Ειδήσεις

Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές για τις εξετάσεις

Στο… σήμερα και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αλλαγής του εξεταστικού συστήματος, η εικόνα παραμένει «θολή» και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έτοιμος να αλλάξει, για μία φορά ακόμη, γνώμη.
Η πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, την οποία στήριξε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, αντί να καταργεί τις πανελλαδικές εξετάσεις τις διπλασιάζει και εισάγει δεύτερη εθνικού τύπου πανελλαδική εξέταση στη μέση της χρονιάς. Τις δεύτερες αυτές εξετάσεις του Ιανουαρίου ο κ. Γαβρόγλου τις χαρακτήρισε προαιρετικές.
Ωστόσο, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας, ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους καθηγητές των σχολείων ότι η πρότασή του δεν είναι «τετελεσμένη» αλλά μπορεί να «ανατραπεί». Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο υπουργός Παιδείας είχε αλλάξει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ αφού τον είχε ανακοινώσει…
Πάντως ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) να συμμετάσχουν σε μια κοινή επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα, κάτι το οποίο τελικά συμφωνήθηκε.
 
«Πιστεύουμε στην εκπαιδευτική αυτονομία του λυκείου και εάν το εξεταστικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να είναι λιγότερο επίπονο αλλά εξίσου αξιοκρατικό και αξιόπιστο» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Ν. Παπαχρήστος«Πάντως δεν βλέπω λόγο αλλαγής τους, καθώς το σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια με τις ενδοσχολικές εξετάσεις πρώτα και στη συνέχεια με τις Πανελλαδικές σε τέσσερα μαθήματα, μοιάζει πολύ με την πρόταση της ΟΛΜΕ για τις εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα χρόνια της κρίσης».
Από τα σχολεία στα πανεπιστήμια
Το πρόβλημα ωστόσο δεν σταματά στο εξεταστικό σύστημα για τους χιλιάδες νέους και νέες που εξετάζονται κάθε χρόνο. Συνεχίζεται στα πανεπιστήμια, όπου τη ζωή τους αναλαμβάνουν να διαχειριστούν οι… φοιτητικές παρατάξεις. Πρόβλημα το οποίο ανέδειξε άλλωστε και το περιστατικό του εφετινού καλοκαιριού με τις μαζικές αντιγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βέβαια τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στη «νέα εποχή» των… νέων τεχνολογιών, στα θέματα ελέγχου των γραπτών των φοιτητών τους! Ετσι, με απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων που ελήφθη πρόσφατα (και όχι από την επικαιρότητα των προηγούμενων ημερών), θα εγκαταστήσουν σύντομα ειδικό λογισμικό το οποίο θα ελέγχει τα γραπτά των φοιτητών για πιθανές αντιγραφές ή άλλες παρατυπίες. Ηδη πολλά Ιδρύματα έχουν φροντίσει να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν ειδικά προγράμματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.ά.
Στην Πάτρα ωστόσο οι «αγορασμένες» εργασίες ανέδειξαν ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα με τις διατάξεις του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε το καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να γιγαντωθεί: την παρουσία και προσπάθεια υποκατάστασης των διοικήσεων των πανεπιστημίων από τις κομματικές οργανώσεις στο εσωτερικό τους.
ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου