Του Σπύρου Δημητρέλη
Σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις περιλαμβάνει το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Με κεντρικό σημείο της επιχειρηματολογίας του ότι πρέπει να τερματιστεί η φορολογική εξόντωση της κοινωνίας και ότι η αγορά δεν αντέχει άλλους φόρους, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Κάποιες από τις οποίες είχαν εξαγγελθεί και παλιότερα και ορισμένες αποτελούν νέες δεσμεύσεις.
Ειδικότερα, το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων περιλαμβάνει
– Καθιέρωση αρχικού συντελεστή στην κλίμακα εισοδήματος 9% για εισόδημα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα. Στη σημερινή φορολογική κλίμακα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000. Πρόκειται για παρέμβαση που θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, κυρίως χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
– Μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% που είναι σήμερα σε 20%. Το μέτρο αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε όλες τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με νομικής μορφής.
– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 15% που είναι σήμερα σε 5%. Με τις παρεμβάσεις αυτές ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων από 39,65% που είναι σήμερα πρόκειται να υποχωρήσει στο 24%. Πρόκειται για μια μείωση άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία. Από 3,3 δισ που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, το συνολικό ποσό της βεβαίωσης αναμένεται να μειωθεί στα 2,2 δισ ευρώ.
– Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών. Ο κανονικός συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%. Προβλέπεται κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%
-Αύξηση αποσβέσεων επιχειρήσεων
-Μεταφορά ζημιών για μια 10ετία
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης στη φορολογία θα γίνουν σταδιακά σε συμφωνία με τους δανειστές και σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.