Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ρόδου ο σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εκπονείται σχέδιο για συγχώνευση ή μείωση δυναμικότητας κλινικών του νοσοκομείου της Ρόδου προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι δυσλειτουργίες από την απομάκρυνση νοσηλευτών, καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το επιθυμούν ή όσοι επικαλούνται προβλήματα υγείας, περίπου 75 νοσηλευτές σε σύνολο σχεδόν 300 στο νοσοκομείο της Ρόδου, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.
Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό νοσηλευτών που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία αποτελεί πάγιο πρόβλημα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου γι αυτό και ήδη, σχεδιάζεται η αντιμετώπισή του.
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», σε ό,τι αφορά στους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εμβολιασμένοι με εξαίρεση μίας ή δύο περιπτώσεων.
Παραλλήλως, σε εξέλιξη βρίσκεται η «χαρτογράφηση» των μη εμβολιασμένων νοσηλευτών και όσων εργάζονται στον παραϊατρικό κλάδο, προκειμένου να γίνει εγκαίρως ασφαλής εκτίμηση ως προς το πού και πόσα κενά θα προκληθούν την επόμενη ημέρα ώστε κλινικές πρώτης γραμμής και οπωσδήποτε η ΜΕΘ, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθούν επιτροπές αρμοδίων που θα εξετάσουν ξεχωριστά τις περιπτώσεις εκείνες των υγειονομικών υπαλλήλων που επικαλούνται προβλήματα υγείας για να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ώστε να διαπιστωθεί αν οι λόγοι ευσταθούν. Σε περίπτωση που δεν ευσταθούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας και θα ισχύσουν οι ίδιες κυρώσεις που ισχύουν και για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο της Ρόδου, υπάρχει ένας ικανός αριθμός εργαζομένων που επικαλούνται λόγους υγείας για τον μη εμβολιασμό τους που θα εξεταστεί άμεσα από την αρμόδια επιτροπή. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι αν θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα ή αν θα συσταθεί επιτροπή τοπικά, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προς το τέλος Αυγούστου, θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των κλινικών που θα παρουσιάζουν τα σοβαρότερα κενά σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο και ανήκουν οι περισσότεροι υγειονομικοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν.
Γι αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη εξατομικευμένη καταγραφή όσων δεν εμβολιάζονται, ώστε εγκαίρως να καθοριστεί ποιες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και ποιες όχι ώστε να γίνει και η συγχώνευση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και για τα νοσοκομεία των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου (Κω, Καλύμνου, Καρπάθου, Λέρου) ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά της επόμενης ημέρας, εντοπίζεται στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου και έχει πέσει το βάρος του σχεδιασμού, καθώς είναι αυτό που διαχειρίζεται τα περισσότερα και βαρύτερα περιστατικά τόσο έκτακτα όσο και τακτικά.
Να σημειωθεί ότι το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.
Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με την λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια στην περίπτωση των φορέων δημοσίου τομέα την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Έτσι από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.
https://www.dimokratiki.gr/18-08-2021/sygchoneyseis-kai-meiosi-dynamikotitas-klinikon-sto-nosokomeio-podoy-logo-ton-anemvoliaston/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Άλλη μια περίπτωση “ποιος θα μείνει με την καυτή πατάτα”. Έτσι ο διοικητής του νοσοκομείου, αντιμέτωπος με την πιθανή κρίση στην παροχή υπηρεσιών υγείας του τόπου μας, επιλέγει μεταξύ :
Α) της μείωσης δυναμικότητας του νοσοκομείου, δηλαδή λιγότερες κλίνες, άρα ανάγκη για συντομότερα εξιτήρια χωρίς να υπάρχει χρόνος και πόροι για ενδελεχή έλεγχο, λόγο μείωσης της δύναμης του προσωπικού του νοσοκομείου
Β) απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών τμημάτων (σε ένα νοσοκομείο με τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις και χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης, δηλαδή σε μόνιμη έλλειψη προσωπικού)
Γ) πρόστιμα των 10.000 Ευρώ αν επιλέξει να κρατήσει ανεμβολίαστο εξειδικευμένο προσωπικό στο νοσοκομείο
Η κυβέρνηση με το ΦΕΚ 4820/21 στο άρθρο 207, ορίζει πως οι θέσεις που καλύπτονται από προσωπικό σε αναστολή πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό «αντίστοιχων προσόντων , κατηγορίας/ εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ ειδικότητας» . Με νέα διάταξη ( 56η εγκύκλιος της 16/8/2021 ) ορίζεται πως οι προσλήψεις θα διεξαχθούν με βασικό κριτήριο την εργασιακή εμπειρία με υποχρέωση να γνωστοποιήσουν στο ΑΣΕΠ τη διαδικασία πρόσληψης, διαδικασία που απαιτεί αρκετές ημέρες. Γιατί οι νέες συμβάσεις δεν έχουν ήδη εξαγγελθεί; Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύψει νησιωτικές θέσεις , για διάρκεια 3 ή 6 μηνών, τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποψήφιοι για τις ίδιες θέσεις σε συμβάσεις 2 ή 3 ετών;
Μήπως ο γενικότερος σκοπός, από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, είναι η διάλυση των περιφερειακών υγειονομικών δομών ή ακόμα και η εισαγωγή του ιδιώτη εργολάβου, με τη μορφή σύμπραξης, στη δημόσια υγεία; (όπως αναφέρεται και σε άρθρο στην εφημερίδα Δημοκρατική)
Το τελικό ερώτημα: αν αύριο κλείσουν εργαστήρια και κλινικές για τα οποία δόθηκαν αγώνες από εμβολιασμένους και μη υγειονομικούς για να στηθούν, από υγειονομικούς που σήμερα το κράτος τους χρωστά μήνες απλήρωτης εργασίας, ποιος τελικά είναι αυτός που θα βάλει το χέρι στη τσέπη για να πληρώσει διπλά της υπηρεσίες που ήδη ως φορολογούμενος έχει χρηματοδοτήσει; Ποιος θα πρέπει να κατηγορηθεί για την περίπτωση ύπαρξης θύματος λόγω της αδυναμίας στην οποία θα βρίσκεται το νοσοκομείο μας;
Αυτός που υπογράφει την αναστολή, όπως ορίζεται από το αντίστοιχο ΦΕΚ, δηλαδή ο «επικεφαλής του Φορέα» ή μήπως όχι. Μήπως μέσω του ΦΕΚ, οι ευθύνες μεταφέρονται από τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια προς τους τοπικούς εκπροσώπους. Ποιος θα έχει τη δύναμη να κατηγορήσει τον πραγματικά υπεύθυνο, το δημιουργό αυτού του σχεδίου διάλυσης του ΕΣΥ;