Συνεντεύξεις

Δημ. Σαλαχούρης: «Απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι για την πάταξη των παράνομων ξεναγήσεων»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Δημήτρης Σαλαχούρης, μιλά στη «δ» για την πορεία της τουριστικής σεζόν και τις προκλήσεις του κλάδου. Δηλώνει ότι απαιτείται ακόμη καλύτερη οργάνωση στους αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να δικαιολογείται η αύξηση της τιμής εισόδου από το 2025 και προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν μία συνολικά θετική εμπειρία. Ο κ. Σαλαχούρης σημειώνει ότι μπορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών να απέτρεψε την ψήφιση του νομοσχεδίου που προέβλεπε την πλήρη απορρύθμιση του κλάδου, απαιτούνται όμως περισσότεροι έλεγχοι για την πάταξη των παράνομων ξεναγήσεων, ένα πρόβλημα που παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις.
• Κύριε Σαλαχούρη, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την τουριστική σεζόν; Πώς εξελίσσονται τα πράγματα;
Η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά σε επίπεδο αφίξεων. Παρατηρώ ωστόσο ότι η οικονομική κατάσταση των επισκεπτών μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν αφήνουν χρήματα στο νησί. Είναι περιορισμένη η αγοραστική τους δύναμη, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες.
Ήταν ωστόσο λογικό και αναμενόμενο, έπειτα από τη συνεχόμενη αύξηση των αφίξεων και των εσόδων μετά την πανδημική κρίση, να υπάρξει κάποια πτώση.
• Είναι ικανοποιητική η συμμετοχή σε οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις;
Την υψηλή τουριστική σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ρόδος δέχεται οικογένειες και νεαρό κόσμο που δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις εκδρομές.
Οι επισκέπτες του έρχονται στην αρχή και στο τέλος της σεζόν είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν περισσότερο σε ξεναγήσεις. Πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έχουμε περισσότερη συμμετοχή στις εκδρομές.
Φέτος δεν υπάρχει συνωστισμός στους αρχαιολογικούς χώρους σε σύγκριση με πέρυσι. Βοηθά βέβαια το γεγονός ότι έχουν εφαρμοστεί time slots στη Λίνδο και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Δεν παύουν να υπάρχουν παρόλα αυτά οι γνωστές ουρές στη Λίνδο, όταν έχουμε πολλά μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο νησί.
• Υπάρχουν προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους; Είναι καλά οργανωμένοι;
Εξακολουθεί να υπάρχει υποστελέχωση. Η Ρόδος δεν έχει όσους αρχαιοφύλακες χρειάζεται. Επίσης, δεν βλέπω να έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών.
Το σημαντικότερο που έχει επιτευχθεί, είναι η λειτουργία του ιατρείου στην Ακρόπολη της Λίνδου έπειτα από 30 και πλέον χρόνια προσπαθειών. Επιτέλους αισθανόμαστε και εμείς σιγουριά πως αν χρειαστεί, θα υπάρχει ένας γιατρός κοντά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κλήθηκε μάλιστα να διαχειριστεί δύο με τρία σοβαρά περιστατικά τραυματισμού.
Το ιατρείο διαθέτει πέρα από τον ιατρό, τρεις νοσηλευτές ενώ σε μόνιμη βάση υπάρχει ασθενοφόρο με οδηγό στην Πλατεία Κύπρου. Είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση να υπάρχει ιατρική υποστήριξη σε ένα αρχαιολογικό χώρο που επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου καθημερινά.
Κατά τα λοιπά, τα προβλήματα παραμένουν. Απαιτούνται επενδύσεις στους αρχαιολογικούς μας χώρους από το Υπουργείο Πολιτισμού για να βελτιωθούν οι υποδομές. Από την επόμενη χρονιά που το εισιτήριο θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100% (από στα 20 για το Καστέλλο και από 12 στα 20 για τη Λίνδο), δεν νοείται η εικόνα των αρχαιολογικών μας χώρων και η λειτουργικότητά τους να μην είναι αναβαθμισμένη. Δεν μπορεί εν ολίγοις το εισιτήριο των 20 ευρώ που θα πληρώσει ένας επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου να συγκριθεί με το ίδιο εισιτήριο που πληρώνει κανείς σε αρχαιολογικό χώρο της Ευρώπης.
• Η αύξηση της τιμής θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα και τη δική σας δουλειά;
Η μεγάλη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου θα επηρεάσει σίγουρα κατά πολύ την επισκεψιμότητα και θα είναι εις βάρος του κλάδου μας και των γραφείων που οργανώνουν τις εκδρομές. Σίγουρα θα μειωθούν οι συμμετοχές στις εκδρομές και κατά συνέπεια θα μειωθεί και η δουλειά μας.
• Ποιοι είναι οι …καλύτεροι επισκέπτες του νησιού; Μπορεί να υπάρξει κατηγοριοποίηση ανά αγορά;
Οι βασικές μας αγορές παραμένουν η αγγλική και η γερμανική. Η πολωνική αγορά παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ενώ και η γαλλική είναι μία καλή αγορά. Κυρίως στις τουριστικές αγορές της Ευρώπης στηριζόμαστε. Λόγω των κρουαζιερόπλοιων έχουμε και κάποιους Αμερικανούς, Αυστραλούς, Καναδούς επισκέπτες και κάποιους Λατινοαμερικάνους.
• Ο θαλάσσιος τουρισμός, που διανύει επίσης ανοδική τροχιά, συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας;
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μία από τις βασικές μορφές τουρισμού για τη Ρόδο. Βοηθά στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό και σίγουρα όχι όσο βοηθούσε πριν από 20 χρόνια. Η αγοραστική δυνατότητα ακόμη και των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων έχει μειωθεί, πράγμα λογικό. Για να γεμίσουν αυτά τα τεράστια πλοία πρέπει να πουλήσουν τις καμπίνες τους σε προσφορά. Προσελκύουν συνεπώς και επισκέπτες μέτριας εισοδηματικής στάθμης.
• Η …ανατροπή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού που έθετε σε ..κίνδυνο το επάγγελμα του ξεναγού, αποτελεί νίκη για τον κλάδο σας;
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου και αφορά στους ξεναγούς, ευτυχώς δεν άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας-εργασίας στον κλάδο μας. Έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο, βρέθηκε μία κοινά αποδεκτή λύση. Η πρόταση της Ομοσπονδίας εφαρμόστηκε έστω και την τελευταία στιγμή από το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να μη χαθεί το επάγγελμά μας τελείως. Οι ξεναγοί παραμένουν στις θέσεις τους και θα εργάζονται όπως και πριν.
Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν. Οι παράνομες ξεναγήσεις συνεχίζονται και οι έλεγχοι εξακολουθούν να είναι ελλιπείς. Εμείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφιση του νόμου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Αν δεν τα καταφέρναμε, θα είχε καταργηθεί το επάγγελμα του ξεναγού.
• Ποια είναι τώρα τα προβλήματα του κλάδου που ζητούν λύσεις;
Αυτό που ζητάμε πλέον, είναι να ελέγχονται οι παρανομίες. Να ελέγχονται όσοι αλλοδαποί εργάζονται ως ξεναγοί στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Το φαινόμενο έχει αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο. Αντιλαμβάνονται όλοι οι παράνομοι ότι δεν υπάρχει έλεγχος και έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Δυστυχώς σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε καμία υποστήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού. Ευελπιστούμε ότι με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμεναρχείου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Από εκεί και έπειτα η ΠΥΤ οφείλει να αξιοποιήσει τις αναφορές των αστυνομικών. Δεν βλέπουμε ότι το υπουργείο θέλει να βοηθήσει στην ουσία τον Έλληνα ξεναγό.
Τουλάχιστον σώθηκε το επάγγελμα. Είναι απίστευτο να λέμε σε μία χώρα που ζει από τον τουρισμό ότι σώθηκε το επάγγελμα του ξεναγού που κινδύνευε από το ίδιο το υπουργείο.
Αυτό που ζητώ προσωπικά από τους πράκτορες και συνεργάτες μας είναι να ασχοληθούν σοβαρά με τη διαχείριση του προορισμού. Τα πρακτορεία μπορεί να γεμίσουν 3-4 λεωφορεία για να στείλουν 200 επισκέπτες στην Ακρόπολη, στη Φιλέρημο, στην Κάμειρο κλπ. Θα πρέπει όμως πρωτίστως να σκεφτούν τον προορισμό όπου στέλνουν τους πελάτες τους. Θα πρέπει τα πρακτορεία να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια κλπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου