Την 11η Νοεμβρίου 2016 θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 μεταξύ των Δήμων Ρόδου, Καλαμάτας και Ελευσίνας.
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πλέον αξιόλογα και προβεβλημένα πολιτιστικά γεγονότα, καθιερώθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μελίνας Μερκούρη.
Οι πόλεις που φιλοξένησαν το θεσμό απολαμβάνουν αξιοσημείωτα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
Με την απόφαση για την διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο Δήμος Ρόδου, ανέθεσε σε ομάδα εμπειρογνωμόνων την ετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας και ολοκληρωμένης πολιτισμικής στρατηγικής η οποία θα εναρμονίζεται με την στρατηγική ανάπτυξης της πόλης.
Ως ειδικοί σύμβουλοι εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με αποφάσεις του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜ ΑΕ, φέρονται συγκεκριμένα οι κ.κ. Ελένη Μουσταϊρα, Νικόλαος Ξανθούλης, Γεώργιος Καζαντζόπουλος, Αθανασία (Σίσση) Παπαθανασίου, Diane Dodd, Genys Andrius, Litwak Jessika, Roberta Garibaldi, Davinia Galea, Λουκία Αντωνιάδου, Νίκος Χατζήπαπας, Robert Palmer, Kυριάκος Καλαϊτζίδης, Νικόλαος Τσούχλος, Mary Miller και Χρήστος Τσενές.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Λουκία Αντωνιάδου. Η Λουκία Αντωνιάδου – Chismar μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Τεχνών από το Columbia University της Νέας Υόρκης και πτυχίου Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η 32 ετών ευρεία επαγγελματική της εμπειρία στη Διαχείριση Τεχνών περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης σε σημαντικά Ιδρύματα Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο κ. Νίκος Χατζήπαπας έχει αναλάβει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή. Γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο, σκηνογραφία, ενδυματολογία και γραφικές τέχνες. Το 1979 ίδρυσε την Εταιρεία Δωδεκανησιακού Θεάτρου, το 1987 το Μαγικό Θέατρο και το1997 το HELIX ACTION THEATRE. Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία, στη Λευκορωσία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Ινδία και στην Κίνα.
Υπεύθυνος έρευνας και σύμβουλος προγραμμάτων είναι ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Β. Παπαγεωργίου. Έχει πτυχίο Νομικής από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, MSc στην Εγκληματολογία και Ποινική Δικαιοσύνη και PhD στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με ειδίκευση στο δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και εργάζεται ως διαχειριστής και σύμβουλος ερευνητικών έργων. Έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις στην πολιτική κοινωνιολογία, την πολιτική θεωρία και τη δημόσια διοίκηση. Από το 2013 είναι συντονιστής ερευνών και διευθύνων σύμβουλος του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project ΚΣΕ, μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης με έδρα τη Ρόδο που εξειδικεύεται στην κοινωνική έρευνα και καινοτομία.
Βοηθός συντονιστή έχει αναλάβει ο κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, και έχει βασική γνώση Ιταλικών και Ισπανικών. Το 2004 συνίδρυσε στην Αθήνα το περιοδικό “CENTRO”, με θεματική γύρω από την πολιτική και τον πολιτισμό. Από το 2011 εργάζεται στη Ρόδο ως ελεύθερος επαγγελματίας συντάκτης και κειμενογράφος.
Τα γραφικά έχει αναλάβει η κ. Βεατρίκη Ντόβα. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχ. & Μηχ. Η/Υ στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Ρόδο, εργαζόμενη ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής σε διάφορες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Έχει σχεδιάσει τον λογότυπο της υποψηφιότητας, μέσω διαγωνισμού, και είναι υπεύθυνη σχεδιασμού της οπτικής ταυτότητας για την εκστρατεία “Ταξίδι στο Φως”.
Υπεύθυνος ψηφιακής επικοινωνίας ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Καβουκλής, που γεννήθηκε στη Ρόδο, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου είναι υποψήφιος διδάκτορας. Από το 2005, διαχειρίζεται ένα μικρό γραφείο marketing στη Ρόδο με εξειδίκευση στο διαδίκτυο και τα επιγραμμικά μέσα.
Υπεύθυνη πληροφορικής είναι η κ. Ασημίνα Κ. Μπασδάνη που γεννήθηκε στο Βόλο και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο. Έχει πτυχίο στην Βιομηχανική Πληροφορική από το ΑΤΕΙ Καβάλας, Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Πληροφορική & Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Παιδαγωγική Κατάρτιση από την ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει πιστοποιητικό εξειδίκευσης στις Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Την διοικητική οργάνωση και την επιμέλεια του δημιουργικού περιεχομένου έχει αναλάβει η κ. Βασιλική Z. Καρυδάκη. Σπούδασε Σκηνογραφία – Ενδυματολογία στην Σχολή Θεάτρου & Κινηματογράφου «Σταυράκος». Από το 1981, εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφώνου σε ενημερωτικές και μουσικές εκπομπές. Από το 1994 είναι υπάλληλος του Δήμου Ρόδου με εμπειρία στην οργάνωση συνεδρίων και καλλιτεχνικών γεγονότων.
Υπεύθυνη αστικής ανάπλασης και υποδομών έχει αναλάβει η κ. Ευαγγελία Κακά. Αρχιτέκτονας, με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Msc στη Συντήρηση και Αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και χώρων από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εργάζεται στο Δήμο Ρόδου, στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, από το 2001.
Με την απόκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, η Ρόδος ευελπιστεί να βρεθεί στο προσκήνιο διεθνώς, προβάλλοντας την πόλη, την περιοχή και τη χώρα μέσα από μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική προσαρμοσμένη στο εύρος και την εμβέλεια του θεσμού αλλά και της εκδήλωσης που σχεδιάστηκε ειδικά για το έτος.
Αυτή η μοναδική προοπτική αποτέλεσε κίνητρο για την κινητοποίηση όλου του δημοτικού μηχανισμού.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι πέραν της ΔΕΡΜ ΑΕ και του ΔΟΠΑΡ στο εγχείρημα συμμετέχουν και άλλοι δημοτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις.
Το Νοέμβριο του 2015 συγκεκριμένα η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου ΔΕΣ ΡΟΔΑ ενέκρινε τη συμμετοχή της επιχείρησης στην όλη προσπάθεια του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και τη στήριξη της με χρηματοδότηση ποσού 20.000 ευρώ.
Το πλαίσιο δράσεων, όπως τονίζεται στην απόφαση, περιλαμβάνει την συντήρηση και τον ευπρεπισμό του στόλου των οχημάτων και των στάσεων του δικτύου σε όλο το νησί, την προμήθεια 12 νέων οχημάτων σε μια διετία, με γνώμονα την γρήγορη και ευχάριστη κίνηση μέσα στην πόλη, την πρόσβαση σε όλες τις ομάδες πληθυσμού και την δημιουργία νέων μικρής έκτασης δρομολογίων στο κέντρο της πόλης, την χωροθέτηση χώρου αφετηρίας των υπεραστικών λεωφορείων και χώρου στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, γεγονός που αναμφισβήτητα θα συντελέσει στην αναβάθμιση της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών όχι μόνον σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αλλά και σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, στην ασφάλεια και την άνετη μετακίνηση των πολιτών από τις παρεχόμενες συγκοινωνιακές υπηρεσίες της.
Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε εξάλλου και η ΔΕΥΑ Ρόδου. Ενέκρινε συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2015 την χρηματοδότηση του εγχειρήματος με το ποσό των 30.000 ευρώ και προτεινόμενες δράσεις προστασίας υγροτοπων και υγροβιότοπων, στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Ρόδου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στη Ρόδο έχουν εντοπιστεί 24 φυσικοί και 10 τεχνητοί υγρότοποι… Η διατήρηση των υγροτόπων ως κομμάτι του φυσικού τοπίου ενός τόπου και η ένταξη τους στίς αναπτυσσόμενες δυνατότητες που προσφέρει ο οίκοτουρίσμός προτείνεται ως δράση στα πλαίσία της υποψηφιότητας της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Συγκεκριμένα προτείνεται ένα πλαίσιο δράσεων καθαρισμού και ευπρεπισμού των υγροτόπων, εθελοντικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών εκδρομών και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για παιδιά και ενηλίκους, για την προβολή και τη δημιουργία δικτύου προστατευόμενων υγροτόπων στη Ρόδο».
Η ΔΕΡΜ ΑΕ τον Ιούλιο του 2015 είχε αναθέσει στην κ. Αλίκη Μοσχή, που στο μεταξύ παραιτήθηκε, τη διεύθυνση, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο της δραστηριότητας της ομάδας εργασίας που απασχολείται για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, ως τον Φεβρουάριο του 2016.
Με άλλη απόφαση τον ίδιο μήνα είχε ανατεθεί το έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 στον κ. Χατζήπαπα.
https://www.dimokratiki.gr/18-09-2016/mia-stratia-simvoulon-ergazete-gia-na-epitefchthi-anakirixi-tis-rodou-os-politistikis-protevousas-tis-evropis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.