Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αγαπημένο, καλοκαιρινό γλυκό μικρών και μεγάλων. Το ζελέ είναι ζελατίνη με χρωστική τροφίμων που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με φρούτα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε γιαουρτοζελέ ή το γνωστό γλυκό ψυγείου λατρεμένο γλυκό με μπισκότα ή φρυγανιά + κρέμα + ζελέ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
• Πλούσιο σε πρωτεΐνες: βοηθά τον οργανισμό να κάνει ανοικοδόμηση των ιστών, γι’αυτό δεν είναι τυχαίο που το σερβίρουν στα νοσοκομεία.
• Βελτιώνει την πέψη: η ζελατίνη δρα επουλωτικά στο στομάχι και στο έντερο.
Γι’ αυτό όσοι έχουν πρόβλημα με το στομάχι επιβάλλεται να τρώνε ζελέ.
• Βελτιώνει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων: είναι πλούσια σε αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του χόνδρου στις αρθρώσεις,
Γι’ αυτό επιβάλλεται να το τρώνε ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΙ, ΑΘΛΗΤΕΣ, και όσοι έχουν περιβλήματα με τα γόνατα και τις αρθρώσεις.
• Αποτοξίνωση: χάρη στο υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει, η ζελατίνη βοηθά το συκώτι σας να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό.
• Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών: περιέχει κερατίνη η οποία είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, όταν πρόκειται για τα μαλλιά, τα νύχια και την υγεία των δοντιών.
• Βσε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, η ζελατίνη είναι ουσιαστικά «μαγειρεμένο» κολλαγόνο.
Την επόμενη που θα πάρετε «πόσιμο» κολλαγόνο, περάστε πρώτα από το super market να αγοράσετε ζελέ.
• Βοηθά να επουλώνονται οι πληγές πιο γρήγορα: Ο ζελές περιέχει γλυκίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.
• Προωθεί την απώλεια βάρους: Είναι ελάχιστο σε θερμίδες, δροσερό και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.