Ειδήσεις

Οι ξένοι ανταποκριτές γύρισαν την πλάτη στις εκλογές-Προτιμούν την Κω και Λέσβο

Στους προεκλογικούς δρόμους της Αθήνας δεν θα συναντήσετε ξένους δημοσιογράφους να τρέχουν ανάστατοι με ένα μπλοκάκι ή ένα μαγνητοφωνάκι ανά χείρας και μυριάδες απορίες στο βλέμμα. Ούτε την Κυριακή προβλέπεται να ποδοπατηθούν οι κάμεραμαν έξω από το Ζάππειο για ένα πλάνο του νέου πρωθυπουργού. Τι και αν έχουμε εκλογές, που αρεσκόμαστε οι Ελληνες δημοσιογράφοι να ονομάζουμε «κρίσιμες»; «Εδωσα μάχη για να πείσω την αρχισυντάκτριά μου να έρθω στην Ελλάδα» αναφέρει στην «Κ» δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα σχετικά με τη χώρα μας σε διεθνές πρακτορείο. «Αυτές οι εκλογές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, η συμφωνία έχει υπογραφεί και όποιος και αν κερδίσει θα κληθεί να την εφαρμόσει. Μήπως, τελικά, θέλεις να πας Ελλάδα για διακοπές;» του αποκρινόταν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύθηκε και ο Τσίπρας δεν φαντάζει πλέον δαίμονας, τι να διηγηθώ πλέον;» αναρωτιέται η Federica Bianchi, η γνώριμη από τις προηγούμενες αναμετρήσεις δημοσιογράφος της Espresso από τη Ρώμη. «Μόλις τέλειωσα το κομμάτι μου για την Ελλάδα από το γραφείο μου εδώ» διευκρινίζει.

Φαίνεται ότι τα ξένα μέσα – ακόμη και τα εύρωστα- προτιμούν τη δεδομένη στιγμή να στείλουν κάποιον δημοσιογράφο στη Λέσβο ή την Κω παρά στην Αθήνα. Kάποιοι προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο, ερχόμενοι στην Αθήνα μόνον ανήμερα των εκλογών. «Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα είναι το προσφυγικό, οι ελληνικές εκλογές τους μοιάζουν ασήμαντες και επιπλέον φαίνεται ότι το ελληνικό θέμα προσώρας εξαντλήθηκε» σχολιάζει στην «Κ» ο ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Γιώργος Τζογόπουλος. «Τις παραμονές του δημοψηφίσματος είχα λάβει περίπου σαράντα αιτήματα από ξένους δημοσιογράφους για συνέντευξη, τώρα μόλις έξι…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κόπωση μοιάζει πολυεπίπεδη: τους αναγνώστες έπαψαν να τους συγκινούν τα ελληνικά πρωτοσέλιδα και οι εκτενείς αναλύσεις για την οικονομική και πολιτική μας κατάσταση. Φαίνεται μάλιστα ότι συχνά τίθεται και θέμα σωματικών αντοχών. Πολλοί ανακάλεσαν άδειες κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, εν συνεχεία παρακολούθησαν από κοντά το τελευταίο στάδιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης μόλις τον… Σεπτέμβρη. «Θα ήθελα πολύ να ήμουν στο Σύνταγμα τώρα, αλλά κάνω διακοπές στην… Ταϊλάνδη», απάντησε με ειλικρίνεια Γερμανίδα δημοσιογράφος.

Ισως, βέβαια, η πτώση του ενδιαφέροντος να είναι προσωρινή, κάτι σαν «pause» σε ταινία δράσης. «Εχει απομακρυνθεί πλέον το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα ή ενός grexit» επισημαίνει η Μαρία Μαργαρώνη από το Λονδίνο, ανταποκρίτρια στο The Nation και συνεργάτιδα του The Guardian και του ΒΒC, «τώρα τα βλέμματα έχουν στραφεί σε άλλους ενδεχόμενους φορείς αλλαγής, στις ανακατατάξεις στο βρετανικό εργατικό κόμμα, τις εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία». Σύμφωνα με την ίδια, «η Ελλάδα θα επανέλθει στο επίκεντρο, αν προκύψουν αρνητικές αξιολογήσεις στο πρόγραμμα στήριξης, σε πέντε περίπου μήνες». Η ίδια δεν έχει έρθει, «το περιοδικό μου δεν το ζήτησε και εγώ δεν είχα τα κουράγια, άλλωστε νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει κάτι τώρα να μας πει».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου