Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με το νησί να βρίθει κρουσμάτων κορωνοϊού, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με τη διενέργεια των rapid tests από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ. Στη Ρόδο συγκεκριμένα τέσσερις από τις νοσηλεύτριες που στελέχωναν τα κινητά συνεργεία και που πραγματοποιούσαν τα τεστ, προσλήφθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, στο πλαίσιο των προσλήψεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του COVID-19 στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.
Έμειναν μόνο δύο νοσηλεύτριες στον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων η μία φέρεται να παραμένει σε καραντίνα. Ως εκ τούτου έχει μείνει μόνο ένα συνεργείο, το οποίο εξυπηρετεί τα χωριά. Οι έλεγχοι στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου, σταμάτησαν εδώ και αρκετό καιρό!
Στο μεταξύ το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, λόγω των αυξημένων αναγκών, μετά βίας πραγματοποιεί τα αναγκαία rapid test και οι πολίτες-κυρίως όσοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό είναι υποχρεωμένοι-καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν στα τεστ, επωμιζόμενοι το κόστος. Προφανώς αρκετός κόσμος αποφεύγει να κάνει το τεστ μη έχοντας πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να ενισχυθούν τα κινητά συνεργεία στη Ρόδο με προσωπικό. Παρόλα αυτά δεν έχουν φθάσει ακόμη οι πολυπόθητες ενισχύσεις.
Στη Ρόδο έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα περισσότερα από 2500 κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα βεβαιώθηκαν πάνω από 700 κρούσματα!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησε στην αύξηση των νοσηλειών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 35 ασθενείς με κορωνοϊό στο ΓΝΡ. Πρόκειται για άτομα 25 έως 65 ετών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήπια συμπτώματα. Μόνο ένας με δύο ασθενείς βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση.
«Το αυξημένο ιικό φορτίο και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που βεβαιώνονται καθημερινά, προφανώς φανερώνουν ότι υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Είναι επόμενο ότι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα παρουσίαζε κάποια άνοδο. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα.
Το Νοσοκομείο μας ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υπάρχουσες ανάγκες, παρέχοντας σε όλους τους ασθενείς τις βέλτιστες υπηρεσίες», δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, και σημείωσε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την αρχή της πανδημίας, το Νοσοκομείο είναι έτοιμο να εκκενώσει και άλλη κλινική ώστε να νοσηλεύονται περιστατικά κορωνοϊού.
Η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου, αποδεικνύεται και από το ποσοστό θετικότητας των pcr test ή των τεστ αντιγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», το ποσοστό θετικότητας των PCR τεστ που έγιναν στην Euromedica τον Μάιο ανερχόταν σε 1%. Τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 1,5%, τον Ιούλιο στο 3% και τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε στο 8,04% (σ.σ. αναλογία θετικών κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ ανά μήνα)! Αντίστοιχα, το ποσοστό θετικότητας των τεστ αντιγόνου τον μήνα Μάιο ήταν μόλις 0,5%, τον Ιούνιο 0,32%, τον Ιούλιο 0,91% και τον Αύγουστο 2,81%!
Κι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων Covid στη Ρόδο παραμένει υψηλός, εξακολουθούν να είναι υποτονικοί οι εμβολιαστικοί ρυθμοί. Καθημερινά πραγματοποιούνται 500-700 εμβολιασμοί στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου με το 80% των εμβολιασμών αυτών να έχουν να κάνουν με τη β’ δόση. Στους 124.000 έχουν φτάσει οι εμβολιασμοί συνολικά (α και β δόση). Αισίως, οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται στους 69.500 και συνεπώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού είναι μεγαλύτερο από 50%, απέχει όμως αρκετά από το αναγκαίο 75%-80% ώστε ο προορισμός να χαρακτηριστεί… πράσινος. Ο στόχος του χτισίματος τείχους ανοσίας εν μέσω θέρους, μπορεί πλέον να θεωρηθεί επίσημα… χαμένος!