Τι να πούμε για το debate; Ωραίο το μαντηλάκι του κ. Τσίπρα και περιποιημένο το μουστάκι του κ. Μεϊμαράκη. Πέραν τούτου ουδέν. Από την στιγμή που δύο ημέρες τώρα συζητάμε ΜΜΕ και πολίτες για το ποιος ήταν πιο ψηλός και τι σημαίνει άραγε που ΕΡΤ τους έδειχνε σε πλάνο split ( το μάθαμε κι αυτό) και τι σημαίνει που ο κ. Τσίπρας έπινε τόσο νερό προφανέστατα δεν υπάρχει κάτι συνταρακτικό πλην των γνωστών και αναμασημένων να πούμε. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε ψήφο γιατί ο Τσίπρας τα έκανε θάλασσα. Τόσο θάλασσα ώστε να σκεπάζει τις ανεπάρκειες της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο γιατί η ΝΔ είναι παλιό, κακό σύστημα. Τόσο κακό ώστε να σκεπάζει τα λάθη του επταμήνου. Έτσι ο καθένας κρύβεται πίσω από τον άλλο. Ίσως γι αυτό η ΕΡΤ τους έδειχνε στο ίδιο μπόι. Το πιο ανούσιο κομμάτι ήταν το δίλεπτο στο τέλος όπου μίλησαν για το όραμά του ο καθένας. Λόγια χωρίς έμπνευση, χωρίς ελπίδα. Τίποτα νέο, έστω ένας λεκτικός υπαινιγμός φρεσκάδας. Στα στερεότυπά του εμμένει το πολιτικό λεξιλόγιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και στην πεπατημένη του. Χωρίς εκπλήξεις. Κουράστηκαν και οι κρίσιμες λέξεις. Τρίφτηκαν τα νοήματα, θάμπωσαν τα χαρμόσυνα αγγέλματα.
΄Ενας πολύ πιο ειδικός, ο ο καθηγητής ρητορικής και διαλεκτικής Γιάννης Ανδριανάτος γι’ αυτήν την έλλειψη ρητορικής είναι διαφωτιστικός. Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι γενικευμένη στην ελληνική πολιτική σκηνή.
«Η γνωστή τέχνη της διαλεκτικής έχει κανόνες, ο ομιλητής χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παραδείγματα, αντεπιχειρήματα, δημιουργεί συνθέσεις, και φυσικά για να γίνουν όλα από κάποιος προϋποθέτει να έχει επεξεργαστεί τον εαυτό τους χωρίς αυταρέσκεια, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους πολιτικούς στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Ανδριανάτος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ρητορικής «η πιο ενδιαφέρουσα φράση του ντιμπέιτ από πλευράς του κ. Τσίπρα ήταν το «παρά φύση κυβέρνηση», η οποία όμως ήταν φράση που του είχε δοθεί για να ειπωθεί.
Στην αντίστοιχη περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη η πιο ενδιαφέρουσα φράση ήταν «η εθνική ομάδα» εξίσου προετοιμασμένη να την χρησιμοποιήσει. Όλες οι άλλες φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καρμπόν με εκείνες προηγούμενων ομιλιών, με ελάχιστες μάλιστα παραλλαγές». Κατά την ανάλυσή του ο κ. Ανδριανάτος κατέληξε πως «εν τέλει, όπως φάνηκε από την χθεσινή τηλεμαχία, δεν φταίει η διαδικασία αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν κάτι να πουν, δεν γνωρίζουν τι να πουν γιατί αδυνατούν να εμπνεύσουν το λαό αλλά και να εμπνευστούν από αυτόν».
Επίσης με μια σύντομη ανάλυση της γλώσσας του σώματος που επιχείρησε ο καθηγητής, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «ήταν λίγο πιο ήρεμος σε σχέση με το προηγούμενο ντιμπέιτ» ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αξιοσημείωτη την ποσότητα νερού που κατανάλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Πρέπει να ήπιε 3-4 λίτρα νερό, αν δεν ακολουθούσε κάποια ειδική δίαιτα, αυτό το γεγονός δείχνει εσωτερική ένταση». Όσο για τον κ. Μεϊμαράκη αυτό που επεσήμανε ήταν το «χαμόγελο κάτω από το μουστάκι το οποίο σημείωσε πως «δεν είναι πολιτικά ορθό αφού περισσότερο κρύβει παρά αποκαλύπτει».
Αυτά και με επιστημονική βούλα.