Την ανάγκη επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επαναλαμβάνει μέσω συνέντευξής του στην “δημοκρατική” της Ρόδου ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Παππάς.
Ο κ. Παππάς σχολιάζοντας την κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο αναφέρει με νόημα “Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε απειλές, εκβιασμούς και τετελεσμένα και δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ο οποίος δεν πρόκειται να γίνει με τους όρους που θέλει να επιβάλει η Τουρκία και σε ένα καθεστώς απειλών και εκβιασμού” προσθέτοντας ότι η χώρα μας ”είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και ως τέτοιο συμπεριφέρεται. Ούτε “πειρατείες” ούτε “τσαμπουκάδες”. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σημειώνει “ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, προοδευτικά και με σχέδιο και όχι με τη μία, όπως κραύγαζε η αντιπολίτευση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε εκεί”.
• Κύριε Παππά, συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος διακυβέρνησης από τις εκλογές του 2019 και θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2019 φαντάζουν ήδη πολύ μακρινοί. Τόσο αν σκεφτεί κανείς όσα έχουν μεσολαβήσει από τότε, όσο και όσα έχουν αποφασιστεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο περίεργο κι αν φαίνεται για τα ελληνικά δεδομένα, είναι μία κυβέρνηση η οποία τηρεί το κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο ψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Φοροελαφρύνσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, παρεμβάσεις σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, νομοθετικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη και εκκίνηση του μεγαλύτερου έργου των τελευταίων δεκαετιών, του Ελληνικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχει χειριστεί με επιτυχία τρεις σοβαρές κρίσεις. Τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές σε Ανατολικό Αιγαίο και Έβρο, το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται ξανά ως κράτος και δείχνει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές. Σας υπενθυμίζω ότι οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, ήταν εκκρεμείς εδώ και τέσσερις δεκαετίες και 15 χρόνια αντίστοιχα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μία κυβέρνηση όταν έχει πρόγραμμα δομημένο, κοστολογημένο και σοβαρό και σέβεται την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους μπορεί να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε και μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει κρίσεις οι οποίες εκδηλώνονται.
• Είμαστε εν μέσω μίας από τις σοβαρότερες κρίσεις με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Πώς αντιμετωπίζετε την προκλητικότητα των γειτόνων μας τόσο τώρα όσο και σε περίπτωση που συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον;
Η προκλητικότητα των γειτόνων μας δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει και αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα σε κάθε κίνηση των Τούρκων, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς αιφνιδιαμό. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε απειλές, εκβιασμούς και τετελεσμένα και δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ο οποίος δεν πρόκειται να γίνει με τους όρους που θέλει να επιβάλει η Τουρκία και σε ένα καθεστώς απειλών και εκβιασμού. Η ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έδειξαν αντανακλαστικά και μία ώριμη αντίδραση. Την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί μία δέσμη συμμαχιών με χώρες, εφιστώντας την προσοχή σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και ως τέτοιο συμπεριφέρεται. Ούτε “πειρατείες” ούτε “τσαμπουκάδες” και πρέπει να καταλάβουν στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου ότι δεν κάνουμε χιλιοστό πίσω από τα δίκαιά μας, από όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο, πάντα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων.
• Σε ό,τι αφορά την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αφενός για την προστασία της υγείας των πολιτών και αφετέρου για την οικονομική ενίσχυση. Είναι αρκετά όμως για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους;
Για να είμαστε σαφείς και ακριβολόγοι, η κυβέρνηση ενεργοποίησε μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, προοδευτικά και με σχέδιο και όχι με τη μία όπως κραύγαζε η αντιπολίτευση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε εκεί. Το οικονομικό επιτελείο στο τέλος του καλοκαιριού θα κάνει τον απολογισμό του και με βάση τα περιθώρια που υπάρχουν θα αποφασιστούν τα νέα μέτρα στήριξης. Έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία δεν είναι κάτι στατικό και μονοσήμαντο, αλλά κάτι δυναμικό και πολυπαραγοντικό. Με αυτό ως δεδομένο οι ανάγκες κρίνονται καθημερινά και οι αποφάσεις λαμβάνονται έγκαιρα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να είμαι απαισιόδοξος αλλά ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο το γνωρίζουν καλά και προετοιμάζονται κατάλληλα. Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η θωράκιση της δημόσιας υγείας ενόψει το δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο συνηγορούν όλοι οι επιστήμονες ότι θα έρθει. Κατά γενική ομολογία, όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και να σας πω την αλήθεια, είναι κρίμα το γεγονός ότι έπρεπε να έρθει μία πανδημία για να φτάσουν οι ΜΕΘ πάνω από 1000. Το καλό είναι ότι τόσο οι ΜΕΘ όσο και οι ΜΑΦ θα μείνουν στους Έλληνες πολίτες όταν η πανδημία περάσει. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε και έναν “οδικό χάρτη” για το πού και πώς θα διοχετευθούν τα 32 δισ. που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Οι τοπικοί φορείς, επιχειρηματίες αλλά και η κοινωνία ζητούν επιτακτικά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα τα καταφέρετε;
Με τον κίνδυνο να θεωρηθεί υπερβολικό, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι την ανάγκη επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ την έχω επισημάνει ήδη από τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τον περασμένο χειμώνα, πολύ πριν η κρίση του κορωνοϊού το καταστήσει αναγκαίο ως μέτρο και είναι κάτι που αναφέρω σχεδόν σε κάθε ομιλία μου στη Βουλή. Για την ανάγκη αυτή έχω απεθυνθεί με επιστολή μου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ένα μέτρο αναγκαίο για την οικονομία των νησιών μας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα κατά τη διάρκεια του οποίου θα αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης του κορωνοϊού στην καθημερινή μας ζωή. Μέτρο που κάποιοι δυστυχώς χαρακτήρισαν ως “λαϊκιστικό”, αλλά ευτυχώς πλέον σιωπούν και συντάσσονται με εμάς που ζητήσαμε έγκαιρα την εφαρμογή του. Είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί το συγκεκριμένο μέτρο και το πόσο μπορεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά είμαι επίσης βέβαιος ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ίσως τώρα φαντάζουν τολμηρές, αλλά στο μέλλον θα είναι αναγκαίες.
• Τα σκάνδαλα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η υπόθεση Παπαγγελόπουλου και οι αποκαλύψεις για τις πυρκαγιές, σοκάρουν πραγματικά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το… πάει μέχρι τέλους;
Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι όσα αποκαλύπτονται είναι πραγματικά σοκαριστικά. Και όποιος το βλέπει στα στενά κομματικά όρια κάνει μεγάλο λάθοος. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου επιδίωξε να κάνει πράγματα τα οποία στις Δημοκρατίες είναι αδιανόητα και αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη, μας κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο και μας απειλούν ανερυθρίαστα μέσα στη Βουλή ότι “την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς”. Και δεν ντρέπονται, ούτε που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ούτε που μας ενημερώνουν προκαταβολικά ότι θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τους “αρμούς της εξουσίας”, ούτε που είχαν “μαγαζιά” και έκαναν “δουλειές” στην πλάτη των πολιτών και κυρίως που δεν υπολόγισαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με όσα αποτρόπαια είδαμε να έχουν γίνει στο Μάτι πριν δύο χρόνια. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς. Όπως καταλαβαίνετε το “μέχρι τέλους” δεν είναι μία απλή φράση κενή περιεχομένου, αλλά η υποχρέωσή μας απέναντι στη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τους Έλληνες πολίτες έτσι ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια περιστατικά, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από κανέναν.