Συνεντεύξεις

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καταδικασμένη να επιτύχει»

Για τις προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας, για τα εθνικά μας ζητήματα καθώς και για τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλάει σήμερα μετά την επανεκλογή του, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι «καταδικασμένη» να επιτύχει» τονίζει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν».
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κεφαλογιάννη, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, επανεκλεγήκατε ευρωβουλευτής σε μια αρκετά δύσκολη διαδικασία που σημείωσε όμως πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων για τη Ν.Δ. Ποιο είναι το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου κατά την άποψή σας;
Με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που τίμησαν την Ν.Δ σε όλη την Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα. Εύχομαι και προσωπικά να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα πενταετία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι σημαντικές και κρίσιμες. Το επαπειλούμενο Brexit χωρίς συμφωνία, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ευρωπαϊκή διεύρυνση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ασφαλώς τα βήματα σαφούς προόδου προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την κοινωνική συνοχή είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν έντονα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητήματα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με πολιτική σοβαρότητα, διάλογο και τους αναγκαίους συμβιβασμούς όλες οι πολιτικές οικογένειες του Κοινοβουλίου χωρίς ακρότητες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις.
Στο τέλος της πενταετίας το έργο μας θα κριθεί από την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και όχι από την επίδειξη ενός ακραίου λαϊκισμού που μόνο νέα δεινά μπορεί να επιφέρει στην Ήπειρό μας.
• Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας;
Κυρίαρχη προτεραιότητα, η ανάδειξη των εθνικών μας θεμάτων. Με σύμπνοια και εθνική στόχευση. Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου, οι επιθετικές της ενέργειες κατά της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, η αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ με χάρτες που διαγράφουν ολόκληρα νησιά όπως το Καστελόριζο, τα Δωδεκανήσα και την Κρήτη, απαιτούν εγρήγορση από όλους τους Έλληνες και Κυπρίους ευρωβουλευτές.
Θέματα που θα μας απασχολήσουν έντονα επίσης είναι οι ενταξιακές διαδικασίες τόσο των Σκοπίων όσο και της Αλβανίας. Στην μεν πρώτη διαδικασία οφείλουμε να διορθώσουμε τα λάθη, τα εθνικά επιζήμια λάθη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη δε δεύτερη διαδικασία για την Αλβανία πρέπει να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιωμάτων και τον απόλυτο σεβασμό από πλευράς της γειτονικής μας χώρας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας που ζει ή έχει περιουσία στη Αλβανία.
Σημαντικό, επίσης, θέμα είναι η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 καθώς διανύουμε την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα αυτή περίοδο.
Οι συζητήσεις για την Μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική δυστυχώς βρήκαν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τις πιέσεις των χωρών Visegrad και των Βαλτικών χωρών, για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, τη λεγόμενη «Εξωτερική Σύγκλιση». Και την προηγούμενη κυβέρνηση παντελώς απούσα και άφωνη στα Συμβούλια Υπουργών. Και αυτές οι πιέσεις δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν απειλή για την χώρα μας.
Οι επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας μας αποτελούν τη βάση για την ενεργοποίηση των επιδοτήσεων. Και είναι απαράδεκτο λόγω και της αφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης να βρίσκονται υπό καθεστώς αβεβαιότητας και αίρεσης.
Η απόλυτη εξωτερική σύγκλιση πράγματι είναι ένα καταστροφικό σενάριο για την Ελληνική Γεωργία για τους Έλληνες αγρότες.
Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει στους Έλληνες αγρότες μία απώλεια του εισοδήματός τους από κοινοτικές ενισχύσεις της τάξεως του 50%. Μία μείωση εισοδήματος που δεν θα τους οδηγούσε μόνο στην απόγνωση αλλά πολύ περισσότερο στον αφανισμό.
Ήταν τεράστιο πολιτικό ολίσθημα, η τροπολογία που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από πλευράς της τότε κυβερνητικής παράταξης, με την οποία ζητούσαν η κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων μεταξύ των Κρατών Μελών να γίνεται με πλήρη σύγκλιση, μέχρι το 2027.
Ευτυχώς με παρέμβαση της ΝΔ και εμένα προσωπικά στην ευρωπαϊκή πολιτική μας ομάδα το ΕΛΚ, δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συντασσόμενοι σύσσωμοι κατά της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας κατορθώσαμε να την αποτρέψουμε καταψηφίζοντάς την.
Σε ό,τι αφορά στο κομβικό κεφάλαιο της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, πάγια θέση της ΝΔ και του ΕΛΚ και θέση που έχουμε υπερψηφίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η ανάγκη τουλάχιστον της διατήρησης του Προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία καθώς μόνο μια ισχυρή ΚΑΠ εγγυάται έναν βιώσιμο Αγροτικό Τομέα, ανταποκρινόμενο στους πολλαπλούς του ρόλους.
Τελευταίο, που θα ήθελα να αναφέρω αλλά επίσης πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί έντονα και ειδικά την περιοχή των Δωδεκανήσων, το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τις δύο βασικές και εν πολλοίς μοναδικές πύλες εισόδου των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων. Και απαιτείται η έμπρακτη στήριξη και η αμέριστη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το τεράστιο αυτό θέμα που ταλανίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
• Η Ν.Δ. «μετράει» νίκες σε ευρωβουλή, περιφέρειες, δήμους και αυτοδύναμη, πλέον κυβέρνηση. Ποιο ήταν τελικά το μήνυμα που έδωσαν οι Έλληνες στις κάλπες;
Το μήνυμα του «ως εδώ», του «δεν πάει άλλο» στα ψέματα του κ. Τσίπρα. Στον αμετροεπή λαϊκισμό του και στην περισσή αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία τετραετία που γύρισε τη χώρα πίσω.
Ο ελληνικός λαός ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό προσδοκώντας μία αλλαγή σελίδας. Μία πολιτική αλλαγή. Μία επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Χωρίς υπέρογκους φόρους για τους πολίτες, με αίσθημα ασφάλειας για την κοινωνία. Αυτό το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής έδωσε τις νίκες τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Πριν την τελική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.
• Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες για να βγει από την κρίση, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι «καταδικασμένη» να επιτύχει. Για το καλό και της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά κυρίως για το μέλλον των νέων ανθρώπων. Που είδαν το αύριο τους όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να κατακρημνίζεται. Που βίωσαν την ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς, την οδυνηρή ανάγκη να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο.
Το κρίσιμο στοίχημα για όλους εμάς είναι να παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται, στα παιδιά μας μία καλύτερη Ελλάδα από αυτή που μας κληρονόμησαν οι γονείς μας.
Και όλοι μας στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν. Και αυτό είναι το μήνυμα που πέρασε στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη ώρα της εκλογής τους. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά.
• Πώς βλέπετε την συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας; Θα μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά την συστηματική αδιαφορία της γείτονος;
Πιστεύω, ότι για πρώτη φορά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε μία τόσο ξεκάθαρη στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε απερίφραστα προς την τουρκική πλευρά ότι καταδικάζει ρητά και κατηγορηματικά τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειές της τόσο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όσο και κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και έδειξε επίσης, έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα εναντίον της τουρκικής πλευράς αν όλο αυτό είτε συνεχιστεί είτε επιδεινωθεί. Θα ήθελα, επίσης να σταθώ τόσο στη δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που παραφράζοντας τη φράση του Τζον Κένεντι στο Βερολίνο του Τείχους το περίφημο «Είμαι Βερολινέζος» τόνισε από τη Ρουμανία και τη Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι Κύπριος», όσο και σε αυτή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ που τόνισε από την Κύπρο πρόσφατα: «Η Τουρκία δεν έχει απέναντί της τις 800.000 των Κυπρίων πολιτών αλλά τα 520.000.000 των Ευρωπαίων πολιτών».
• Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με το Μακεδονικό; Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ή βελτίωσης κάποιων σημείων;
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Εκχώρησε στη γειτονική χώρα ανιστόρητα «μακεδονική» εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα. Απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο και ως αποτέλεσμα είχαμε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία Διεθνής Συμφωνία από την οποία απορρέουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για τη χώρα μας. Ειναι μία κακή Συμφωνία.
Ο τρόπος να βελτιώσουμε μια τέτοια επιζήμια συμφωνία είναι να ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που έχουμε στη ΕΕ για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ    24.08.2019 09:51

    ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΑΝΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ?

Σχολιασμός άρθρου