλη. Έχουν βεβαιωθεί πάνω από 250 παραβάσεις, 115 εκ των οποίων αφορούν την μείωση αδείας και οι υπόλοιπες αφορούν υπέρβαση των τετραγωνικών μέτρων αδείας. Επίσης, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην έκδοση αδειών κοινόχρηστων χώρων ενώ έχει γίνει αναπροσαρμογή στα πραγματικά τετραγωνικά που τους αρμόζουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα του Δήμου Ρόδου, καθώς μόνον από οι βεβαιωμένες παραβάσεις ανέρχονται σε πάνω από 380.000 ευρώ. Παράλληλα, από το Τμήμα Εσόδων εκδόθηκαν 400 άδειες που αντιστοιχούν σε 400.000 ευρώ. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η αστυνόμευση αλλά η πόλη να παραμείνει ζωντανή».
Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου στην Ρόδο, λέγοντας πως απαιτούνται πλέον σοβαρές προτάσεις και κυρίως, χρηματοδότηση καθώς ο προϋπολογισμός θα είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνον 400.000 ευρώ όπως η προηγούμενη σύμβαση.
Πολύ σημαντική θα είναι η Πολεοδομική Μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης που θα λύσει αρκετά προβλήματα της λειτουργίας του μνημείου, ενώ όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εύρυθμη λειτουργία ο αντιδήμαρχος είπε ότι οφείλονται κυρίως σε πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματίες που είναι γνωστοί, αλλά υπάρχει ‘έλλειμμα νομοθεσίας’.
«Εργαζόμαστε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις με βασικούς άξονες που θα καταθέσουμε. Βασικό μας θέμα είναι η αναζήτηση των πόρων και ποιοι θα συμμετέχουν όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΥΠΠΟ».
Τέλος, είπε ότι θα γίνουν αποκαταστάσεις στην Οδό Ιπποτών, όπου το χοχλακωτό έχει υποχωρήσει και τα πεζοδρόμια έχουν υποστεί πολλές φθορές. «Ήδη έχουμε 4 εργολαβίες σε εξέλιξη: η αποκατάσταση για τα χοχλακωτά, για τα πλακόστρωτα, για τις μονώσεις των δημοτικών κτηρίων εντός και εκτός Μεσαιωνικής Πόλης. Με το που θα κλείσει η σεζόν ξεκινάμε τις εργασίες».