Ειδήσεις

Μεικτά μηνύματα από την Αγκυρα

Με ένα συνδυασμό μεικτών μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, σχετικά με τις επικείμενες ελληνοτουρκικές επαφές, προχωρεί η Aγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος χθες στο εσωτερικό κοινό, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Aγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις και παιδιάστικη συμπεριφορά».

Ο κ. Ερντογάν είπε συγκεκριμένα ότι «από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά τις προκλήσεις και την παιδιάστικη συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις ήταν η χθεσινή παρέμβαση του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν σε διαδικτυακή εκδήλωση του ECFR (European Council on Foreign Relations). Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», καθιστώντας σαφές πως αναφέρεται στις διερευνητικές επαφές. Ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το χρονικό εύρος των διερευνητικών, παρότι επισήμανε πως οι συνθήκες για την έναρξή τους είναι ευνοϊκές. «Είναι μια μακρά διαδικασία. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμα και μετά το τέλος της γερμανικής προεδρίας, θα πρέπει να συνεχίσουμε», είπε, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα κρατήσουν λίγο. Αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο».

Παρότι ο κ. Καλίν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην κινηθεί μακράν της διατύπωσης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «συντήρησης» του «Ορούτς Ρέις», επισήμανε πως η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στους προβλήτες της Αττάλειας αποτελεί μια ευκαιρία που έδωσε ο κ. Ερντογάν στη διπλωματία. «Πιστεύω ότι οι Eλληνες θα το εκλάβουν αυτό ως ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Καλίν, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική δέσμευση για διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές. «Οι διερευνητικές επαφές δεν αλλάζουν τις νομικές θέσεις των δύο χωρών», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αν αυτές αρχίσουν, θα μειωθούν οι εντάσεις. Ο κ. Καλίν απαρίθμησε, βέβαια, τη λίστα των τουρκικών διεκδικήσεων (περιλαμβάνοντας την «τουρκική», όπως είπε, μειονότητα της «Δυτικής» Θράκης). Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα «γυρίσει η σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε.».

Δύο ενδεχόμενα

Στον αντίποδα του διπλωματικού ανοίγματος προς την Ελλάδα, η Aγκυρα σκληραίνει έτι περαιτέρω τη σχέση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί σύγκλησης πενταμερούς μετά τις αποκαλούμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι τόνισε ότι από την πλευρά της Aγκυρας «αυτό δεν συνιστά έναρξη των διαπραγματεύσεων». «Δεν υπάρχει κοινό έδαφος και όραμα για συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί», είπε, αποδίδοντας όλες τις μέχρι πρότινος αποτυχίες στη Λευκωσία. Κατά τον κ. Ακσόι, η Aγκυρα θα δεχθεί διαπραγματεύσεις μόνο για δύο ενδεχόμενα: πρώτον, αν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα επίπεδα ή, δεύτερον, αν οι δύο πλευρές αρχίσουν να διαπραγματεύονται μια διαδικασία για μια λύση «δύο κρατών», δηλαδή την επίσημη διχοτόμηση του νησιού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου