Συνεντεύξεις

Μ. Μιχαήλ: «Ο φετινός χειμώνας για τη Ρόδο θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων 7 ετών της κρίσης»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την ανάγκη να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα καθώς κυριαρχούν συνθήκες πλήρους ‘ασφυξίας’ στην αγορά, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική»  πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Μιχάλης Μιχαήλ ο οποίος αναφέρεται και στα προβλήματα από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, μιλάει για την αδιέξοδη υπερ-φορολόγηση, που προκαλεί πολλές συνέπειες, για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου της οικονομίας και για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ως μοναδικός μοχλός ανάπτυξης. Ο κ. Μιχαήλ, αναφέρει ακόμη τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν οι επιχειρήσεις στην Ρόδο, που αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες για να επιβιώσουν από την υπερ-φορολόγηση, ενώ μιλάει και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τράπεζες.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ δηλώνει πάντως ότι ‘ο φετινός χειμώνας για την Ρόδο θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων εφτά ετών της κρίσης που διανύουμε για τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες’ καθώς άπαντες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να θέτουν προτεραιότητες και να αφήνουν πολλές υποχρεώσεις απλήρωτες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μιχαήλ, να ξεκινήσουμε από την τρέχουσα επικαιρότητα και να μιλήσουμε για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με την οικονομία.
Στην Ρόδο μπορεί να καταγράφεται μεγάλη τουριστική κίνηση και αύξηση στις αφίξεις των επισκεπτών μας, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στις οικονομικές συναλλαγές. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και οι ανάγκες των επιχειρήσεων (όλων των ειδών) είναι πάρα πολλές. Ήδη αυτό τον μήνα, αρχίζει να… φαίνεται πιο έντονα η μετάπτωση του ΦΠΑ (μετά τις αυξήσεις και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, που είχε η Ρόδος). Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, αφενός στην ρευστότητα και αφετέρου στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Αυτή η υπερφορολόγηση που συντελείται και αυξάνεται συνεχώς, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και ασφυξία στις επιχειρήσεις. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ως χώρα μετά από εφτά ολόκληρα χρόνια κρίσης, είναι ότι η ελπίδα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είναι μόνον η επιχειρηματική κοινότητα. Εάν δεν βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα για να βρει νέο προσανατολισμό, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί διέξοδος.
• Λέγαμε ότι η Ρόδος βρίσκεται σε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, λόγω του Τουρισμού. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον προνόμιο.
Σίγουρα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα, χάνεται από τις τεράστιες υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν τόσο οι επιχειρήσεις (όλων των μεγεθών) όσο και οι φορολογούμενοι.
• Πώς είναι η κατάσταση με τις τράπεζες; Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει βελτιωθεί αλλά στην πράξη και στην λειτουργία τους, φαίνεται κάτι τέτοιο;
Η όποια βελτίωση σημειώνεται δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα. Οι τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η πολιτική τους απέναντι στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές είναι πάρα πολύ ‘σφιχτή’. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ρευστότητας, επικρατεί πρωτοφανής ‘ασφυξία’ και ακόμη και επιχειρήσεις που εμφανίζουν κάποια θετικά οικονομικά στοιχεία δεν διευκολύνονται –το ίδιο και περισσότερο οι καταναλωτές. Οι τράπεζες ακόμη αδυνατούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.
• Αυτό συμβαίνει και με τους απλούς πολίτες κι εδώ θέλω το σχόλιό σας. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν γίνονται συναλλαγές, δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει σπίτι ή αυτοκίνητο κ.λπ. μέσω τράπεζας, είναι λογικό να ψάχνει άλλους τρόπους οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με τραπεζικά προϊόντα. Από την άλλη, οι πολίτες και οι συνταξιούχοι φοβούνται να διατηρούν λογαριασμούς λόγω του ό,τι υπάρχουν χρέη και γίνονται κατασχέσεις.
Ακριβώς! Όλη αυτή η ασφυξία μετακυλίεται στην αγορά. Οδηγούμεθα λοιπόν σε μια άλλη οικονομία, οι καταναλωτές ψάχνουν άλλους τρόπους να κάνουν αγορές και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις τράπεζες για τις συναλλαγές τους. Εδώ είναι αυτό που λέμε συνέχεια και το επισημαίνουμε, ότι πρέπει να ανακτηθεί η τραπεζική εμπιστοσύνη. Έγινε η ανακεφαλαιοποίηση η οποία τελικά λειτούργησε μόνον για να καλυφθούν οι δείκτες επάρκειας. Αν και έχει περάσει το μήνυμα στους πολίτες ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να βγούμε από τη ζώνη του Ευρώ, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να επαναπατριστούν τα κεφάλαια που βγήκαν εκτός χώρας -ή παραμένουν στα… σεντούκια. Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, χρειάζεται πολλή δουλειά και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Βασική προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί πλήρως η πολιτική βεβαιότητα και το σταθερό φορολογικό περιβάλλον για να υπάρξει και πάλι η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Από μόνη της η ανακεφαλαιοποίηση δεν δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να σηκώσουν την χρηματοδότηση επενδύσεων. Είναι βασικό να επαναπαριστούν τα κεφάλαια και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της οικονομίας. Βασικά, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο μοντέλο οικονομίας που θα παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα.
Ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι η περίφημη «μεταφορά έδρας» των επιχειρήσεων στην οποία καταφεύγουν πολλοί επιχειρηματίες. Πώς είναι τα πράγματα στην Ρόδο και τι κινδύνους ενέχει αυτή η διαδικασία;  Πράγματι, υπάρχει αυτή η τάση στην Ρόδο εδώ και καιρό. Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να ‘μεταναστεύσουν’, να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη χώρα. Ως επί το πλείστον, επιλέγουν την Κύπρο επειδή το περιβάλλον είναι πιο προσβάσιμο. Οι επιχειρηματίες στην Βόρεια Ελλάδα, επιλέγουν πιο εύκολα την Βουλγαρία. Αυτό όμως έχει κινδύνους και όσοι επιλέγουν να κάνουν κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερώνονται σωστά. Για να μεταφέρεις την έδρα της επιχείρησής σου σε μία άλλη χώρα, πρέπει να είσαι ‘φορολογικός κάτοικος’ αυτής της χώρας, να μένεις -αποδεδειγμένα- εκεί να έχεις εκεί τις οικονομικές δραστηριότητές σου κ.λπ. Όσοι σκέφτονται να κάνουν κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερώνονται σωστά διότι όσο κι αν ωφεληθούν από την ελάφρυνση της φορολογίας, τελικώς ίσως κληθούν να ξαναπληρώσουν φόρους διπλάσιους!
Γι’ αυτό και το ΟΕΕ Δωδεκανήσου θα διοργανώσει σύντομα μια ημερίδα όπου θα γίνεται αναλυτική ενημέρωση για το θέμα μεταφοράς έδρας.
• Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας για την τοπική αγορά;
Νομίζω πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων εφτά ετών της κρίσης που διανύουμε. Κι αυτό γιατί τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της φορολογικής τους ικανότητας. Μάλλον, έχουν εξαντληθεί, θα έλεγα. Οι περισσότεροι πλέον, κάνουν ιεράρχηση στις πληρωμές, θέτουν προτεραιότητες για ποιες υποχρεώσεις θα πληρώσουν και ποιες θα αφήσουν απλήρωτες διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε τέτοιες συνθήκες ασφυξίας και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Γι αυτό οι υποχρεώσεις δεν εξοφλούνται πια στο ‘ακέραιο’. Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η υπερ-φορολόγηση των τελευταίων ετών, λειτούργησε σωρρευτικά με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στα όρια της δήμευσης των εισοδημάτων. Και αυτή η ‘δημευτική’ φορολόγηση που ακολουθείται, είναι άκρως αποτρεπτική ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου